Havvindmøller på Kriegers Flak Nord og Syd NU

af | 7. jun 2022 | Baltic Sea Offshore Hub, Erhvervsnyheder, Grøn omstilling, Klintholm Havn

Formanden for Folketingets Klima- og Energiudvalg, den radikale Rasmus Helveg Petersen, lægger nu pres på regeringen med krav om flere havvindmøller på Kriegers Flak Nord og Syd i Østersøen. Det sker efter han mandag sammen med sin partikollega det Vordingborg-valgte folketingsmedlem for Radikale Venstre Kathrine Olldag og radikalt medlem af kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune Michael Larsen  var på besøg på Klintholm Havn og ude ved Vattenfalls eksisterende havvindmøllepark på Kriegers Flak.

Radikalt besøg på Klintholm Havn

(Fra venstre ses erhvervsudviklingschef Thorsten Gregersen og direktør Bolette Christensen fra Business Vordingborg, Rasmus Helveg Petersen, Michael Larsen og Kathrine Olldag) 

De var inviteret af Business Vordingborg til at se og opleve havvindmølleparken ved Kriegers Flak med egne øjne. Parken serviceres af Vattenfall fra Klintholm Havn.

Besøget skete desuden i forlængelse af en ny finscreening fra Energistyrelsen udarbejdet af COWI, der peger på at arealerne nord og syd for Kriegers Flak er velegnede til at etablere en ny havvindmøllepark på.

Arealerne rummer et potentiale for yderligere henholdsvis 460 MW og 540 MW grøn strøm produceret af havvindmøller.

Efter besøget ude ved den nuværende Kriegers Flak havvindmøllepark, der er Skandinaviens størst, var budskabet klart fra Rasmus Helveg Petersen:

”Vi står i en klima- og sikkerhedskrise, og vi har brug for masser mere af grøn energi. Her har vi noget, der kan gøres i kæmpestor skala hurtigt. Kriegers Flak er det bedste eksempel på, hvor vi kan sætte mere havvind op,” siger Rasmus Helveg Petersen, klimaordfører for de radikale og formand for Folketingets Klima,- energi og forsyningsudvalg.

“Kriegers Flak har jo bevist, at her er gode faciliteter og infrastrukturen kører med servicehavnen i Klintholm Havn.”

Klimaudvalgsformand Rasmus Helveg Petersen | Radikale Venstre

Pres på regeringen

Derfor vil klimaudvalgsformanden nu lægge pres på regeringen og kræve at Kriegers Flak Nord og Syd tages i brug så hurtigt som muligt.

”I forbindelse med de forhandlinger vi har inden sommerferien, der vil jeg prøve at få truffet en beslutning om Kriegers Flak nord og syd. Det vil give yderligere 1 gigawatt vindenerg og det er mere end en fordobling af den eksisterende kapacitet. Det er det sted, vi formentlig kan sætte mest vind op hurtigst. Og det vil jeg have, siger Rasmus Helveg Petersen.

Rasmus Helveg Petersen

”Jeg synes vi med rimelighed kan forvente, at der er en beslutning om Kriegers Flak nord og syd i år. Så det kan komme i udbud så hurtigt som muligt. Hvis det står til mig, skal det være inden sommerferien. Jeg synes vi har travlt. Det er ikke noget, der kan vente til 2024 eller 2025. Her kan vi komme i gang hurtigst med mest havvind. Kriegers Flak har jo bevist, at her er gode faciliteter og infrastrukturen kører med servicehavnen i Klintholm Havn. Det hele spiller,” siger Rasmus Helveg Petersen.

Den nuværende havvindmøllepark på Kriegers Flak kan producere 600 megawatt gennem 72 vindmøller. Det er Vattenfall, der driver parken, der er Skandinaviens største.

Rasmus Helveg Petersen vil mere end fordoble kapaciteten ved at etablere nye havvindmølleparker på Kriegers Flak nord og syd, der skal bidrage med yderligere 1000 megawatt.

Radikale politikere på Kriegers Flak

“Der skal også være et Østersø-summit, hvor vi samler Polen, Sverige og Tyskland, med udgangspunkt i det arbejde, vi ser på Kriegers Flak. Og så får sat fuld turbo på udbygningen i Østersøen.”

Klimaudvalgsformand Rasmus Helveg Petersen | Radikale Venstre

Klintholm Havn som servicehavn

Siden vindmølleparken på Kriegers Flak blev indviet 6. september 2021, har Vattenfall brugt Klintholm Havn som base for service og vedligeholdelse af parken. Tyske EnBW bruger også havnen som servicehavn for deres havvindmøllepark Baltic 2, der også ligger i Østersøen.

Derfor er der allerede en masse erfaring og ressourcer i området.

”Kriegers Flak har jo bevist, at her er gode faciliteter og infrastrukturen kører med servicehavnen i Klintholm Havn. Det indtryk man får er rolig kompetence, og det spiller. Der er de faciliteter, der skal til, og der er ikke noget drama i det. Det er stille og rolig effektiv afvikling af det, vi har brug for: servicering af store møller. Det kan vi lige så godt gøre i større skala,” siger Rasmus Helveg Petersen.

Klimaudvalgsformand på Klintholm Havn og tur til Kriegers Flak Nord og Syd

Ifølge folketingsmedlem for Radikale Venstre Kathrine Olldag vil det være en stor gevinst for lokalområdet med flere vindmøller ved Kriegers Flak, der skal serviceres fra Klintholm Havn.

”Det er en fornøjelse at se havnen blomstre, og hvordan den grønne omstilling kan skabe nye arbejdspladser og nye erhvervsmuligheder. Både for virksomheder der flytter hertil, og underleverandører, der etablerer sig her. For mig at se er det her et erhvervseventyr for Vordingborg Kommune, som man lokalpolitisk skal forstå at gribe. Der er lige så meget potentiale i det her, som der er på Vestkysten, siger Kathrine Olldag.”

Direktør for Business Vordingborg Bolette Christensen var godt tilfreds med besøget.

”Det er vigtigt for Klintholm Havn og Vordingborg Kommune, at vi får flere havvindmølleparker herned. Det er godt for kommunen, det er godt for Danmark og Europa. Det vil først og fremmest betyde, at der kommer flere arbejdspladser, og det vil på længere sigt betyde bosætning. Og det er vigtigt for kommunen,” siger Bolette Christensen.

 

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev