Hackerangreb rammer også små virksomheder

af | 7. apr 2022 | Erhvervsnyheder, Teknologi

I dag er de fleste virksomheder digitaliseret i en eller anden grad. Det gør hverdagen nemmere for mange virksomhedsejere, men hackerangreb kan desværre også udgøre en trussel.  For antallet af angreb stiger mod danske virksomheders systemer og digitale infrastruktur. Det viser blandt andet rapport fra Orange Cyberdefense, et firma der leverer digitale sikkerhedsløsninger i hele Europa. 

Karsten Vandrup er ekspert i at afværge hackerangreb

Det var tilfældet i sommeren 2021, hvor Coop blev ramt af hackerangreb og måtte lukke alle sine 800 svenske butikker. Angrebet var målrettet butikkernes kassesystem, så de ikke kunne tage betaling for deres varer.  

Men små- og mellemstore virksomheder bliver også ramt, og de er ofte mere sårbare, da de ofte ikke har ressourcer til at prioritere it-sikkerhed. I Præstø ligger it-sikkerhedsfirmaet Stealth Computing, og her fortæller indehaver Karsten Vandrup, at han tit hører, hvordan små virksomheder fortæller om deres manglende digitale sikkerhed. Ofte forklarer virksomhederne, at de ikke har noget værdifuldt at stjæle.

Det var netop det, der ramte Coop sidste år. Et såkaldt ransomware-angreb hvor hackerne krypterede og låste deres systemer. Her skulle der bruges en kode for at låse op for systemet, som kun hackerne var i besiddelse af. Det ville bare koste Coop 483 millioner kroner i betaling for at få koden til deres systemer.

“Det er en meget risikabel strategi. Trusselbilledet har simpelthen ændret sig. I dag handler det ikke om at stjæle folks ting, men mere om at kryptere virksomhedens data, så det ikke kan bruges.”

Kurser i sikkerhed 

Udover at tilbyde sikkerhedsløsninger, udbyder Stealth Computing kurser og webinarer i it-sikkerhed. Og det med at undervise er langt fra fremmed for indehaver Karsten Vandrup. Ved siden af at drive it-sikkerhedsfirmaet underviser og forsker han på Zealand i Næstved i it-sikkerhed og it-kriminalitet. 

Ifølge den erfarne sikkerhedspecialist er der gode grunde til at beskytte sin virksomheds digitale systemer. 

“Det er meget få virksomheder i dag, der ikke er baseret på et eller andet it-system. Det kan være éns regnskabs- eller kundedatabase, og det ville jo være ærgerligt at stå der og ikke vide hvem man skal udføre opgaver for eller sende regning til. Det handler jo om at kunne overleve som virksomhed,” siger Karsten Vandrup. 

Med krigen i Ukraine er danske virksomheder nu i større risiko for at blive udsat for hackerangreb fra russiske side. Det gælder også små- og mellemstore virksomheder. Og det kan ifølge it-sikkerhedseksperten udgøre et problem. 

“De fleste mindre virksomheders systemer står pivåbne. Grunden til at de ikke gør noget, er fordi de ikke er klar over, hvor stor risikoen er.”

Hjælp indenfor rækkevidde 

Det kan virke som en stor og uoverskuelig opgave at få overblik over virksomhedens digitale systemers sårbarhed. Men ofte kan få tiltag eliminere 85 procent af risikoen for hackerangreb. 

“Størstedelen af de angreb jeg ser, sker gennem phishing. Det er gennem e-mails og telefonopkald, hvor hackerne udgiver sig for at være én du kender og prøver at lokke eller aflure din adgangskode. Derfor kan det godt betale sig at uddanne sig selv og sit personale i at identificere scam-mails og phishingforsøg. Det kan man gøre for meget få penge,” siger Karsten Vandrup.

Derudover kan små- og mellemstore virksomheder lige nu søge 50.000 kroner i støtte hos SMV:Digital. Her kan virksomhederne netop få økonomisk støtte til implementering af it-sikkerhed som eksempelvis D-mærket og andre standarder for informationssikkerhed. 

Pengene kan bruges til at få hjælp fra sikkerhedsfirmaer som Stealth Computing. Desuden har Karsten Vandrup medforfattet bogen “It-sikkerhed i praksis”, der udkommer til juni.

Business Vordingborgs direktør Bolette Christensen mener også, at det er essentielt for de små- og mellemstore virksomheders eksistens, at de prioriterer it-sikkerhed. 

“Krigen i Ukraine kan virke langt væk fra den daglige drift i virksomheden, men det er vigtigt at skærpe den digitale sikkerhed nu. Uanset størrelse på virksomheden er den digitale sikkerhed meget afgørende. Digitale trusler mod danske virksomheder er mange og kan ramme bredt og derfor er både store og små virksomheder i risikozonen.”

Direktør Bolette Christensen | Business Vordingborg

Kasper Buur - Presse- og kommunikationskonsulent

Skrevet af Kasper Buur

Presse- og kommunikationskonsulent

T: +45 51 93 58 29

E: kb@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev