Vordingborg er blevet mere erhvervsvenlig

af | 8. sep 2022 | Erhvervsnyheder

I Dansk Industris undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed i 2022 er der gode nyheder, for erhvervsvenligheden er inde i en flot udvikling i det sydsjællandske. Kommunerne i Sydsjælland har kæmpet med jævne placeringer, men i år vindes der terræn for kommunerne samlet set. Vordingborg er blevet mere erhvervsvenlig.

Vordingborg Kommunes placering i DI's Erhvervsklimaundersøgelse. Vordingborg er blevet mere erhvervsvenlig

Vordingborg Kommune henter sin hidtil bedste placering. I årets måling springer den hele 28 pladser op ad listen og indtager plads 55, hvilket er kommunens hidtil bedste placering.

”Det er glædeligt, at kommunernes indsats og fokus på den lokale erhvervsvenlighed nu begynder at bære frugt. Jeg er stolt af, at dette års højdespringere skal findes i vores område. Nu gælder det bare om at fortsætte den gode udvikling, for en god lokal erhvervsvenlighed betyder gode rammer for det lokale erhvervsliv, som derved kan bidrage med arbejdspladser, vækst og velstand i området,” siger Klaus Rønholt formand for DI Sydsjælland.

Kommunen har bevæget sig fra bunden af listen til en solid midter placering blandt de 93 deltagende kommuner og den klarer sig bedst i kategorierne grøn udvikling, infrastruktur og transport og brug af private leverandører.

”Det er flot af Vordingborg Kommune, som rykker hele 28 pladser frem på listen og lander på en 55. plads og dermed får sin bedste placering nogensinde. I mange år har kommunen kæmpet med dårlige placeringer, men forhåbentlig kan den fortsætte den positive udvikling i forhold til at løfte den lokale erhvervsvenlighed og tiltrække nye virksomheder,” siger Klaus Rønholt, formand for DI Sydsjælland.

I det følgende går vi i dybden med delresultaterne i undersøgelsen.

Bestyrelsesformand for Vordingborg Erhvervsforening Jacob Møller glæder sig over fremgang i kommunens erhvervsvenlighed.

“Det er positivt, at markant flere virksomhedsledere vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i Vordingborg kommune. Vi skal i erhvervslivet være gode ambassadører for vores område og tale området op. Det er vigtigt.”

Bestyrelsesformand Jacob Møller | Vordingborg Erhvervsforening

Overordnet erhvervsvenlighed:

Her er Vordingborg kommune rykket 17 pladser frem og ender på en 58. plads. Helt overordnet kan man sige, at Vordingborg er blevet mere erhvervsvenlig.

Det er især på spørgsmålet om man vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen, at der er klar fremgang. I 2021 var det 50 % af virksomhederne, der ville anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen, og det er i 2022 steget til 62 %.

Det er samme niveau som på landsplan.

 

Infrastruktur og Transport

Det er en af de kategorier, hvor Vordingborg ligger i den bedste tredjedel med en placering som nummer 38. Det er en fremgang fra nummer 56 sidste år.

Her er det især muligheden for at bruge kollektiv transport til og fra arbejdspladsen der trækker ned i år. Her falder kommunen 7 pladser og havner på en 76. plads.

 

Arbejdskraft:

Her er der to sider af medaljen. Placeringen er dårlig som nummer 90 – et fald på to pladser sammenlignet med 2021.

På den positive side er der sket en stor fremgang i tilfredsheden med samarbejdet mellem virksomheder og jobcentret. 30 pladser i fremgang til en placering som nummer 46.

På den negative side en lille tilbagegang i tilfredsheden med kommunens indsats for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft. Her ender kommunen på en 75. plads og det er tre pladser dårligere end sidste år.

 

Sagsbehandling:

Her lander kommunen på en plads som nummer 60 (62 i 2021).

Baggrunden for placeringen viser et todelt billede, hvor kommunen ligger helt i top når det handler om sagsbehandlingstider for byggesager. Det er en plads som nummer 14 ud af de 93 kommuner.

Der hvor den samlede placering bliver trukket ned er på sagsbehandlingstiden i sygedagpengesager, hvor kommunen ligger helt i bund med en placering som nummer 92.

[visual-link-preview encoded=”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″]

Businesspark Vordingborg set fra elladestanderen fra Ionity.

“Det er et tegn på, at det går i den rigtige retning og det er så meget lettere at komme i dialog nu.”

Grøn udvikling:

Det er den kategori, hvor Vordingborg kommune er bedst placeret som nummer 30 med en fremgang på 47 pladser i forhold til 2021.

Det er især på genanvendelse af affald, lav andel af bygninger med dårlig energimærkning og andel af grønne biler i den kommunale bilflåde, at kommunen placerer sig godt. Virksomhederne oplever samtidigt en større tilfredshed med initiativer, der bidrager til at virksomhederne kan bliver mere bæredygtige.

 

Brug af private leverandører:

Her er der også stor fremgang på 40 pladser på ranglisten til en placering som nummer 42.

Erhvervslivet er blevet markant mere tilfredse med kommunens udbudsproces overfor private leverandører. I 2021 lå kommunen på en 75. plads og her i 2022 springer kommunen 38 pladser op til en placering som nummer 37.

 

Skatter, gebyrer og erhvervsarealer:

Der er en samlet fremgang i denne kategori fra plads 61 til 47.

Grundlæggende er virksomhederne blevet mere tilfredse og det er især at der i højere grad end tidligere bliver taget hensyn til erhvervslivet i forbindelse med kommunens lokale planlægning. Her er der stor fremgang fra plads 79 til plads 39 på ranglisten over kommuner.

Men der bliver sendt et signal fra erhvervslivet om at der mangler tilstrækkeligt med erhvervsarealer, der kan give plads til udvikling. Her falder kommunen fra plads 34 i 2021 til plads 43 i 2022.

 

Information og dialog:

Et af områderne, hvor der er sket en markant forbedring, er på ”Information og dialog”. Herunder ses undersøgelsen, at dialogen mellem erhvervsliv og politikerne er blevet meget bedre.

Tallene bag erhvervsvenlighedsundersøgelse. Vordingborg er blevet mere erhvervsvenlig.

”Det beviser, at lang tids hårdt arbejde med at styrke dialogen er ved at give pote. Vi er gode til tale sammen, og det vi glade og stolte over. Det er et tegn på, at det går i den rigtige retning og det er så meget lettere at komme i dialog nu,” siger Jacob Møller.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev