Vindmøllerne i Østersøen betyder langt mere end grøn energi i stikkontakterne. Hele industrien bag bringer fremtidens arbejdspladser til Vordingborg Kommune, både direkte i vindmøllesektoren som operatører eller teknikere, samt i afledte industrier.
Mandag formiddag kunne elever fra 8. klasse på Svend Gønge skolen i Lundby opleve og forstå mulighederne, den grønne sektor vil bringe til Vordingborg Kommune.
Business Vordingborg arrangerede nemlig en tur for eleverne til Møns Klint og Vattenfall i Klintholm Havn, hvor de både kunne se og fik fortalt om arbejdspladser i den grønne sektor.
Det er vigtigt at vise de unge mulighederne, mener erhvervsudviklingschef hos Business Vordingborg Thorsten Gregersen. Det giver de unge mulighed for at vælge en uddannelse, som måske bliver udbudt lokalt, hvor de kan have praktikforløb og efterfølgende finde fremtidens arbejdspladser i lokale virksomheder.
“Den grønne industri er i stor udvikling i vores område. Derfor er det helt nødvendigt, at der er den arbejdskraft, der skal til. Så udviklingen ikke bremses af mangel på kompetente hænder.”
Arrangementet var en del af et større EU-projekt, der hedder Right skills for the right future. Det har til formål at kortlægge og lukke hullet mellem nuværende og fremtidige kompetencebehov i den grønne energisektor.
“Virksomhederne har fat i os med budskabet om, at de gerne vil have flere med den viden ud på arbejdsmarkedet.”
Automatiktekniker og Procesoperatør Faglære Betinna Vinther | ZBC
Procesoperatør
Eleverne blev samlet op på Svend Gønge skolen, og allerede i bussen fik eleverne mandagens første oplæg. Her fortalte Betina Vinther, der er faglærer på ZBC i Ringsted, om procesoperatøruddannelsen.
Netop den uddannelse er vigtig for Power to X-virksomheder som Arcadia eFuels og Vordingborg Biofuel. Det er kompetencer inden for dette felt, der bliver efterspurgt, når disse virksomheder er i drift og fremtidens arbejdspladser bliver skabt.
Og allerede nu er der stor efterspørgsel på procesoperatørerne, fortæller Betina Vinther.
“Virksomhederne har fat i os med budskabet om, at de gerne vil have flere med den viden ud på arbejdsmarkedet.”
Derfor er det vigtigt for ZBC at skabe opmærksomhed omkring procesoperatøruddannelsen, og hvilke muligheder den medfører.
“Vi er en ny spiller på banen, og uddannelsen er i rivende udvikling. Procesoperatøren kan varetage mange funktioner i en proces. Uddannelsen giver et bredt sortiment af færdigheder, der er knyttet til virksomheder, der producerer. Jeg synes, det virker til at flere får øjnene op for de muligheder, og det er vigtigt, hvis efterspørgslen på den specialiserede arbejdskraft skal mødes,” fortæller faglæreren fra ZBC.
“Vi er en ny spiller på banen, og uddannelsen er i rivende udvikling.”
Automatiktekniker og Procesoperatør Faglære Betinna Vinther | ZBC
Ny uddannelse til fremtidens arbejdspladser
Ved Møns Klint kunne eleverne få syn for sagen. Her kunne de nemlig se de store vindmøllerne, der står ved Kriegers Flak i Østersøen. Ifølge Betina Vinther er det netop sådan, man får flere til at få øjnene op for de nye uddannelser.
Selvom uddannelsen er ny, oplever de stigende interesse for den.
“Den bliver større, jo mere vi promoverer den. Jo flere uddannede procesoperatører, der kommer til, jo flere kommer til at høre om uddannelsen. Og hvor bred og god den er. Man kan bygge videre på den og specialisere sig. Man får en god løn, og der er nærmest ingen arbejdsløshed,” siger Betina Vinther
Ifølge ZBC-faglæreren er procesoperatøruddannelsen en god måde, hvor de uddannede kan gøre en stor forskel på arbejdsmarkedet.
“Ved den indsats man gør hver eneste dag, kan man sørge for at tingene er i orden og afleverer produktet i den rigtige kvalitet, til den rigtige tid og i den rigtige mængde,
En operatør laver kvalitetsarbejde. Man skal overvåge, styre, justere og rapportere.”
Vattenfall i Klintholm Havn
Busturen fortsatte videre til Klintholm Havn. Her skulle Svend Gønge eleverne besøge Vattenfall, hvor Michael Vilhelmsen, der er service leader, fortalte om arbejdet som vindmølletekniker. Arbejdet er specielt, idet man arbejder 12 timer om dagen, syv dage i træk, hvorefter man har syv dage fri.
Selv om arbejdsugen er lang, kan man fortsat komme hjem til familien, og har herefter en hel friuge. Ude på vindmøllerne, er arbejdet meget selvstændigt, idet man typisk kun er der med én makker, og derfor skal man have solide kurser indenfor sikkerhed og førstehjælp, for der er ikke andre der kan hjælpe en tilskadekommen end ens makker.
For at få syn på sikkerheden blev én af eleverne iført hele vindmølleteknikerudstyret, inden turen gik tilbage til Svend Gønge skolen i Lundby.Alene Vatenfall kommer fremover til at beskæftige op mod 30 vindteknikere. Hertil kommer der måske muligheder hos EnBW der ligeledes opererer fra Klintholm Havn. Business Vordingborg arbejder for, at flere af de mange kommende vindmølleparker i Østersøen ligeledes bliver serviceret fra Klintholm Havn, så det er absolut en branche i vækst.
Skrevet af Kasper Buur
Presse- og kommunikationskonsulent
T: +45 51 93 58 29