Erhvervsfællesskab i Præstø tiltrækker nye virksomheder

af | 27. jun 2023 | Erhvervsnyheder, Iværksætteri

Det kan være en stor beslutning at flytte sin virksomhed og bosætte sig et helt nyt sted. Derfor har et erhvervsfællesskab på Oremandsgaard Gods ved Præstø haft succes med at tiltrække nye virksomheder til området.

Én af de virksomheder er tegnestuen Lynge Lynge Arkitekter.

”Det er givende at være et sted, hvor man kan udveksle erfaringer og sparre,” siger Desislava Lynge, der er medejer af Lynge Lynge Arkitekter.

Desislava Lynge og hendes mand Michael Lynge, der er den anden part i Lyngelynge, flyttede for tre år siden deres tegnestue, virksomhed og familie til Præstø fra København. Erhvervsfællesskabet har gjort en stor forskel for virksomheden og betyder, at de ikke har fortrudt flytningen i dag.

”Både privat og erhvervsmæssigt har det været en gave. Fællesskabet får en helt anden betydning når man bor på landet. Man har brug for hinanden og har meget mere med hinanden at gøre og støtter hinanden. Det har været superafgørende,” siger hun.

“Både privat og erhvervsmæssigt har det været en gave. Fællesskabet får en helt anden betydning når man bor på landet.”

Desislava Lynge | Arkitekt og medejer, Lynge Lynge Arkitekter

Produktion hos Viking Malt

Liv på gården

Det er godsejer på Oremandsgaard Gods, August Hage, der har skabt grundlaget for erhvervsfælleskabet.

Da han overtog godset fra sin far Daniel Hage, synes han, der manglede liv på gården.

”Det var den her tanke om, at ved at deles om nogle ting, så kunne vi faktisk skabe mergevinst for alle,” siger godsejeren.

Udover Lynge Lynge Arkitekter har kunstnerne Rune Bosse og Jakob Steen, Møbelpolstrer Maria Mørkhøj og tømrermester Christian Rejnholt hjemme på Oremandsgaard Gods.

”Det er efterhånden blevet en helt levende gård, hvor der holder mange biler på gårdspladsen. Så det er jo en positiv udvikling,” forklarer August Hage.

Brug for plads

Trangen til at flytte væk fra hovedstaden opstod, da parret bag Lynge Lynge Arkitekter havde fået barn og startet deres virksomhed på Christianshavn.

”For os handlede det om at finde et sted, hvor vi kunne folde os ud privat og i forhold til tegnestuen. Vi havde brug for større lokaler og et værksted. Så det var helt naturligt for os at søge ud af København,” siger Desislava Lynge.

Inden flytningen havde arkitektvirksomheden tegnet et hus i området omkring Præstø.

”Vi kendte lidt til området og blev draget af de smukke landskaber,” husker Desislava Lynge.

Medejeren af Lynge Lynge Arkitekter kan mærke, der er forskel på at arbejde som arkitekt i København og Nordsjælland i modsætning til Sydsjælland.

”Lokalt arbejde forpligter helt sikkert på en anden måde. Man mødes i andre sammenhænge, og alle kender hinanden. Men det er også sådan, det skal være. Man skal gøre sig umage, og det bliver man endnu mere bevidst om i lokale sammenhæng. Og det har været meget motiverende at involvere sig lokalt,” forklarer Desislava Lynge.

“Vi vil finde ud af, hvordan man kan renovere og skabe bofællesskaber på landet.”

Desislava Lynge | Arkitekt og medejer, Lynge Lynge Arkitekter

Desislava Lynge fra Lynge Lynge Arkitekter, som er flyttet i erhvervsfællesskab på Oremandsgaard i Præstø.

Udviklingsprojekter

Lynge Lynge Arkitekter beskæftiger sig primært med privat bygherre som kunder. De har i øjeblikket en ansat samt en praktikant og samarbejder fast med flere arkitekter heriblandt Mette Lange. Tegnestuen er en familie-drevet virksomhed, som tegner mange sommerhuse, men er også begyndt at få projekter med helårsboliger. De kan både stå for nybyggeri og renovering af ældre huse.

Derudover står arkitektvirksomheden for renoveringen af Pavillon K i Vordingborg.

”Vi er i gang med at udvide vores forretningsområde, så vi ikke kun beskæftiger os med private bygherrer. Vi vil gerne have flere projekter med kommunen og være med i flere udviklingsprojekter,” lyder det fra Desislava Lynge.

Allerede nu er Lynge Lynge Arkitekter også i gang med at etablere et Real Dania-projekt, der hedder fra Landbrug til Landbo. Det beskæftiger sig med at omdanne eksisterende bygningsmasse, så det kan drage nytte ligesom på Oremandsgaard Gods.

”Vi vil finde ud af, hvordan man kan renovere og skabe bofællesskaber på landet, hvor man bruger de eksisterende bygninger, men også tænker fællesskabet som en del af livet på landet,”

Udover at deltage i flere udviklingsprojekter håber Desislava Lynge at endnu flere i lokalområdet får øjnene op for, hvad en arkitekt kan tilbyde.

”En arkitekt kan virkelig hjælpe med at se muligheder, man måske ikke selv kan få øje på. Og står man overfor renoveringsprojekt, er arkitekter gode til at se sammenhæng også i forhold til bygningens historie. Når man bygger er det en kompliceret proces, der stiller mange krav, og der står vi som rådgiver fra start til slut. Derudover har vi en stærk æstetisk sans og har passion for rum og materialer.”

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev