Vordingborgs “grønne gastankstation” indviet

af | 3. okt 2022 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling

Kampen for et bedre klima og kampen mod Putins gas fik fredag en ny front. Den kæmpes nu (også) fra Køng nord for Vordingborg. Vordingborgs “grønne gastankstation” er en realitet.

Vordingborgs “grønne gastankstation” - Nature Energy Biogas Køng
[visual-link-preview encoded=”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″]

Fredag blev Nature Energys nyeste biogasanlæg i Køng officielt indviet af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Nature Energy Køng har været i drift siden april, og fungerer nu som spydspids i den grønne omstilling af vores gasnet og kampen mod Putins naturgas. Der var også mange stolte og glade udtryk at spore hos de mange der fredag formiddag var inviteret til officiel indvielse af Nature Energys tolvte biogasanlæg i Danmark.

Anlægget i Køng, der har kostet 300 millioner kroner, er det første på Sjælland. Rent produktionsmæssigt bliver det et af de største anlæg. 20 millioner kubikmeter grøn og bæredygtig biogas vil der hvert år blive leveret til gasnettet. Administrerende direktør Ole Hvelplund fra Nature Energy tog imod og hilste på de mange gæster på Vordingborg kommunes nyeste grønne arbejdsplads.

Heriblandt Bolette Christensen fra Business Vordingborg, Borgmester Mikael Smed, Anders J. Andersen formand for Klima- og teknikudvalget, Daniel Irvold konservativt kommunalbestyrelsesmedlem, Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark

Bolette Christensen og Ole Hvelplund ved Vordingborgs “grønne gastankstation” - Nature Energy Biogas Køng
Ole Hvelplund og Mikael Smed hilser på hinanden til indvielsen af Vordingborgs “grønne gastankstation”

Dagens hovedgæst var formand for Moderaterne og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Han lagde i indvielsestalen vægt på den afgørende rolle Nature Energys biogasanlæg i Køng kommer til at spille i såvel klimakampen som i kampen mod Putins gas.

”Jo hurtigere og mere effektivt vi gør os fri af russisk gas, jo stærkere kommer vi til at stå. Vi er i en klima- og værdikamp, og den udkæmpes lige præcis her i Køng, hvor Nature Energy er med til at gøre en stor forskel. Tillykke til alle og der er store perspektiver i det her,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

“Vi er i en klima- og værdikamp, og den udkæmpes lige præcis her i Køng, hvor Nature Energy er med til at gøre en stor forskel.”

Lars Løkke Rasmussen | Moderaterne

Biogas er et skridt på vejen

Vordingborg kommune har i den netop vedtagne Erhvervsmasterplan 2030 en klar ambition om at senest i 2030 være Østdanmarks kraftcenter for grøn energi.

”Velkommen til Nature Energy. Det er en stor dag for den grønne omstilling og endnu et skridt fremad mod kommunens grønne vision. Vordingborg kommune har et stort potentiale til at være centrum for produktion af grøn energi og grønne brændstoffer, og det skal vi arbejde målrettet på at realisere. Klimakampen har skabt endnu en stor lokal arbejdsplads og vi er endnu et skridt nærmere at blive Østdanmarks kraftcenter for grøn energi,” siger Bolette Christensen, direktør Business Vordingborg.

Borgmester Mikael lagde i sin tale ved indvielsen vægt på netop at Nature Energys “grønne gastankstation” i Køng er et vigtigt skridt i den grønne omstilling, og i realiseringen af kommunens ambition om at være Danmarks grønne tankstation.

“Det passer perfekt i vores strategi om at være Østdanmarks grønne tankstation. Samtidigt medvirker I også til, at vi hurtigst muligt kan blive uafhængig af russisk gas,” sagde Mikael Smed.

“Velkommen til Nature Energy. Det er en stor dag for den grønne omstilling og endnu et skridt fremad mod kommunens grønne vision.”

Direktør Bolette Christensen | Business Vordingborg

Besøgende til indvielsen af Vordingborgs “grønne gastankstation”
Om Nature Energy
Nature Energy Logo Ligesom vindmøller og solceller så er biogas også på en modningsrejse hvor biogasanlæg bliver mere og mere industrialiserede samt mere professionelle. Der er sket utroligt meget de sidste 10 år hvor udviklingen er gået imod at der er mere storskala og mere industriel tilgang til biogasproduktion. Biogasandelen i naturgasnettet er i de seneste 10 år hævet fra 3-4 procent til 30 procent i dag. Den politiske ambition er inden 2027 – altså om 5 år – skal 100 procent af den gas vi bruger i Danmark være biogas. Nature Energy er en af verdens førende producenter af biogas til gasnettet. Det nye anlæg i Køng er virksomhedens tolvte af slagsen i Danmark og det første på Sjælland. Virksomhedens direktør, Ole Hvelplund, har planer om at opføre flere biogasanlæg og Lolland-Falster er kraftigt i kikkerten.
Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev