Vordingborg ligger i et energimæssigt smørhul

af | 31. jan 2023 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling

Potentialet er stort og Vordingborg kommune har en gylden mulighed for at tiltrække nye virksomheder og mange nye arbejdspladser i de kommende år, hvis det store potentiale i den grønne omstilling bliver udnyttet ved at rykke hurtigt og have politisk mod til at træffe de nødvendige beslutninger. Det siger Kristian Jensen, der administrerende direktør i Green Power Denmark – interesseorganisationen for den danske energisektor.

Han var 26. januar 2023 hovedtaler ved Vordingborg Erhvervsforenings nytårskur og erhvervspris uddeling.

”Der er et enormt potentiale i grøn omstilling. Det er der fordi der er rigtig mange kunder som efterspørger grøn omstilling. Der er rigtig mange myndigheder som kræver grøn omstilling. Der vil være flere og flere af de store virksomheder som af deres underleverandører også vil forvente at der er grøn omstilling,” siger Kristian Jensen i et interview med Business Vordingborg.

Han roste Vordingborg kommune for at have et højt ambitionsniveau i forhold til den grønne omstilling og til klimamålene.

Her henviser Kristian Jensen blandt andet til havvindmølle aktiviteterne på Klintholm Havn, de kommende Power-To-X virksomheder Arcadia eFuels og Vordingborg Biofuel på Vordingborg havn samt de store solkraftværker i Barmosen og Køngmose.

”De virksomheder der først og klogest tager del i den grønne omstilling vil også være dem der får de største markedsandele i fremtiden, ” siger Kristian Jensen.

“For dem der rykker først, er dem der får arbejdspladserne.”

Administrerende direktør Kristian Jensen | Green Power Denmark

Kristian Jensen
[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoyMTk1MSwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMjE5NTEgLSBQb3NpdGl2IG92ZXJmb3IgcGxhbmVyIG9tIHRlc3RjZW50ZXIgcMOlIFNuZXJ0aW5nZWdhYXJkIEdvZHMiLCJ1cmwiOiIiLCJpbWFnZV9pZCI6MCwiaW1hZ2VfdXJsIjoiIiwidGl0bGUiOiJMw4ZTIE9HU8OFOiBQb3NpdGl2IG92ZXJmb3IgcGxhbmVyIG9tIHRlc3RjZW50ZXIgcMOlIFNuZXJ0aW5nZWdhYXJkIEdvZHMiLCJzdW1tYXJ5IjoiIiwidGVtcGxhdGUiOiJ0ZXN0In0=”]

Stor produktion af grøn strøm tiltrækker virksomheder

Der produceres allerede i dag meget grøn strøm i Vordingborg kommune og produktionen af vedvarende energi vil blive mangedoblet i de kommende år.

Det giver kommunen en klar fordel i kampen om at tiltrække nye virksomheder, da mange energikrævende virksomheder i fremtiden vil flytte derhen hvor den grønne strøm er.

”Det der kommer til at ske fremadrettet det er at tariffer og afgifter vil tilskynde til at man også lægger produktion og industri, der hvor man har produktion af strøm så man ikke skal flytte strømmen al for lang tid. Det koster penge – det taber værdi når man gør det,” siger Kristian Jensen.

Den store produktion af grøn strøm vil give mulighed for at tiltrække nye virksomheder ifølge Kristian Jensen.

”Derfor har Vordingborg mulighed for at være hjemsted for de virksomheder som har brug for grøn strøm. Det kan være fødevareindustrien – det kan være fremstillingsindustrien. Eller det kan være Power-To-X industrien, hvor man netop bruger den grønne strøm til at lave brændstoffer til andre – enten transportdelen eller industridelen,” siger Kristian Jensen.

Konklusionen er klar og Kristian Jensen fra Green Power Denmark tøver ikke med at sætte en tyk streg under hvor stort et potentiale Vordingborg kommune har.

”Vordingborg kommune ligger i et energimæssigt smørhul i forhold til mange andre kommuner,” siger Kristian Jensen.

Mikael Smed og Kristian Jensen

“Vordingborg kommune ligger i et energimæssigt smørhul i forhold til mange andre kommuner.”

Administrerende direktør Kristian Jensen | Green Power Denmark

Kræver politisk mod

For at skabe plads til den grønne omstilling kræves der en lang række politiske beslutninger såvel nationalt som lokalt.

Her har Kristian Jensen et klart budskab om at det er altafgørende at der kommer hastighed i de politiske beslutninger. Det gælder tilladelser til at opstille solceller og vindmølleparker på land og tilladelser til offshore vind.

Det er også tilladelser til at lave Power-To-X samt tilladelser til at udvide og etablere den infrastruktur der gør det muligt at transportere energien rundt uanset om energien er i strøm eller i brint.

”Alt det kræver nogle politiske beslutninger som jeg håber borgmestrene – også borgmesteren i Vordingborg har modet til at træffe,” siger Kristian Jensen.

Kristian Jensen er meget klar når han skal sætte retning og tempo på den grønne omstilling og det erhvervspotential omstillingen giver. For potentialet skal indløses gennem handling.

”For dem der rykker først, er dem der får arbejdspladserne,” siger Kristian Jensen fra Green Power Denmark.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev