Støttekoncert skaber øget aktivitet i Præstøs byliv

af | 19. dec 2023 | Erhvervsnyheder

Støttefest i Præstø

Foto: Niels Dentrup

Den 20. oktober 2023 vil de fleste fra Præstø nok aldrig glemme. Vandstanden i Præstø havn ramte i forbindelse med en stormflod over to meter over normalt niveau og oversvømmede utallige huse i byen. En stor del af byens handelsliv blev også ramt i forbindelse med stormfloden, og det betød store mængder vand og lukkede butikker.

Uden indtjening var flere at byens butikker ildestedte, og derfor følte byens handelstandsformand og citymanager Henrik Westergaard et behov for at hjælpe.

”Jeg tænkte, at jeg måtte gøre et eller andet. På et tidspunkt møder jeg Per Henriksen, som er Præstøs lokale akvarelmand og musiker, og præsenterede ham for idéen om en støttekoncert i Pakhus 8. Her opstod idéen også om en auktion til støttekoncerten efter Per Henriksen tilbød en række akvareller, han gerne ville donere fortæller Henrik Westergaard. Den ene idé tog den anden og i løbet af en uges lykkes det at stable en støttekoncert med lokale musikere og en stor auktion på benene.

Støttekoncerten opnåede stor opbakning og indbragte 150.000 kroner. Penge, der nu hjælper de trængte butikker i Præstø.

”Vi bruger nogle af pengene her i december til at lægge mere tryk på markedsføringen af byen og øget juleaktivitet i Præstø. Så kan vi for alvor gøre noget godt for butikkerne,” siger Henrik Westergaard, og forklarer at pengene vil blive fordelt ligeligt ud på aktiviteter i december, januar og februar.

Men det var ikke helt ligetil at finde ud af, hvordan Præstø Handel & Erhverv bedst kunne hjælpe butikkerne i Præstø.

“Billetterne kunne vi have solgt to gange. Alle ville med. Det var bare fedt. Der var så meget kærlighed i byen, til byen. Det var en fuldstændig magisk aften.”

Henrik Westergaard | Formand, Præstø Handel & Erhverv

Handelsstandsformand til støttekoncert efter stormflod i Præstø.

Foto: Niels Dentrup

Vidste ikke hvad de havde sat i gang

Støttekoncerten blev afholdt den 3. november i Pakhus 8 i Præstø og alle billetter blev revet væk.

”Billetterne kunne vi have solgt to gange. Alle ville med. Det var bare fedt. Der var så meget kærlighed i byen, til byen. Det var en fuldstændig magisk aften. Jeg var så høj, da jeg kom hjem, at jeg ikke kunne sove, selvom jeg havde knoklet på i 12-15 timer,” lyder det handelstandsformanden.

Musikken blev leveret af blandt andre lokale Nikolaj Rysager, Jonas Hansen, Jesper Lynghus, John Poulsen og Per Henriksen, der alle spillede gratis. Til arrangementet havde handelstandsformanden samlet 90 effekter ind fra hele Vordingborg Kommune. En tredjedel af effekterne blev bortauktioneret ved selve støttekoncerten og resten blev solgt over auktioner på Facebook.

Selvom der var meget planlægning med selve støttekoncerten og den tilhørende velgørenhedsauktion, konstaterede Henrik Westergaard at arbejdet for alvor først begyndte dagen efter arrangementet.

”Jeg vidste nok ikke helt, hvad det var, jeg havde startet. For det første var der alle effekterne, som skulle hentes af køberne. De stod jo på kontoret hos mig. Plus at jeg skulle holde styr på pengene som tikkede ind,” siger Henrik Westergaard.

Udover de praktiske udfordringer, så skulle formanden for Præstø Handel og Erhverv finde ud af, hvordan de 150.000 kroner gavnede byens butikker bedst.

”Hvis der er 10 butikker, der ikke tjener nogen penge, så ville det være 15.000 kroner til hver. Og det batter jo intet. Sammen med medlemmerne i Præstø Handel og Erhverv kom vi frem til, at pengene bedst ville kunne bruges i december, januar, februar, hvor den vigtige julehandel og det store udsalg ligger. Januar og februar er i forvejen nogle stille måneder, så her kan byen godt bruge et ekstra boost, siger Henrik Westergaard.

De lokale butiksejere i Præstø fortæller, at de i kølvandet på støttekoncerten oplevede mange nye kunder der havde fundet vej til Præstø for at handle blandet andet julegaver.

“Den øgede fokus fra medierne og de mange tiltag som støttekronerne gav mulighed for, har givet et samlet godt resultat for julehandlen i Præstø,” siger Henrik Westergaard.

“Et eller andet sted kunne det være interessant at se, hvad det her har betydet markedsføringsmæssigt for Præstø. Det er ikke tit, at de landsdækkende medier finder til den lille havneby.”

Henrik Westergaard | Formand, Præstø Handel & Erhverv

Auktionsgenstande fra støttekoncert efter stormflod i Præstø.

Foto: Niels Dentrup

Solid mediemølle

Foruden de mange penge til Præstøs butikker, fortæller Henrik Westergaard, at støttekoncerten gav en masse medieomtale til byen. Han havde selv udarbejdet pressemateriale og sendt ud til lokale, regionale og landsdækkende medier. Og de dukkede alle op.

”På dagen kom både Sjællandske TV2 Øst, TV2 News og Danmarks Radio og dækkede begivenheden. Så den trak på alle tangenter,” siger Henrik Westergaard.

”Et eller andet sted kunne det være interessant at se, hvad det her har betydet markedsføringsmæssigt for Præstø. Det er ikke tit, at de landsdækkende medier finder til den lille havneby. Det har jo også en stor betydning for Præstø, at vi bliver kendt for vores sammenhold,” slutter Henrik Westergaard

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev