Sommerhilsen fra Business Vordingborg 2022

af | 1. jul 2022 | Erhvervsnyheder

Dette er det sidste nyhedsbrev og Sommerhilsen 2022 fra Business Vordingborg inden en tiltrængt sommerferie melder sig.

Dermed er det også passende at gøre status på et første halvår, der har budt på mange gode nyheder og ligeledes udfordringer for erhvervslivet i Vordingborg kommune.

Bolette Christensen Business Vordingborg

Selvom vi holder ferie og nyder tiden sammen med familie eller venner så holder udviklingen ikke ferie. Den buldrer derudaf i en hast som vi ikke har oplevet det før. Ruslands invasionskrig i Ukraine har accelereret udviklingen i den grønne omstilling på alle niveauer. Inflationen buldrer også afsted og sætter økonomien under pres.

Krig og klimaforandringer rimer ikke på vækst og udvikling. Men set med erhvervsudviklings øjne har de seneste måneder med al tydelighed vist os at vækst og udviklingspotentialet for vores område og virksomheder er kolossalt når vi ser på den grønne omstilling.

Det afspejler sig i de mange gode erhvervsnyheder vi har set.

Store nyheder i Vordingborg Kommune

Første halvdel af 2022 har budt på væsentlige erhvervsnyheder med stor betydning for Vordingborg kommune.

Arcadia eFuels vil etablere verdens største Power-To-X anlæg på Vordingborg havn for at producere CO2 neutral brændstof til fly.  En investering på 7,5 milliarder kroner. Allerede i 2025 vil det første eFuel til fly strømme ud fra Arcadias anlæg i Vordingborg.

Brintproducenten Everfuel har købt grund i Business Park Vordingborg.

Biogasanlægget i Køng – et af Danmarks største – ejet af Nature Energy – er gået i drift og producerer grøn biogas der erstatter den fossile naturgas.

BeGreen er i fuld gang med deres solkraftværk i Barmosen og det forventes at være i drift til efteråret.

BeGreen Solceller i Barmosen
Sommer er tid til refleksion og restituere. Det er den tid på året, hvor vi sætter tempoet lidt ned.

Der er tryk på den grønne energisektor – og det kan, skal og vil give vækst og udvikling i områdets erhvervsliv. Det er en udvikling vi hilser yderst velkommen. Det er også en udvikling, som vi skal omfavne i videst muligt omfang.

MEN – for der er et men.

Vi ser også en opbremsning og usikkerhed i økonomien. En usikkerhed, der rammer bygge- og anlægsvirksomhederne, der frygter nedgang i den kommende tid.

Vi ved at der mangler kvalificeret arbejdskraft i mange virksomheder og vi ved, at det set i lyset af den omfattende grønne omstilling vil være et stort problem at der mangler rigtig meget faglært og kvalificeret arbejdskraft de kommende år.

Det er en udvikling, vi følger tæt og handler på sammen med alle relevante parter.

Tid til refleksion

Sommer er tid til refleksion og restituere. Det er den tid på året, hvor vi sætter tempoet lidt ned. Det giver tid til at tænke lidt over tingene og gøre os klar til at møde de kommende udfordringer, vi ved ligger og venter efter sommerferien.

Det er spørgsmål som vi er nødt til at tænke over – og det helt store spørgsmål er om ens egen virksomhed er parat til fremtiden i forhold til spørgsmål som hvordan får jeg lavet en grøn omstilling af alt lige fra varme, køretøjer, strøm til produktionen og logistikken. Blot for at nævne nogle få af udfordringerne.

Af de mere eksistentielle spørgsmål kan nævnes har min virksomhed den rette forretningsmodel, har vi de rette kompetencer, er vi digitale nok og hvordan skaffer vi tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft?

Det kan man nemt få en god sommerferie til at gå med.

Der er også tid til at læse, og her vil jeg godt komme med to anbefalinger.

Jeanette Fangel Løgstrup har udgivet en bog – Bæredygtig ledelse – ESG som den nye ABC for ledelser og bestyrelser.

I bogen kommer bestyrelsesformænd, topledere og eksperter bidrager mederfaringer og praktiske eksempler på, hvordan den nye ledelses­opgave kan gribes an, og viser vej til succes med de nye grønne bundlinjer.

Min anden anbefaling er “Natrium Chlorid” der er den 9. bog i Jussi Adler-Olsens krimiserie om Afdeling Q og Carl Mørck, som skal opklare en række urovækkende selvmord og ulykker, mens et skræmmende mønster tegner sig.

Vigtigst er i al fald at nyde sommeren og huske at solen også står op i morgen.

God sommer,

Bolette Christensen og resten af Business Vordingborg teamet.

Etabler virksomheder i Vordingborg Kommune. Business Vordingborg tilbyder professionel sparring og vejledning.

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev