Vordingborg blev fredag endnu grønnere

af | 6. nov 2022 | Grøn omstilling, Industri

Anders Dolmers BeGreen gør Danmark grønnere

Et solkraftværk i Barmosen blev fredag indviet. Faktisk Danmarks største og det ligger nord for Vordingborg og breder sig over 123 hektar tidligere mosejord. BeGreen og Luxcaras solcellepark er klar og producerer nu masser af grøn strøm skabt af solens stråler. Dermed blev verden lidt grønnere, Danmark mere grøn og Vordingborg kommune meget grønnere.

Solkraftværket – som det omtales som – kommer til at producere 128 millioner KWh om året, og det er nok til at 38.000 husstande eller 67.000 personers elforbrug går fra sort energi til grøn energi. Solparken er bygget med paneler, der vender mod øst og vest og dermed er Barmosen det anlæg, der producerer mest strøm per m2 af alle anlæg i Danmark, oplyser BeGreen.

”Det er en fantastisk dag hvor alle de grønne elektroner ryger ud på nettet til alle forbrugerne. Det er en god dag,” siger Anders Dolmer, Managing Partner i BeGreen.

“Vi har aldrig oplevet en kommune, der har været så positiv og effektiv i sagsbehandlingen hele vejen igennem. Det har simpelthen været en fornøjelse.”

Anders Dolmer | Managing Partner, BeGreen

Grønt kraftværk

Det er det Haslev baserede energiselskab BeGreen, der har bygget det grønne kraftværk i Barmosen, som blev indviet fredag 4. november ved et stort åbent hus arrangement. Et åbent hus, der trak mange borgere til, der gerne ville se hvordan Danmarks største øst-vest vendte solkraftværk ser ud.

Indvielsen stod formanden for kommunens Klima- og teknikudvalg Anders J. Andersen for.

”Det er jo lidt af en solstrålehistorie at få lov til at indvie solcelleparken i dag,” sagde en begejstret Anders J. Andersen i sin tale til alle fremmødte i Barmosen.

Barmosen er et grønt kraftværk, der består af 250.000 solpaneler, der hvis de blev lagt i forlængelse af hinanden ville nå fra Barmosen og helt til Oslo. Mærsk har sejlet 410 containere med solpanelerne fra Kina.

Parken er delt i 5 områder, og størstedelen af parken er nu i drift og sender grøn strøm ud på elnettet.

“Jeg synes det er flot, at vi med stormskridt nærmer os målet med 100 procent grøn energiproduktion lang tid før vi havde forestillet os.”

Anders J. Andersen | Klimaudvalgsformand, Vordingborg Kommune

Anders Dolmer og Anders J. Andersen til indvilse af solkraftværk i Barmosen

Forud for planen

Klimaudvalgsformand Anders J. Andersen lagde i sin indvielsestale vægt på hvor hurtigt udviklingen i den grønne omstilling er gået.

I 2010 lavede kommunen en klimaplan, hvor målet var at alt strøm inden 2035 skulle komme fra vedvarende energi. I dag dækkes 80 procent af strømforbruget i kommunen fra vedvarende energi, og om få år er bliver elforbruget dækkes af 100 procent grøn strøm.

”Jeg synes det er flot, at vi med stormskridt nærmer os målet med 100 procent grøn energiproduktion lang tid før vi havde forestillet os. Jeg kan også mærke på folk, der er kommet i dag at de er overraskende og synes det er flot at vi er noget så langt og faktisk er stolte over at der her kan lade sig gøre i Vordingborg kommune,” siger Anders J. Andersen, formand for Klima- og teknikudvalget.

Barmosen indvielse

Barmosens solkraftværk kommer i drift på et godt tidspunkt. Der er et stort behov for vedvarende grøn energiproduktion.

”Timingen er fantastisk lige nu. Det vi alle sukker efter lige nu er at få masser af grøn elproduktion til at holde priserne nede. Det er klart med de elpriser vi oplever i dag, går samfundet i stå og derfor er masser af billig grøn strøm fremtiden,” siger Anders Dolmer.

Parken er etableret på 6 måneder og har givet beskæftigelse til 250 medarbejdere i løbet af anlægsfasen. Det er BeGreen, der har udviklet og bygget solkraftværket i Barmosen og det er den tyske investeringsfond Luxcara, der ejer parken.

”Når vi har udviklet en park – så leder vi efter den ideelle langsigtede ejer og her er Luxcara en fond, der samler pensionsmidler fra hele Europa og investere dem i bæredygtige grønne projekter. Vi står stadig for driften af solkraftværket, og får frigjort midler til at sætte nye grønne projekter i gang,” siger Anders Dolmer.

Luxcaras investeringschef Alexander Lüntzel havde taget turen fra Hamborg, hvor Luxcara har hovedkvarter. Han var synligt stolt og imponeret over resultatet af arbejdet i Barmosen.

”Det er en fantastisk mulighed for os fordi vi her kan vi bygge storskala solkraftværker, der kan producere en masse grøn energi. Vi er meget stolte af at være en del af dette meget produktive kraftværk,” siger Alexander Lüntzel fra Luxcara.

Anders Lüntzel til indvelse af solkraftværk i Barmosen

Stor ros til kommunen

Planlægning af vedvarende energiområder som sol og vind tager ofte lang tid. Men sådan har det ikke været i Vordingborg kommune. Det fik solkraft direktøren Anders Dolmer til at uddele markant ros og anerkendelse i åbningstalen.

”Vi har oplevet rigtig mange ting, når vi bygger solcelleanlæg rundt omkring i landet. Jeg tror nu godt, at jeg kan sige at vi aldrig har oplevet en kommune, der har været så positiv og effektiv i sagsbehandlingen hele vejen igennem. Det har simpelthen været en fornøjelse. Fra vi søgte og til vi havde tilladelserne på plads, der tog det trekvart år. Det er altså flot. Det at opleve en kommune med en stærk politisk ledelse og engagerede medarbejdere som vil det her. Det er ikke bare nødvendigt for den grønne omstilling, det er også bare imponerende. Så respekt for jer. Det er bare flot,” sagde Anders Dolmer i talen og gav et anerkendende nik til Anders J. Andersen.

Grønne penge til borgerne

Ved åbent hus-arrangementet fredag fik Anders J. Andersen på vegne af Vordingborg Kommune overrakt den såkaldte grønne check, som alle firmaer bag vedvarende energianlæg skal betale til kommunen. Og det var en anseligt beløb, der blev overrakt af BeGreen til Vordingborg Kommune.

3,3 millioner kroner, der går i en grøn pulje som lokalområdet kan søge til en række forskellige projekter.

Grøn check til Vordingborg kommune

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev