Klimaordfører positiv over Klintholm Havn

af | 2. okt 2022 | Baltic Sea Offshore Hub, Erhvervsnyheder, Klintholm Havn

Klimaordfører René Christensen fra Dansk Folkeparti var fredag i sidste uge taget til servicehavnen Klintholm Havn på Møn for at se hvad beslutningen om at anlægge den store havvindmøllepark Kriegers Flak har betydet for havnen.

En havn, der i dag er en moderne servicehavn for to store havvindmølleoperatører og som har givet liv og arbejdspladser til den østmønske havn.

”For mig er det helt specielt at komme på besøg når man har været med til at beslutte at man skulle lave vindmølleparken, så er det også interessant at komme ud og se hvad det har givet af positive effekter og hvordan har det egentlig fungeret med den grønne omstilling,” siger René Christensen fra Dansk Folkeparti.

Han er mangeårigt medlem af folketinget for Dansk Folkeparti, og var i 2012 med til at beslutte at bygge havvindmølleparken på Kriegers Flak øst for Møn. Vattenfall vandt udbuddet på parken, og driver i dag de 72 møller med udgangspunkt i servicehavnen på Klintholm Havn.

Klimaordfører Rene Christensen besøger Klintholm Havn

“Der må man jo bare sige, at når man kigger på Klintholm Havn så har det fået mange positive afledte effekter.”

Folketingsmedlem René Christensen | Dansk Folkeparti

For klimaordfører Rene Christensen var det et godt besøg i Klintholm Havn. Han fik mulighed for at besøge Vattenfalls servicestation, hvor stationsleder Morten Skouboe og public affairs chef Mads Krogh samt erhvervsudviklingshef Thorsten Gregersen fra Business Vordingborg tog imod og viste rundt på Vattenfalls vindmølle servicestation.

Besøg på Klintholm Havn

Kort efter René Christensen var ankommet – ankom også CTV’en Traveller ude fra Kriegers Flak. Mandskabsbåden skulle hente et hold vindmølle teknikere, der skulle ud for at tjekke op på møllerne. Forude ventede 45 minutters sejlads på en blæsende og bølgerig Østersø.

Morten Skouboe, der er daglig leder af Vattenfalls servicestation på Klintholm Havn, fortalte om det daglige arbejde med havvindmøllerne, der har kørt i 1 år nu.  Det har kørt stort set uden problemer og har produceret mere end 2.500 GigaWatt strøm. Det er næsten 600.000 husstandes årlige forbrug.

CTV i Klintholm Havn

“For mig er det helt specielt at komme på besøg når man har været med til at beslutte at man skulle lave vindmølleparken.”

Folketingsmedlem René Christensen | Dansk Folkeparti

Fra idé til virkelighed

René Christensen kunne derfor ved selvsyn konstatere at den skelsættende beslutning tilbage i 2012 om at anlægge Kriegers Flak havvindmølleparken var både et vigtigt skridt i den grønne omstilling men også startskuddet til et erhvervseventyr i Klintholm Havn.

Havnen er i dag en moderne servicehavn for to vindmølleoperatører og har skabt mere end 100 nye arbejdspladser. Både på de to servicestationer på havnen og det nybyggede offshore mandskabshotel, der er bygget ved havnen.

”Der må man jo bare sige, at når man kigger på Klintholm Havn så har det fået mange positive afledte effekter i forhold til hotelovernatninger og så videre.  Det er også interessant at se at en havvindmøllepark også er en stor virksomhed på land. Og så ligger vindmølleparker som regel i provinsen og det får vi noget positivt ud af,” siger René Christensen.

Vattenfall på Klintholm Havn

Folketinget skal inden årsskiftet tage stilling til hvor der skal placeres 3 til 4 yderligere havvindmølleparker i dansk farvand. Her er de resterende områder i Kriegers Flak kaldet nord og syd i spil. Forundersøgelserne er i gang og området er blandt favoritterne til at huse nye havvindmøllerparker.

”Vi er klar til at byde ind på Kriegers Flak nord og syd og kan kun opfordre Folketinget til at speede processen op og udbyde så meget som muligt,” sagde Mads Krogh fra Vattenfall under mødet med René Christensen.

Det blev der lyttet opmærksomt på, og for René Christensen er den grønne omstilling og flere havvindmølleparker i Danmark højt på dagsordenen.

Besøg på mandskabshotellet

Afledte arbejdspladser

Lige så vigtigt er det at det også giver arbejdspladser i lokalområder som Klintholm Havn. Yderligere havvindmøller på Kriegers Flak kan give flere serviceoperatører til Klintholm Havn og dermed flere arbejdspladser.

”Det er vigtigt, at vi får kapitaliseret det hele så vi får en grøn omstilling og vi får nogle synenergier i forhold til den grønne omstilling. Der må man sige, at når man ser her på Klintholm Havn, så er det jo et meget godt eksempel på hvad man kan få ud af det,” siger René Christensen fra Dansk Folkeparti.

Efter besøget hos Vattenfall var det MMA Offshores mandskabshotel, der fik et besøg af klimaordfører René Christensen.

Her bød direktør for MMA Offshore Morten Andersen velkommen. Han har bygget og driver det store mandskabshotel, der i de næste 10 år er lejet ud til havnens anden vindmølleoperatør EnBW.

Besøg hos MMA Offshore
Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev