Spar på energien – sådan gør du

af | 17. nov 2022 | Detail, Grøn omstilling, Industri

SPAR PÅ ENERGIEN: Nød har tvunget virksomheder og butikker til at gennemtænke deres energiforbrug og derfor er efterspørgslen på Henrik Holm-Hansens energirådgivning steget i takt med energipriserne. Han er energirådgiver hos Andel Energi og han har travlt som aldrig før.

Henrik Holm-Hansen: dyrere at købe strøm

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoyMzU0MywicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMjM1NDMgLSBWaXJrc29taGVkZXIga2FuIGbDpSBlbmVyZ2loasOmbHAiLCJ1cmwiOiIiLCJpbWFnZV9pZCI6MjI4NDIsImltYWdlX3VybCI6Imh0dHBzOi8vYnVzaW5lc3N2b3JkaW5nYm9yZy5kay93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyMi8xMC9FbG5ldF85LmpwZyIsInRpdGxlIjoiTMOGUyBPR1PDhTogVmlya3NvbWhlZGVyIGthbiBmw6UgZW5lcmdpaGrDpmxwIiwic3VtbWFyeSI6IiIsInRlbXBsYXRlIjoidGVzdCJ9″]

”Vi får rigtig mange henvendelser fra virksomheder, der gerne vil have rådgivning til hvad de kan gøre for at reducere energiregningen. Der er blevet rigtig travlt med at rådgive om hvordan virksomheder kan reducere energiforbruget,” siger Henrik Holm-Hansen.

Han gav på Business Vordingborgs møde om de høje energipriser tidligere på året gode råd til hvordan virksomhederne kan reducere energiforbruget.

”Det er vigtigt at skaffe et overblik og kortlægge strømforbruget i virksomheden. En forudsætning for at reducere energiforbruget er at man ved hvad man bruger af strøm til hvad. For eksempel gå en tur i virksomheden efter lukketid og se hvad der er tændt og som faktisk kunne være slukket,” siger Henrik Holm-Hansen fra Andel Energi.

Antallet af henvendelser fra virksomheder og butikker til Andel Energi om energirådgivning er steget kraftigt det seneste år i takt med at udgifterne til energi er eksploderet. Det har tvunget virksomheder og butikker til at se kritisk på deres energiforbrug.

Det er Henrik Holm-Hansens erfaring, at der altid er noget at komme efter. Der kan reduceres på energiforbruget overalt i virksomheder butikker, og derfor kan der i nogle tilfælde ske reduktioner på mellem 50 og 70 %, mens det i andre tilfælde kun er få procent.

“Det er afgørende, at du ved hvor du bruger energien henne.”

Energirådgiver Henrik Holm-Hansen | Andel Energi

Vigtigt med overblik

Her er hvad energirådgiveren undersøger på virksomheden eller i butikken. Det sker via tilgængelige data om el og brændstofforbruget i den konkrete virksomhed eller butik. Det er data, som virksomheden eller butikken selv har adgang til.

  • Overblik over forbrug varme (el/gas/fjernvarme/træpiller)
  • Overblik over elforbrug time for time
  • Overblik over brændstofforbrug / biler klasser osv.

Ud fra gennemgang af data og besøg i virksomheden kan energirådgiveren lave en analyse, der viser hvor energi, der kan spares ved ændret forbrug og forbedringer.

”Det er afgørende, at du ved hvor du bruger energien henne. Derfor er det noget der bruger meget energi, så få sat en måler på der kan dokumentere hvor meget strøm maskinen eller lamperne bruger,” siger Henrik-Holm Hansen.

Elforbrug

Tomgangsforbrug er ofte stort

Når butikken er lukket og medarbejderne er gået hjem bruges der stadig meget strøm. Det er det såkaldte tomgangsforbrug. Erfaringen fra hidtidige energitjek af virksomheder og butikker er at der stadig bruges meget strøm, når der er lukket.

”Vi oplever ofte ved vores energitjek, at der er et meget højt tomgangsforbrug i bygningerne, når de står tomme. Det kan være helt op til 70 % af energiforbruget og typisk er det på 25-30 % af forbruget, der ligger udenfor åbningstiden,” siger Henrik Holm-Hansen.

En forudsætning for at skabe energibesparelser er at vide hvorfor og til hvad vi bruger energien til. Derfor er det en god ide at have et overblik og vide, hvad der bliver brugt elektricitet til.

”Find ud af hvad der står tændt når du forlader butikken eller virksomheden. Det giver ikke mening at have en masse apparater, der står standby. De bruger samlet meget mere strøm end vi tror. Få styr på dem og spar på strømmen” siger Henrik Holm-Hansen, energirådgiver Andel Energi.

Man kan spare på energien ved at slukke for den, når produktionen ikke kører

“Derfor er det vores anbefaling at involvere medarbejderne i at reducere energiforbruget på arbejdspladsen.”

Energirådgiver Henrik Holm-Hansen | Andel Energi

Energiledelse vigtig

En undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at det kniber for danskerne med at tage de gode energisparevaner med fra hjemmet, når de går på arbejde.

I undersøgelsen svarer lidt over halvdelen af de adspurgte medarbejdere på danske arbejdspladser, at de tænker meget mere på at spare energi, når de er hjemme, end når de er på arbejde. Omkring en tredjedel af medarbejderne angiver, at de slet ikke har foretaget nogle energibesparende initiativer på arbejdet i de seneste seks måneder.

”Derfor er det vores anbefaling at involvere medarbejderne i at reducere energiforbruget på arbejdspladsen.  Det er afgørende, at ledelsen i virksomheden understøtter medarbejdernes lyst til at bidrage til at nedsætte energiforbruget. Det kan være gennem adfærdskampagner, konkurrencer eller en dialog på personalemødet om hvad energiforbruget betyder og koster virksomheden,” siger Henrik Holm-Hansen.

Og der er noget at komme efter viser undersøgelsen fra Energistyrelsen.

Undersøgelsen viser at på trods af, at danskerne tænker mindre på energibesparelser på arbejdspladsen end i privaten, så føler over halvdelen sig alligevel forpligtet til at spare på energien, når de er på arbejde.

Undersøgelsen viser desuden, at 2 ud af 3 medarbejdere føler sig motivererede for at gøre mere for at spar på energien, mens de er på arbejde, og kun en tredjedel af alle medarbejdere synes, at deres arbejdsplads gør meget for at spare på energien.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev