Havvindmøllepark ved Møn lukkes endegyldigt

af | 15. jan 2024 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling

Kort over Kadet Banke hvor der i fremtiden kommer til at ligge endnu en havvindmøllepark

Regeringen lukker endegyldigt for åben dør-ordningen og dermed også Wind Estates Kadetbanke-projekt ud for Møn.

Det oplyste klima- energi- og forsyningsministeriet i en pressemeddelelse før jul.

Dermed bliver havvindmølleparken på mindst 500 MW ikke til noget. Business Vordingborgs direktør, Helene Urth, er ærgerlig over lukningen af Wind Estates kystnære havvindmølleprojekt.

”Kadetbanke kunne have bidraget med mange positive aspekter til Vordingborg Kommune. En havvindmøllepark ved Kadetbanke kunne potentielt have skabt yderligere offshore serviceaktivitet på Klintholm Havn, og tiltrukket grønne energiforbrugende virksomheder til kommunen. Da det var et kystnært projekt, går Vordingborg Kommune nu også glip af flere millioner kroner i grøn puljemidler, som ellers kunne have støttet lokale initiativer. Alt i alt er det en trist nyhed især for Vordingborg Kommune og generelt for Danmark. Fra Business Vordingborg og Vordingborg Kommune vil vi opfordre regeringen til at præsentere et udspil til en ny model, så oplagte områder, som Kadetbanke, hurtigt kan komme i spil og bidrage til den grønne omstilling af Danmarks energiproduktion,” siger Helene Urth.

Wind Estate indleverede ansøgningen i 2019, og det er den ansøgning den danske vindmøllevirksomhed nu har fået afslag på. Wind Estates CEO, Ane Mette Lysbech-Kleis, skriver i et indlæg på Linkedin:

”Vi var overbevist om, at det kun var et spørgsmål om tid, før vi fik vores forundersøgelsestilladelse. Derfor ærgrer det mig inderligt, at vi stadig har tilgode at få indblik i hvorfor, vores projekter skal lægges i graven. Jeg kan stå helt og aldeles inde for Wind Estates faglighed, omhyggelighed og forberedende arbejde i forbindelse med projekterne på henholdsvis Paludan Flak ved Samsø og Kadet Banke ved Vordingborg.”

Ordning lukkes

Beslutningen om endegyldigt at lukke åben dør-ordningen kommer efter Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet sidste år satte sagsbehandlingen i bero. Efterfølgende blev døren åbnet på klem for Wind Estate, da Regeringen vedtog en havplan som skulle realisere projektet ved Kadetbanke samt to yderligere åben dør-projekter.

Åben dør-ordningen blev sat i bero, da myndighederne vurderede, at den kunne være i strid med EU-retten. Ordningen er et alternativ til de statslige udbud og er dermed statsstøttefri.

Meldingen om at endegyldigt at lukke åben dør-ordningen kommer, da det ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet ikke er muligt at tilpasse og rette ordningen ind efter EU-retten.

Wind Estate søgte allerede i 2019, og tilbage i foråret 2022 blev ansøgningen fornyet og opdateret. Og det er den ansøgning, som nu er blevet afvist.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev