Biogas fra Køng erstatter russisk gas

af | 2. jun 2022 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling

Putin og Rusland har lukket for naturgassen til Danmark. Men ifølge Dansk Industri har Danmark et hemmeligt våben i hylsteret, der kan redde danskerne i den eskalerende gaskrig – og Biogas fra Køng er en del af amunitionen.

Det hemmelige våben er Danmarks store satsning på grøn biogas, fortæller erhvervsorganisationen til Finans. Grøn biogas kan nemlig være med til at lukke hullet, som Gazprom efterlader i det danske gasnet.

“Det har været helt rigtigt at satse på biogas, selv om det i perioder har været en dyr energikilde,” siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi til Finans.

Ammunitionen til gaskrigen kommer i stigende grad fra Køng i Vordingborg Kommune.

Allerede nu er der godt tryk på biogasproduktionen i Køng på vejen mellem Vordingborg og Næstved. Her har Nature Energy etableret energikoncernens tolvte biogasanlæg i Danmark. Det er det første anlæg, der bygges på Sjælland og rent produktionsmæssigt bliver det et af de største anlæg.

20 millioner kubikmeter grøn og bæredygtig biogas vil der hvert år blive leveret til gasnettet. Biogasandelen i naturgasnettet er i de seneste 10 år hævet fra 3-4 procent til 30 procent i dag.

“Hvis man har fulgt med i nyhederne, så ved man at den politiske ambition er inden 2027 – altså om 5 år – skal 100 procent af den gas vi bruger i Danmark være biogas. Så det vil sige at fra de 30 til de 100 procent det skal vi nå på de næste 5 år. Derfor skal vi have mange flere af denne type anlæg i Danmark,” siger Jesper Bundgaard.

“Ligesom vindmøller og solceller så er biogas også på en modningsrejse hvor biogasanlæg bliver mere og mere industrialiserede.”

Jesper Bundgaard | Executive Vice President, Nature Energy

Køng Biogas

Sektor i vækst

Den grønne energisektor med produktion af grøn energi via sol, vind og biogas oplever stor vækst nu og vil vokse kolossalt meget de kommende år. Det er Biogas fra Køng et godt bevis på.

I Vordingborg kommune bliver det en sektor og industri med meget kraftig vækst. Vindenergien med centrum på Klintholm Havn, Power-to-X og grønne brændstoffer på Vordingborg Havn, solcelleparker på store arealer drevet af Better Energy og Begreen og ikke mindst biogas med Nature Energy i spidsen.

“Ligesom vindmøller og solceller så er biogas også på en modningsrejse hvor biogasanlæg bliver mere og mere industrialiserede samt mere professionelle. Der er sket vanvittigt meget de sidste 10 år hvor vi og andre aktører har drevet udviklingen til den skala vi ser her hvor det er mere storskala og mere industriel tilgang til biogasproduktion,” siger Jesper Bundgaard.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev