Energinet har netop offentliggjort en ny miljødeklaration, der time for time opgør, hvor grøn strømmen er i de enkelte danske kommuner.
Det oplyser de i en pressemeddelelse.
Den nye opgørelse er godt grønt nyt for Vordingborg Kommune. Kommunen indtager en 7. plads over de kommuner, der udledte mindst CO2 pr. kWh i 2023. Kommunen udledte blot 27 gram CO2 per kWh. Vordingborg Kommune arbejder netop nu på at blive Østdanmarks Kraftcenter for grøn energi, og derfor er det vigtigt, at Vordingborg Kommune ligger i top 10 blandt alle landets kommuner, når det kommer til grøn strøm.
”Vi har i Vordingborg Kommune behov for store mængder vedvarende energi, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at blive Østdanmarks kraftcenter for grøn energi. Store mængder vedvarende energi er fundamentet for, at vi kan skabe de rette betingelser for erhvervsudvikling indenfor den grønne omstilling i vores område,” siger direktør i Business Vordingborg, Helene Urth.
“
“Der er mange gode, grønne projekter på vej i Vordingborg Kommune. Men det er afgørende, at de bliver realiseret, og at vi får mest mulig værdi ud af projekterne i vores lokalsamfund.”
Helene Urth | direktør, Business Vordingborg
En kommune med fart på udviklingen af den grønne energi
De grønne ambitioner for Vordingborg Kommune stopper ikke ved 7. pladsen i den nye miljødeklaration. Kommunen er i færd med at behandle 12 projektforslag om i alt 26 vindmøller og cirka 1.000 hektar solceller. Ni projekter er stadig tilbage, og de skal nu behandles yderligere.
Et af projekterne er blandt andet et Agri-PV-testcenter beliggende ved Snertingegaard nord for Vordingborg. Projektet skal kombinere solenergi med landbrugsdrift, så området får en dobbelt funktion og kan bruges til både fødevareproduktion og energiproduktion gennem solceller.
”Der er mange gode, grønne projekter på vej i Vordingborg Kommune,” konstaterer Helene Urth, Direktør i Business Vordingborg.
Projekterne har til formål at øge produktionen af grøn energi i kommunen, men det er vigtigt for Vordingborg Kommune, at disse projekter også bidrager til lokalområdet. Bidragene sker blandt andet gennem klimasikring, forøgelse af biodiversiteten samt en Grøn Pulje, som der kan søges midler fra til udvikling af lokalområderne.
”Det er vigtigt at både politikere, administration og erhvervsinteressenter i kommunen er klar over og forstår, hvilket potentiale den grønne omstilling rummer, og den store værdi som energiproduktion og innovation kan have for et område. Der er mange gode, grønne projekter på vej i Vordingborg Kommune. Men det er afgørende, at de bliver realiseret, og at vi får mest mulig værdi ud af projekterne i vores lokalsamfund,” lyder det fra Helene Urth, direktør i Business Vordingborg.