Borgmester Mikael Smed var i maj på et helt særligt borgmesterbesøg. Det var nemlig ikke kun én virksomhed, som borgmesteren besøgt, men en hel håndfuld driftige virksomhedsejere i den lille østmønske. Der er ingen tvivl; Klintholm Havn ser lyst på fremtiden.
Under besøget i Klintholm Havn var de forbi restauranten ND122, MMA-offshore hotellet, caféen og baren Klap Hesten, og besøget sluttede af med en præsentation af Maritimt center Møn-projektet.
Besøget i Klintholm Havn var et led i borgmesterens besøgsrække hos virksomheder i Vordingborg Kommune, som han besøger sammen med kommunaldirektør Kristina Koch Slot og Business Vordingborg-direktør Helene Urth.
Alle virksomhedsejerne var glade for at få besøg af kommunen.
”Det giver noget dialog, at borgmesteren kommer på besøg. Og det er en af de ting, jeg har savnet. Jeg har manglet lidt indsigt i de tanker, der er om Klintholm Havn, og alt andet lige, så er det borgmesteren, der sætter dagsordenen,” sagde Jesper Dams efter besøget.
”Vi fik sat fokus på potentialet i Klintholm Havn på en rigtig fin måde, og fik talt om at arbejde med sammenhængskraft og potentialet på flere forskellige områder på Klintholm Havn. Og det var rigtig godt, vi gjorde det, fordi hvis ikke vi tager nogle af de her ting alvorlige, så forsvinder det potentiale, der er i havnen,” tilføjede Ole Eskling.
“
“Vores ambitionsniveau er højt, og vi arbejder på en lokal udvikling, der skal hjælpe kommunen med deres strategier for bosætning, turisme og grønne erhvervsambitioner.”
Jesper Carlson | Projektleder, Maritimt Center Møn
God dialog
For Mikael Smed, var det givende at indgå i dialog med de lokale i Klintholm Havn.
”Der er, på trods af udfordringer, en god og positiv stemning om den videre udvikling for Klintholm Havn blandt det her sammensurium af forskellige erhvervsdrivende, som vi har mødtes med i dag. Og det er jo superfedt,” sagde borgmesteren.
”Vi er mange ildsjæle i Klintholm Havn, der ser det store udviklingspotentiale, havnen har som både offshore havn, turisthavn og lokal havn. Vores ambitionsniveau er højt, og vi arbejder på en lokal udvikling, der skal hjælpe kommunen med deres strategier for bosætning, turisme og grønne erhvervsambitioner,” sagde Jesper Carlson, som er projektleder hos Maritimt Center Møn.
Maritimt Center Møn er et projekt, som har fokus på havmiljø og foreningsliv. Målet er at udvikle maritime nyttehaver med dyrkning af tang og blåmuslinger, der i stor skala kan være med til at genoprette havets biodiversitet. Derudover vil man udsætte 25 “fiskebørnehaver” i Klintholm Havn, som er bure med skaller af muslinger og østers, der vil tiltrække småfisk, som kan udvikle sig i et sikkert miljø. Derudover vil Maritimt Center Møn på sigt anlægge en stor fællessauna, for blandt andet vinterbadere, samt et formidlingscenter omkring Klintholm Havns historie.
Projektet har netop fået støtte fra Nordeafonden, der donerer én million til projektet.
Flexbolig
Alle virksomhedsejerne havde medbragt forslag og feedback til Mikael Smed, Kristina Sloth Koch og Helene Urth. Blandt andet havde Ole Eskling, ejer af baren Klap Hesten, et forslag om at stoppe flexbolig-ordningen i Klintholm Havn.
”Hvis man begynder at sælge de gamle fiskeres parcelhuse til sommerhuse, så får man to negative faktorer. Priserne ryger op, og du får svært ved at finde boliger til dem, der gerne vil flytte til Klintholm Havn, f.eks. børnefamilier,” sagde Klap Hesten-ejeren.
Efter besøget har Mikael Smed iværksat en undersøgelse af, hvor mange der bruger flexbolig-ordningen i Klintholm Havn:
”Så får vi kigget på, hvordan det faktisk ser ud. Om det er noget de føler derude, eller om det er tippet fuldstændig over. Eller lige ved at tippe helt over. Nu kigger vi ned i tallene i hvert fald. Og så regner jeg med, at vi også inviterer beboerforeningen ind til en dialog.”
Redningsbåd
Det sidste punkt, der blev berørt på besøgsdagsordenen, var Kystredningstjenesten SAR nye redningsstation. Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse planlægger at etablere redningsstationen på et areal beliggende direkte øst for Restaurant Klintholm og nordvest for Vattenfalls bygning. Den placering mener Morten Andersen, som ejer MMA Offshore hotellet i Klintholm Havn, ikke er hensigtsmæssig.
”Den placering vil lukke det sidste udkigshul til havet. Hverken mit hotel eller restauranterne vil kunne se havet. Og det betyder meget, for jeg kan tjene mindre på sigt, når jeg engang skal leje ud til turister. Man gør simpelthen mit produkt og havnen mindre attraktiv, ved at fastholde den placering,” sagde Morten Andersen. Lige nu bruges hotellet til at huse ENBWs ansatte, men om ti år skal være turisthotel.
Morten Andersen foreslår, at Kystredningstjenesten SAR udvider de eksisterende rammer eller bygger på grunden ved fiskernes gamle ishus, som hotelindehaveren ejer og gerne vil sælge til formålet.
Hertil oplyste Mikael Smed, at man stadig er i forhandling med kystredningstjenesten om den fremtidige lokation.
Lys fremtid
Generelt var der en positiv stemning i Klintholm Havn, om havnens fremtid.
”Klintholm Havn står ikke et godt sted økonomisk, men det kan vi komme til. Og det er det, vi tror på. Men vi kommer kun i mål, hvis kommunen er interesseret i at hjælpe,” lød det fra Jesper Dams.
”Sammenhængskraften i Klintholm Havn er meget vigtig. Den nye generation, banker på, og de er gode til at søge fonde, hvor vi allerede har fået de første millioner. Men vi skal have Vordingborg Kommune og f.eks. offshore-virksomhederne med som medspillere. Kommunen skal turde differentiere driften af havnene ud fra potentiale og lokation. Vi skal kunne arbejde på en fælles strategi for Klintholm Havn, der gør, at Klintholm Havn bliver Østmøns nye købstad,” sagde Ole Eskling.