Mere havvind på Kriegers Flak

af | 2. sep 2021 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling

Dansk Energi: Vi skal have gang i mere grøn strøm. Mandag 6.september 2021 bliver Skandinaviens største havvindmøllepark Kriegers Flak indviet af Kronprins Frederik. De 72 havvindmøller kan producere grøn strøm nok til at forsyne 600.000 husstande med strøm – eller 16 % af det samlede danske elforbrug.

Kristine Grunnet Dansk Energi

Men allerede nu råber Dansk Energi vagt i gevær og advarer om mangel på grøn strøm i fremtiden.

Det er branchechef Kristine van Het Erve Grunnet, der melder klart ud at behovet for at sætte fart på udbygningen af vind og sol er presserende.

“Vi skal have gang i at få sat langt mere grøn strøm op end vi gør i dag. Det går ikke stærkt nok, ” siger  Kristine van Het Erve Grunnet i et interview med Vordingborg Erhverv.

Baggrunden for den klare udmelding er at alt i fremtiden skal drives af el ifølge den elektrificeringsstrategi, som regeringen fremlagde tidligere på året. Elektriske biler, elektriske tog, elektrisk opvarmning og Power-to-X, der skal forsyne skibstransport, flytransport og tung transport med grønnere brændstof.

Der skal bruges strøm til alt i fremtiden. Vel at mærke grøn strøm produceret af vind eller sol. Og mængden overstiger langt hvad der produceres i dag.

“Vi har en udfordring med at få transport og opvarmning over på el, men derudover skal vi hele tiden sikre os at vi er på forkant og får stillet vindmøller og solceller op i et markant hurtigere tempo. Lige pt. er der nogle udfordringer med den planlagte vindmølle park oppe omkring Hesselø,” siger Kristine van Het Grunnet fra Dansk Energi.

Det er mudrede bundforhold fik for nylig myndighederne til at sætte udbuddet af 1,2 GW store havmøllepark Hesselø i Kattegat i bero på ubestemt tid samt at energiøerne ved Bornholm og i Nordsøen er udskudt til efter 2030, og landvind og sol presses af blandt andet borgerprotester.

Derfor bringer Danske Energi Kriegers Flak nord og syd felterne i spil igen:

“Skal vi ned og kigge på Kriegers Flak og sige måske skal vi udbygge hurtigere? Jeg tror under alle omstændigheder så kommer vi til at skulle bruge arealerne i Østersøen til at udbygge markant mere både til at dække Danmarks strømforbrug – men sådan set også til at hjælpe resten af Europa til at blive grønne,” siger Kristine van Het Grunnet fra Dansk Energi.

Det er et synspunkt, som Bolette Christensen, direktør for Vordingborg Erhverv bakker op:

”Vi er helt enige i det synspunkt. Politikerne skal sætte turbo på udvidelsen af havvindmølleparkerne i Østersøen for ellers kommer vi lige om lidt til at mangle store mængder grøn strøm og den grønne omstilling risikerer at gå i stå,” siger Bolette Christensen.

Se video med Dansk Energis branchechef for vedvarende energi Kristine van Het Erve Grunnet.

Denne artikel er skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Søren Knudsen

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev