I takt med at mødet om cybersikkerhed skred frem blev panderynkerne synligt dybere hos de knap 40 sydsjællandske erhvervsfolk. Det var tydeligt, at indlæggene på mødet gjorde indtryk og gav grund til såvel eftertanke som handling. Motivationen til at have fokus på IT sikkerhed var stor.
“Godt hver fjerde mindre virksomhed har i løbet af 2021 oplevet forsøg på hackerangreb.”
SMVdanmark
DGI-huset i Vordingborg lagde onsdag eftermiddag lokale og gratis og åbent WIFI til et højaktuelt møde om IT-sikkerhed i virksomheder. Mødet var arrangeret af Møns Bank, Købstædernes Forsikring og Business Vordingborg for at sætte fokus på, at IT-sikkerhed er forretningskritisk.
Udgangspunktet er ret konkret med et trusselsbillede, der er øget betydeligt. En analyse fra Erhvervsstyrelsen sidste år viste at 40 pct. af de danske SMV’er har et utilstrækkeligt digitalt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil.
Godt hver fjerde mindre virksomhed har i løbet af 2021 oplevet forsøg på hackerangreb.
Det er rekord, og en stigning på hele 156 pct. siden 2019. De store virksomheder er dog stadig hackernes foretrukne mål, men hackernes interesse for de mindre virksomheder er steget voldsomt.
Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Dennis Ellebæk fra Prueba Cybersecurity bekræftede at mange virksomheder IT-sikkerhed ikke er god nok. Han er en såkaldt White Hat hacker – dvs at han laver af at bryde ind i virksomheders IT-systemer for at teste sikkerheden.
“Vi oplever ofte, at passwords ofte er meget nemme at knække, fordi de er meget svage og forudsigelige.”
Chief White Hat Hacker Dennis Ellebæk | Prueba Cybersecurity
Dårlige passwords
I eftermiddagens oplæg fra Dennis Ellebæk stod det tydeligt, at der er meget at komme efter, når det handler om såvel vores private IT-sikkerhed som virksomhedens IT-sikkerhed. Der blev på mødet givet indblik i hvor dygtige og velorganiserede hackerne er. Samt hvor nemt vi ofte gør det for hackerne at bryde ind i virksomheden IT-systemer.
”Vi oplever ofte, at passwords ofte er meget nemme at knække, fordi de er meget svage og forudsigelige. Det ved hackerne og det tager dem ikke lang tid at gætte passwordet og så er de inde,” sagde Dennis Ellebæk på mødet.
Hans anbefaling er derfor til en start følgende:
- Langt password
- Drop brugen af navne, årstal, årstider og andet der kan relatere til den du er eller virksomheden
- Hav to-faktor godkendelse på alle systemer
- Hav en øget opmærksomhed på mails med vedhæftede filer eller links
- Brug den sunde fornuft
- Hav altid backup af data
Politiets særlige enhed for cyberkriminalitet var også med på mødet.
Her kunne Christian Hammer fra NC3 som Rigspolitiets afdeling for cyberkriminalitet også kaldes fortælle om hvor galt det kan gå, når en virksomhed udsættes for et organiseret hackerangreb.
Alle havde fået noget at tænke over, da mødet var overstået.
SMV Digital pulje genåbner
SMV:Digital genåbner den populære pulje, så danske SMV’er fra d. 13. september igen kan søge om 50.000 kr. til at styrke deres fokus på IT sikkerhed eller ansvarlig dataanvendelse. Tilskuddet skal hjælpe virksomhedsledelserne med at sikre deres virksomheder mod ondsindede angreb, der koster dansk erhvervsliv dyrt.
Derfor genåbner SMV:Digital puljen for digital sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse på 13,4 mio. kr. Puljen giver danske SMV’er mulighed for at få op til 50.000 kr. i støtte til at beskytte virksomheden mod digitale trusler, eller til at anvende data mere ansvarligt.
Se mere her
Skrevet af Søren Knudsen
Presse- og kommunikationsrådgiver
T: +45 20 40 95 92