Ekstreme prisstigninger rammer dansk erhverv

af | 19. maj 2022 | Erhvervsnyheder

Ekstreme prisstigninger rammer dansk erhverv – det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det samlede producentprisindeks for varer steg med 37,4 % i april i forhold til samme måned sidste år. Det er den største prisstigning, der er registreret i statistikkens historie siden 2005. Ekstreme prisstigninger kan fortsætte over sommeren, spår Dansk Erhverv.

Tore Stramer

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoxNTgzNCwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMTU4MzQgLSBIw7hqZSBlbmVyZ2lwcmlzZXIgc8OmdHRlciBnYW5nIGkgZ3LDuG4gb21zdGlsbGluZyIsInVybCI6IiIsImltYWdlX2lkIjowLCJpbWFnZV91cmwiOiIiLCJ0aXRsZSI6IkzDhlMgT0dTw4U6IEjDuGplIGVuZXJnaXByaXNlciBzw6Z0dGVyIGdhbmcgaSBncsO4biBvbXN0aWxsaW5nIiwic3VtbWFyeSI6IiIsInRlbXBsYXRlIjoidGVzdCJ9″]

Markant stigende priser på årsbasis

Årsudviklingen på 37,4 pct. for det samlede producentprisindeks er især drevet af en stigning i energiforsyning på 274,7 pct., samt stigninger for både industri og råvareindvinding på hhv. 11,8 og 144,3 pct.

Disse hovedgrupper udgør hhv. 6,6, 88,1 og 4,6 pct. af det samlede producentprisindeks.

”Det er rent ud sagt ekstreme prisstigninger, der rammer dansk erhvervsliv i øjeblikket. Det gør kun ondt værre, at prisstigningerne er bredt funderet. Priserne på såvel råvarer, maskiner og energi er braget i vejret over det seneste år. Det er kombinationen af et kraftigt globalt opsving og et fortsat pres på de globale forsyningskæder, der har sendt virksomhedernes producent- og importpriser mod himlen. Dertil har krigen i Ukraine givet et yderligere løft til energipriserne og en række råvarepriser,” siger cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv.

“Det er rent ud sagt ekstreme prisstigninger, der rammer dansk erhvervsliv i øjeblikket.”

Energipriser tordner op

Ekstreme prisstigninger rammer dansk erhverv. Det er i udpræget grad prisen på energi, der er skudt i vejret.

Energiforsyning i det samlede producentprisindeks har de sidste mange måneder været kraftigt stigende på årsbasis. I de sidste 12 måneder har årsstigningerne været over 100 pct., og denne måneds stigning er også over 100 pct. med en stigning på 274,7 pct.

Årsstigningen for energiforsyning i importprisindekset er denne måned på 226,3 pct., hvilket er den 15. måned i træk med en årsstigning over 100 pct. Årsudviklingerne for energiforsyning skal ses i sammenhæng med ekstreme prisstigninger i de internationale priser for el og naturgas, som netop er afspejlet i denne branche.

Producent priser stiger
Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev