Energitjek sparer Slagter Stig for tusindvis af kroner

af | 2. dec 2022 | Detail, Erhvervsnyheder

Fra 40.000 til 80.000 kroner – så meget steg elregningen hos Slagter Stig i Stege på en måned. Derfor havde den kombinerede slagterbutik og restaurant torsdag takket ja til omfattende energitjek hos Slagter Stig.

Energitjek hos Slagter Stig

Detailhandlen og restauranter er hårdt ramt af de store prisstigninger på energi, og det har sat økonomine under et hårdt pres hos mange.

Derfor havde Jack Christiansen indehaver af Slagter Stig, der både er en slagterbutik og restaurant, torsdag besøg af energivejleder Louis Jacobi fra Andel Energi til en gennemgang af virksomhedens energiforbrug. Han vil gerne have reduceret energiforbruget.

”Priserne er steget rigtig meget. Så vi er nødt til at skære ned et eller andet sted, og vi håber et tiltag som dette kan hjælpe”, siger Jack Christiansen, Slagter Stig.

Energitjekket sker som led i en akut indsats fra Business Vordingborg og Erhvervshus Sjælland, der har stablet initiativet på benene på kort tid. Hos Slagter Stig kunne energivejlederen hurtigt udpege en energisynder, der koster Jack Christiansen mange penge hver eneste måned.

”Restauranten skal vi have kigget på. Derinde ligger en rigtig stor del af vores energitab”, siger Jack Christiansen, indehaver af Slagter Stig.

Problemet i restauranten er, at taget ikke er isoleret. Derfor fiser varmen ud, og Jack Christiansen kompenserer med gasbrændere og el-varme, hvilket både er dyrt og ineffektivt.

“Han får både i pose og sæk. Han rykker energiforbruget til noget, der er billigere, og minimerer energiforbruget.”

Energirådgiver Louis Jacobi | Andel Energi

Energirådgiver Louis Jacobi til energitjek hos Slagter Stig

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiZXh0ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoyMTk1MSwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMjE5NTEgLSBQb3NpdGl2IG92ZXJmb3IgcGxhbmVyIG9tIHRlc3RjZW50ZXIgcMOlIFNuZXJ0aW5nZWdhYXJkIEdvZHMiLCJ1cmwiOiJodHRwczovL3d3dy50djJlYXN0LmRrL3ZvcmRpbmdib3JnL3NsYWd0ZXItZmFhci1sYXZldC1lbmVyZ2l0amVrLWVuLWJlZHJlLWVuZXJnaW9wdGltZXJpbmctZ2l2ZXItbm9nZXQtZm9yLWFsbGUiLCJpbWFnZV9pZCI6LTEsImltYWdlX3VybCI6Imh0dHBzOi8vY2RuLmVhc3QuYmF6by5kay9pbWFnZXMvY2YxYjBlNTEtZDk2MS00YTUwLWE5N2YtYzllZDFiMmEwZjAwL2QvMTYtOS9zLzIwMDAiLCJ0aXRsZSI6IkzDhlMgT0dTw4U6IFNsYWd0ZXIgZsOlciBsYXZldCBlbmVyZ2l0amVrOiAtIEVuIGJlZHJlIGVuZXJnaW9wdGltZXJpbmcgZ2l2ZXIgbm9nZXQgZm9yIGFsbGUiLCJzdW1tYXJ5IjoiRWxwcmlzZXJuZSBlciBmb3J0c2F0IHTDpXJuaMO4amUsIG9nIGRlcmZvciBmw6VyIFNsYWd0ZXIgU3RpZyBpIFN0ZWdlIG51IGhqw6ZscCB0aWwsIGh2b3JkYW4gZGVyIGthbiBzcGFyZXMgcMOlIGVuZXJnaWVuLiIsInRlbXBsYXRlIjoidGVzdCJ9″]

Stor besparelse

Hvordan kan isolering af taget give så stor årlig besparelse?

For at kompensere for den manglende varme står der både gasvarmere i restaurantens gang, og der hænger el-varmere over det store vinduesparti. Derudover hænger der varmeblæsere i loftet, der faktisk er tilsluttet Stege Fjernvarme.

”Hvis Jack isolerer loftet, kan det være, han kan slukke for de el-varmere, han har hængende rundt omkring. Det kan også være, at han kan minimere forbruget af flaskegas. Så sparer han penge, ved at rykke sin energiforbrug over på fjernvarmen, som er væsentlig billigere. Der er ikke nogen tvivl om, at det er en god idé”, siger energirådgiver Louis Jacobi fra Andel Energi.

Elregningen alene i restauranten koster cirka 10.000 kroner om måneden, hvor el-varmerne står for en stor del af forbruget i årets seks kolde måneder. Dertil bruges der 60.000 kroner om året på gas.

Det er ikke alt, der kan skæres væk, men et forsigtigt bud fra energivejlederen lød på, at Jack Christiansen nemt kunne spare 50.000 kroner om året ved at isolere loftet i restauranten.

”Jeg har jo vidst alle årene, at når noget ikke er isoleret, så er det ikke godt. Men hvor meget det giver på bunden på et år, er jeg overrasket over. Så det er nok det rigtige at smide penge efter det nu”, siger Jack Christiansen.

Selvom energiforbruget ikke udelukkende reduceres, så er der meget at spare ved at flytte forbruget fra en dyr kilde til en noget billigere.

”Han får både i pose og sæk. Han rykker energiforbruget til noget, der er billigere, og minimerer energiforbruget”, siger Louis Jacobi.

Ferieby på Sukkerfabrikken Møn

“Priserne er steget rigtig meget. Så vi er nødt til at skære ned et eller andet sted, og vi håber et tiltag som dette kan hjælpe.”

Indehaver Jack Christiansen | Slagter Stig

Tiltrængt hjælp til virksomheder

I et forsøg på at afbøde de værste konsekvenser af stigende energipriser, coronagæld og inflation er Business Vordingborg gået sammen med blandt andet repræsentanter fra Jobcenter, banker og revisorer i en taskforce for at hjælpe butikker og virksomheder.

Vi er urolige for, hvad der kan ske henover vinteren, hvor vi kan blive ramt af meget høje energipriser. Så derfor er der stor bekymring for, hvad det kan betyde i sidste ende. Vi opfordrer til at man som virksomhedsejer får talt med sin bank, revisor eller udlejer. Bankerne har regler de skal efterleve, men de er klar til at tage imod jer og hjælpe, fortæller Johnny Meyer, erhvervsudviklingskonsulent Business Vordingborg.

Torsdagens energitjek hos Slagter Stig er et initiativ gennem taskforcen, der også er støttet af Erhvervshus Sjælland. Der er planlagt to energitjek udover Slagter Stig. Det er Lykke Cykler i Præstø og Min Købmand i Mern.

Det er vigtigt for os, at vi dækker så bredt som muligt. Så flere kan sammenligne og se, at det kan de også få noget ud af. Vigtigst af alt er, at man forholder sig til det. Der kan være op til 35 procent at spare i energiomkostninger. Det er voldsomt mange penge ved ganske få tiltag, siger Johnny Meyer.

Energitjek hos Slagter Stig

Videojournalist Emilie Grav fra TV2Øst var med til Energitjekket for at producere et nyhedsindslag.

[visual-link-preview encoded=”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”]

Mange tiltag

Udover det uisolerede tag var energivejleder Louis Jacobi imponeret over Jack Christiansens mange energibesparende tiltag, der allerede var eksekveret.

Jack Christiansen har i længere tid haft fokus på at nedbringe energiforbruget.

Han har udskiftet adskillige lyskilder til LED-lys og slukket unødige kølemontrer. Blandt andet står der en knap 40 år gammel, åben køler, der ikke længere holder drikkevarer kolde, fordi Jack Christiansen har slukket den. Energien susede simpelthen ud af den gamle køler.

”Det har været en fornøjelse at være på besøg her, fordi her er tale om en virksomhedsejer som går op i at spare på energien. Det er tit sådan, at når man kommer ud til nogen, og de allerede har gjort sig overvejelser og er måske lidt bekymrede omkring deres energiforbrug, så går det faktisk ganske godt. De steder, hvor man ikke går op i energiforbrug, er faktisk der hvor det står rigtig skidt til. Jack gør det godt, og ved også hvor han skal sætte ind. Han havde måske bare brug for at få lidt støtte til de sidste tiltag til at spare på energien”, siger Louis Jacobi fra Andel Energi.

Indehaver af Slagter Stig, Jack Christiansen, deltog i Energitjek

Sæt i gang

Efter energivejlederens besøg er Jack Christiansen klar til at gå videre med isolering af taget i restauranten.

“Jeg håber allerede i næste uge at kunne få en aftale med en tømrer, der kan komme og kigge taget igennem og give et bud på, hvad det koster at isolere”, siger han.

Den mønske butiksindehaver var meget tilfreds efter energivejlederens besøg:

“Jeg har fået mega meget ud af det, og det har været mega fedt”.

 

Kasper Buur - Presse- og kommunikationskonsulent

Skrevet af Kasper Buur

Presse- og kommunikationskonsulent

T: +45 51 93 58 29

E: kb@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev