Grøn omstilling og gastronomi i fokus under royalt besøg

af | 31. aug 2023 | Erhvervsnyheder

Fåreost, biogas, æblebrandy og elektrolyse var på programmet, da Hendes Majestæt Dronningen tirsdag var på besøg i Vordingborg Kommune i forbindelse med Sommertogt 2023. Det var nemlig virksomhederne Frederiksminde, Hårbølle Mejeri, Oremandgaard Gods, Radius Distellery, Arcadia eFuels og Green2X, der på forhånd var blevet udvalgt til at få besøg af H. M. Dronningen.

Michelin restauranten Frederiksminde i Præstø havde fået til opgave at servere frokost for Dronningen.

”Vi er enormt beærede over, at hun vil komme her. Og vi er supertaknemmelige over, at kommunen har hjulpet til med at stable besøget på Frederiksminde på benene,” forklarede André Skjødt Andersen, som er assisterende køkkenchef på Frederiksminde.

Tilknyttet til Frederiksminde er en større køkkenhave, som leverer størstedelen af restaurantens grøntsager. Dem kunne den assisterende køkkenchef fremvise et udvalg fra til H. M. Dronningen.

Under besøget i Vordingborg Kommune var det ikke kun lækkerier for ganen, Dronningen blev budt. Som afslutning på programmet, fremvist Arcadia eFuels og Green2X, deres kommende energiprojekter, der skal etableres på Masnedø.

Her kunne Arcadia eFuels’ plantmanager i Vordingborg Martin Nielsen og Chief Legal Officer Louisa Colombo, fortælle om deres projekt, hvor de skal producere CO2 neutralt flybrændstof.

”Det er en gylden mulighed til at fortælle om, hvad vi er i gang med at bygge her på Masnedø. Og hvad det vil betyde for lokalområdet. Så det er en stor dag for os, at få lov til at præsentere projektet, og hvor grønt det er,” sagde Martin Nielsen, som derefter blev suppleret af Louisa Colombo.

“Det er fantastisk at se, at H. M. Dronningen har en meget stor interesse for den grønne omstilling.”

Forinden havde Mikkel Kiil, CEO i Green2X, præsenteret virksomhedens planer om Vordingborg Biofuel.

”Vi er meget stolte af H. M. Dronningen kommer og ser vores projekt. Og vi er meget stolte af, at Vordingborg Kommune vil vise projektet frem. Det er stort for os i dag. Når Dronningen interesserer sig for et projekt, så giver det ekstra opmærksomhed, og det er aldrig skidt,” sagde Mikkel Kiil inden præsentationen for Dronningen.

“Det er en stor ære. Jeg har glædet mig til at kunne fortælle om det, vi har arbejdet med de seneste tre år og vise vores model, og hvordan det rent faktisk virker. Det bliver en stor oplevelse,” supplerede Peter Stabell, project director i Green2X.

“Vi er meget stolte af H. M. Dronningen kommer og ser vores projekt. Og vi er meget stolte af, at Vordingborg Kommune vil vise projektet frem.”

CEO Mikkel Sjølin Kiil | Green2x

Æbler og får

Turen gik også forbi Oremandsgaard Gods og det dertilhørende Radius Distellery. Her blev H. M. Dronningen blandt andet budt på æblebrandy og æblegin, mens godsejer August Hage i fællesskab med master disteller Kristian Larsen og projektleder Bolette Berg Kjær fortalte om ginproduktion. Herunder hvordan æblepulpen bruges til at fodre godsets dyrehold.

”Vi har aldrig haft en anledning til at gøre det så flot på gården. Det er stort for hele holdet, og vi glæder os til at H. M. Dronningen kommer. Det er en stor anerkendelse af vores projekt, og at kommunen synes, der er fremtid for det,” sagde godsejer på Oremandsgaard August Hage lige inden Dronningen ankom på gårdspladsen.

Det var ikke kun det royale besøg, August Hage kunne fejre tirsdag. Det var også dagen for godsejerens tiårs jubilæum.

”Det er en vild måde at markere et jubilæum på,” konstaterede August Hage.

Efter Oremandsgaard og Radius Distellery kørte den royale kortege videre sydpå mod Møn og mikromejeriet Hårbølle Mejeri. Her stod ejer Per Sørup klar til at tage imod Hendes Majestæt Dronningen. Derefter overtog driftsansvarlig på mikromejeriet Andrea Langhorn stafetten og indviede Dronningen i, hvad fårene på Hårbølle Mejeri spiser, og hvilken indvirkning det har på ostene.

”Det er helt vildt. Det er en anerkendelse af mejeriet og kommer til at give os omtale. Så det er vi bare superglade for, at det sker,” sagde Andrea Langhorn.

Inden turen gik mod Vordingborg igen fik H. M. Dronningen mulighed for at overvære osteproduktionen og smage på de forskellige oste.

Med på den royale rundtur i Vordingborg Kommune var flere landsdækkende medier, som skabte omtale for de udvalgte virksomheder.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev