Tirsdag kunne klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard præsentere en historisk aftale, der sender op mod 14 GW havvind-energi i udbud heriblandt Kriegers Flak II ud for Møn. Aftalen, der er den største i danmarkshistorien, er indgået mellem Regeringen og partierne SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet. Udbuddet er en samling af tidligere aftaler og fastlægger dermed de konkrete rammer.
Mere havvind er godt nyt for Vordingborg Kommune, forklarer direktør i Business Vordingborg, Michael Engelbrechtsen.
”Kriegers Flak II har vi ventet på længe, så det er glædeligt at den nu kommer i udbud. Det betyder meget for Vordingborg Kommune og ambitionerne for at blive Østdanmarks kraftcenter for grøn energi. Det cementerer ambitionen, da området for alvor bliver én af de førende i DK2-området indenfor vedvarende energiproduktion. Derudover kan det skabe yderligere udvikling i Klintholm Havn, med flere arbejdspladser i offshore og mere arbejde til underleverandører. Desuden vil virksomhederne i området være sikret grøn og forhåbentligt billig vedvarende energi,” siger Business Vordingborg-direktøren.
“Jeg vil derfor gerne sende en klar opfordring til regeringen om, at nogle de penge som staten vil tjene på det statslige medejerskab på 20 procent anvendes til at udvikle den lokale infrastruktur på de havne, som skal servicere havvindmølleparkerne.”
Mikael Smed, borgmester | Vordingborg Kommune
Borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed, glæder sig også over, at mere af Kriegers Flak kommer i udbud. Han mener dog også, at staten skal prioritere midler til Klintholm Havn, der muligvis skal servicere den nye havvindmøllepark ved Kriegers Flak.
”Vi står klar til at tage godt imod flere nye havvindmølleoperatører, men det kræver store investeringer at udvide havnefaciliteterne. Jeg vil derfor gerne sende en klar opfordring til regeringen om, at nogle de penge som staten vil tjene på det statslige medejerskab på 20 procent anvendes til at udvikle den lokale infrastruktur på de havne, som skal servicere havvindmølleparkerne. Servicehavnene er en vigtig forudsætning for driften og vedligeholdelsen af havvindmølleparkerne, siger Mikael Smed til Sjællandske.
Udbuddet deles op i to, hvor det ene er Energiø Bornholm, som skal bidrage med en effekt på 3 GW. Den anden del er seks GW, der fordeles i områderne Nordsøen I, Kattegat II, Kriegers Flak II og Hesselø.
Med i aftalen følger fri overplantning på Nordsøen I, Kattegat II og Kriegers Flak II. Det vil sige, at der minimum skal opstilles en GW vindenergi på Kriegers Flak II, men udbudsvinderen vil få mulighed for at udvide kapaciteten yderligere. Kapaciteten udover de 1 GW, kan leveres til eksempelvis Power to X-virksomheder.