Et partnerskab mellem det danske energiselskab Better Energy og Andel sætter nu gang i opførelsen af en energipark i Vordingborg Kommune. Energiparken skal ligge ved Køng Mose, og det forventes at energiparken tilsluttes elnettet og starter produktion i 2025.
Det oplyser Better Energy og Andel i en pressemeddelelse. Udover Køng Mose har partnerskabet ambitionen om at opføre omkring 15 energiparker i Danmark i perioden 2024-2028.
”Vi har travlt, og hastigheden af den grønne omstilling er afgørende for hvilken verden, vi skal leve i om 10, 20, 30 år. Denne aftale er et stort skridt i den rigtige retning,” lyder det fra Better Energys administrerende direktør, Rasmus Lildholdt Kjær i pressemeddelelsen.
Køng Mose opføres cirka ti km. fra Vordingborg er på 159 hektar med en kapacitet på 187 MW og forventet årlig produktion på ca. 198.000 MWh svarende til 124.000 danskeres gennemsnitlige strømforbrug på et år.
Ifølge Business Vordingborgs direktør, Helene Urth, er det positivt, at anlægningen af energiparken ved Køng Mose kan begynde.
”Vi skal opføre store mængder vedvarende energi på land. I 2023 vedtog kommunalbestyrelsen en ambition om at opføre 1 million MWh grøn energi på land, og med energiparken i Køng Mose kommer vi et solidt skridt på vej mod at indfri ambitionen. Ambitionen er vigtig fordi store mængder grøn energi kan tiltrække energiforbrugende virksomheder og bidrage med økonomi til kommunen,” siger Helene Urth.
“
“Med to store energiparker og Danmarks største havvindmøllepark begynder Vordingborg Kommune at tegne stregerne til at blive Østdanmarks kraftcenter for grøn energi.”
Helene Urth | direktør, Business Vordingborg
Østdanmarks kraftcenter
Det er ikke kun ved Køng Mose, at Better Energy og Andel kan påbegynde anlægning af energiparker. På fire lokationer går de to virksomheder i gang med at sætte solceller op.
De første fire solcelleparker er klar til at blive opført i Sorø, Vordingborg, Guldborgsund og Næstved Kommune. Alle fire parker forventes at kunne tilsluttes elnettet og starte produktion enten i år eller næste år.
I Vordingborg Kommune leverer Begreens solcellepark ved Barmosen nu 128 MW til el-nettet og med den nye energipark ved Køng Mose bliver kommunen en solid leverandør af grøn energi til DK2-området.
”Med to store energiparker og Danmarks største havvindmøllepark begynder Vordingborg Kommune for alvor at tegne stregerne til at blive Østdanmarks kraftcenter for grøn energi. Og det her er blot begyndelsen. Der er meget mere havvind på vej ved Kriegers Flak, og i kommunen har vi 11 projekter for vedvarende energi på land, som er i gang med at blive behandlet,” siger Helene Urth.
Midlertidig tilslutning
Solcelleparken i Køng Mose fik tilladelse og lavet lokalplan allerede tilbage i 2020, men det er først nu, at den får mulighed for at blive tilsluttet el-nettet. Det sker gennem en såkaldt “krokodillenæbsløsning” som er en midlertidig tilladelse indtil en ny 132 kV transformerstation står klar ved Vordingborg Nord. Den skal efter Energinets planlægning være klar senest i 2027.
Indtil da vil energiparken levere strøm gennem den midlertidige tilladelse.
Ved “krokodillenæbsløsningen” bliver en midlertidig elmast sat op mellem to master på en eksisterende luftledning, og et kabel fra solcelleparken skrues direkte på luftledningen med en ”T-afgrening”. Elproducenterne betaler selv for de midlertidige tilslutninger. Løsningen indebærer desuden, at det kan blive nødvendigt at begrænse elproduktionen fra anlæggene i perioder med generelt høj elproduktion.
I Vordingborg Kommune afventer flere solcellepark-projekter at blive tilsluttet el-nettet. Ved Ørslev har Better Energy fået tilladelse og godkendt lokalplan i 2022 til en solcellepark på 40 hektar. Her afventer man stadig den nye transformerstation.