Hvordan kan der i fremtiden være plads til både landbrug og solceller på markerne i Danmark? Det vil det danske energiselskab European Energy finde afsøge gennem et storskala testcenter for AgriPV i Barmosen nord for Vordingborg.
European Energy har netop fået positiv tilkendegivelse på det seneste kommunalbestyrelsesmøde i Vordingborg Kommune. Derfor går testcenteret for AgriPV videre til næste politiske behandling og borgerhøring.
”Der er rigtig god solindstråling, så vi kan høste store mængder energi. Der er samtidig gode landbrugsproduktionsmuligheder, så der er det bedste fra to verdener. Derfor har vi valgt at placere projektet i Vordingborg,” fortæller CEO i European Energy, Knud Erik Andersen.
European Energy har ansøgt Vordingborg Kommune om at etablere et såkaldt AgriPV anlæg på 100 hektar. Det skal opføres på markerne ved Snertingegård Gods nord for Vordingborg.
Der findes allerede mindre AgriPV projekter rundt i verden, men anlægget nord for Vordingborg bliver verdens største testanlæg af sin art.
AgriPV er en forkortelse for agriculture og photovoltaic, som betyder landbrug og solcelle. Betegnelsen dækker, hvordan solceller og landbrug bliver kombineret. European Energy har allerede et lignende AgriPV-projekt i Flakkebjerg ved Slagelse på én hektar. Her skal erfaringerne videreføres til det planlagte testcenter i Vordingborg.
“
“Det, vi prøver at gøre gennem AgriPV, er at holde en næsten normal fødevareproduktion, selvom vi høster energi gennem solceller. Det er hele formålet med det.”
Knud Erik Andersen | Direktør og medstifter, European Energy
Krav fra flere europæiske lande
I takt med den grønne omstilling i Europa er der flere steder, hvor man frygter, at der ikke vil være landbrugsjord tilbage til fødevareproduktion. Allerede nu er der krav i for eksempel Frankrig og Italien om, at der skal opretholdes landbrug, før man kan installere solceller.
”Det, vi prøver at gøre gennem AgriPV, er at holde en næsten normal fødevareproduktion, selvom vi høster energi gennem solceller. Det er hele formålet med det,” lyder det fra Knud Erik Andersen.
Der vil være tale om en særlig type høje solcellepaneler på op til 5,5 meter placeret på stolper med trackere, der får panelerne til at følge solen hele dagen. Solpanelerne bliver placeret med op til 13 meters afstand afhængig af landbrugsmaskiners størrelse.
Projektet skal teste, hvordan danske landbrugsafgrøder trives i den delvise skygge fra solpanelerne. Det skal også undersøges, hvordan støvende landbrugsproduktion påvirker de tekniske installationer.
European Energi vil også udlægge to hektar ved Snertingegaard med drivhuse med solceller integreret i taget efter hollandsk forbillede for at teste mulighederne for kombinere solceller og drivhusgartneri.