Står det til lokale kræfter i Klintholm Havn på Møn, skal havnen fremover huse et maritimt center, der kan danne rammen om Klintholm Havn og Østersøens fortid, nutid og fremtid.
“Visionen er, at skoler, turister og lokale kan lære noget om alt fra det gamle fiskerierhverv, omstillingen til grøn vindenergi og til maritime nyttehaver, der kan være med til at genskabe en maritim biodiversitet,” siger Jesper Carlson, der er én af initiativtagerne og formand for den lokale forening Vandklubben.
Projektet går under navnet ‘Maritim Center Møn’ og er netop blevet udvalgt af Lokale og Anlægsfonden som ét af ti landsdækkende projekter og modtager 150.000 kr. i støtte. Derudover er det lykkedes at rejse yderligere 75.000 kr. til projektet via private donationer og erhvervslivet.
Det svenske energiselskab Vattenfall, som servicerer havvindmølleparken Kriegers Flak fra Klintholm Havn, er én af bidragsyderne.
”Som en fast del af erhvervslivet i Klintholm ønsker vi at bidrage til godt naboskab og et levende lokalmiljø, så det er helt oplagt for os at støtte et stærkt initiativ som Maritimt Center Møn,” siger Vattenfalls landechef i Danmark, Anne Mette Traberg.
“
“Vi er utrolig taknemmelige for al den opbakning, ‘Maritim Center Møn’ allerede har fået.”
Jesper Carlson | Projektleder, Maritim Center Møn
Stor opbakning
Projektet har også modtaget støtte fra Restaurant ND122, Klap Hesten, Marina Park og Marina Park Grundejerforening.
“Vi er utrolig taknemmelige for al den opbakning, ‘Maritim Center Møn’ allerede har fået,” siger Jesper Carlson, der glæder sig til for alvor at komme i gang med udviklingen af projektet.
Lokale og Anlægsfonden støtter ‘Maritim Center Møn’ i et videre procesforløb, der over det kommende år skal hjælpe projektgruppen i mål med et færdigt projektforslag, som derefter skal indstilles til Vordingborg Kommune til endelig godkendelse.
“Drømmen er, at ‘Maritim Center Møn’ kan fusionere turismen, erhvervet og de lokale aktiviteter, vi har i Klintholm Havn. I foreningen har vi blandt andet sauna, vinterbadning og Stand Up Paddle. Med dette projekt forsøger vi at tænke vores foreningsaktiviteter ind, så besøgende i Klintholm Havn får et indblik i alt det, havnen kan og måske ligefrem kan finde det attraktivt at flytte hertil,” siger Jesper Carlson.
Arbejdsgruppen bag projektet består udover den lokal forening Vandklubben af repræsentanter fra turismen, det lokale erhverv og lokalsamfundet.
”I Klintholm Havn har vi en maritim historie, der ikke må glemmes og en maritim fremtid, som vi skal være med til at skabe. Vi har på Møn en magisk natur, som vi respektfuldt vil vise frem og være med til at uddanne alle i, hvordan man begår sig i,” siger Ole Eskling, der efter 25 år som campingchef på Camp Møns Klint nu er aktiv med baren Klap Hesten i Klintholm Havn og har ydet økonomisk støtte til projektet.