Millionindsprøjtning til små byer blev præsenteret i Vordingborg

af | 3. maj 2024 | Erhvervsnyheder

Tomme butikker og manglende aktivitet præger mange mindre byer i Danmark. Det gør sig også gældende i Vordingborg, hvor Erhvervsminister, Morten Bødskov, og minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, mandag var på besøg for at præsentere et nyt udvalg. Udvalget kommer til at have fokus på udvikling af bymidterne i landets små og mellemstore byer.

Udvalget består af 15 medlemmer fra kommunalbestyrelser og repræsentanter fra detailindustrien og skal støtte bæredygtig byudvikling for byer med 4.000 – 20.000 indbyggere i hele landet med en pulje på 140 millioner.

”Det er en rigtig god idé. Især, at de i virkeligheden tvinger os til at sætte os sammen. Så det ikke bare bliver kommunen alene, der skal søge, men at vi i fællesskab med handelsstandsforeningerne og andre foreninger kan sætte os sammen og finde nogle projekter, som vi gerne vil føre ud i livet sammen. Det glæder jeg mig til, det arbejde,” sagde borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed, efter præsentationen af det nye udvalg.

Det nye udvalg, der skal uddele midler til bæredygtig byudvikling, blev præsenteret på et pressemøde på Small STARS i Algade. Forinden havde Morten Bødskov og Morten Dahlin, sammen med blandt andre borgmester Mikael Smed, kommunaldirektør Kristina Koch Sloth og Business Vordingborg-direktør, Helene Urth, været på gåtur ned gennem bygaden i Vordingborg.

Undervejs besøgte de den lokale legetøjsbutik Nicko-Leg, hvor indehaver og næstformand i Bycentrum Nickolai Jørgensen formidlede ønsket om en legeplads i Algade.

”Det er jo et eksempel på samlingssteder, hvor børn og familier kan være sammen, og hvor man kan tale med dem, som man møder i daginstitutionen, eller når man står på sidelinjen i håndboldhallen. Det er jo det, som man skal trukket ned i bymidten, og som man skal bruge som samlingssteder. Og dermed som det, der skal være med til at skabe mere liv i vores bymidter,” sagde Erhvervsminister, Morten Bødskov.

“Det er jo en by, hvor der er masser af butikker og masser af handel. Men det er jo også en by, hvor der også er udfordringer, og det er lige præcis det, som det her udvalg skal være med til at forbedre.”

Morten Bødskov | Erhvervsminister, Socialdemokratiet

Manglende aktivitet i Algade

Under besøget fra Morten Bødskov og Morten Dahlin i Vordingborg kunne Mikael Smed fortælle om nogle af Algades udfordringer. Her var det især den manglende aktivitet i bygaden, der blev vægtet højt.

”Vi har mange udfordringer i Vordingborg, lige så vel at vi har mange muligheder. Før finanskrisen gjorde man den store fejl, at man rykkede biblioteket ud af bymidten. Det er dyrt at flytte sådan noget tilbage, men til gengæld vil det give liv tilbage, nu hvor supermarkedskæderne ikke vil ligge i midtbyerne mere,” sagde Mikael Smed.

Det samme budskab delte Nickolai Jørgensen:

”Det er helt klart tiltrækningskraften, vi gerne vil forbedre i byen, så vi har nogle attraktive miljøer. Vores eksempel er en legeplads, hvor folk kører til og er, og har madpakker med.”

”Det er jo en by, hvor der er masser af butikker og masser af handel. Men det er jo også en by, hvor der også er udfordringer, og det er lige præcis det, som det her udvalg skal være med til at forbedre. Der er 140 millioner kroner, som skal fordeles til eksempelvis aktiviteter, hvor vi kan samle folk, hvor vi kan være mere sammen, og vi kan skabe fællesskaber i vores bymidter. For det skal der til, hvis vi skal sikre aktivitet og mere detailhandel,” sagde Morten Bødskov.

Direktør og ejer hos Knudsen Extrusion Peter Rosenkrands

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev