Erhvervsvenlighed 2023: Positive takter på trods af nedgang

af | 13. sep 2023 | Erhvervsnyheder

Dansk Industris Erhvervsvenlighed 2023

Torsdag udkom den årlige undersøgelse Erhvervsvenlighed 2023 fra Dansk Industri. Sidste år var et rekordår for Vordingborg Kommune med hidtil højeste placering som nummer 55. I år fortsætter fremgangen ikke, og kommunen må tage til takke med en 68. plads.

Dog er det ikke kun negative takter for Vordingborg Kommune i årets erhvervsvenlighedsundersøgelse. Når det kommer til uddannelse, sagsbehandling og grøn udvikling ligger kommunen henholdsvis nummer 9, 24 og 23 på landsplan.

”På helt centrale punkter kan vi bare konstatere, at pilen peger i den helt rigtige retning. Det arbejde skal vi fortsætte,” konstaterer formand i Business Vordingborg Steffen Steffensen.

Men det kan ikke dække over, at kommunen går 13 pladser tilbage i erhvervsvenlighed, lyder det fra Business Vordingborgs formand.

”Målingen er meget velkommen hos Business Vordingborg hvert eneste år. Den giver nemlig anledning til kritisk selvransagelse hos alle berørte. Heldigvis er vi i Vordingborg Kommune i en situation, hvor emnerne ikke længere er tabu, men kan diskuteres åbent. For det er enighed og fællesskab om løsningerne, som skal bringe os fremad til alles bedste,” forklarer Steffen Steffensen.

Vordingborg Kommune har en målsætning om at blive den mest erhvervsvenlige kommune på Sjælland inden 2030.

“Jeg er virkelig bekymret over, de mange unge under 25 år som hverken har den ene eller den anden uddannelse eller arbejde. Hvordan er det lige vi får dem til at indse, at af ingenting kommer ingenting?”

Bestyrelsesformand Steffen Steffensen | Business Vordingborg

Formand for Business Vordingborg Steffen Steffensen

Grøn omstilling og samarbejde med kommune

Det er ifølge Steffen Steffensen værd at lægge yderligere mærke til punkterne grøn udvikling og sagsbehandling i Erhvervsvenlighed 2023.

Kategorien Grøn udvikling beskriver kommunens placering på virksomhedsspørgsmål om tilfredshed med kommunens prioritering af bæredygtige og grønne indkøb, kommunale indsatser, der bidrager til en klimavenlig omstilling i virksomheder og et spørgsmål om kommunens fokus på at fremme bæredygtig transport.

”Kommunen og erhvervslivet har i fællesskab udarbejdet Erhvervsmasterplan 2030, hvor de væsentlige punkter er at skabe bæredygtige løsninger i erhvervene og kommunen vedrørende lokale og globale problemer. Vi kan allerede se nu, at de indsatser virker for under punktet grøn udvikling er vi gået fra plads 30 og op til plads 23 siden sidste år,” siger Steffen Steffensen.

Kategorien Sagsbehandling beskriver kommunens placering på tre spørgsmål om tilfredshed med sagsbehandlingen samt på seks statistiske indikatorer, der på forskellig vis belyser, hvor effektiv sagsbehandlingen er.

”Vordingborg Kommune skal være Østdanmarks kraftcenter for grøn energi i 2030. Dette stiller store krav til kommunens sagsbehandling. Derfor er det meget positivt, at kommunen under punktet sagsbehandling er rykket fra plads 60 og op til plads 24,” konkluderer bestyrelsesformanden for Business Vordingborg.

Bekymringer

Et af de absolutte lavpunkter for Vordingborg Kommune i DI’s erhvervsvenlighedsundersøgelse er arbejdskraft. Her indtager kommunen plads nummer 90 ud af 92 mulige.

”Jeg er virkelig bekymret over, de mange unge under 25 år som hverken har den ene eller den anden uddannelse eller arbejde. Hvordan er det lige vi får dem til at indse, at af ingenting kommer ingenting,” siger Steffen Steffensen, der desuden hilser debatten om alle punkterne i erhvervsvenlighedsundersøgelsen velkommen.

”Debatten bliver grundlaget for nye forbedringer.”

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev