Mandag meddelte Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet at sagsbehandlingen af havvindmølleprojekter under åben dør-ordningen stilles i bero. Det får nu konsekvenser for det danske vindmølleselskab Wind Estate, der længe har haft planer om at etablere en ny havvindmøllepark ved Kadetbanke ud for Møn.
I 2019 ansøgte vindmølleselskabet Energistyrelsen om lov til at gå i gang med en forundersøgelse af området og havde håbet på godkendelse i starten af 2023. Men sagsbehandlingen er nu sat i bero sammen med alle de andre ansøgninger gennem åben dør-ordningen.
Det ærgrer for alvor administrerende direktør for Wind Estate Erik Abraham.
”Det er synd på alle parametre, fordi intentionen var bare god for alle parter, også for Vordingborg Kommune. Vi er blevet taget godt imod af kommunen, og det har været et godt forløb. Så det er trist,” siger Erik Abraham.
Direktøren for Wind Estate fastslår dog, at vindmølleselskabet så vidt muligt vil holde fast i ansøgningen og projektet ved Kadetbanke.
“Vi er blevet taget godt imod af kommunen, og det har været et godt forløb. Så det er trist.”
CEO, Erik Abraham | Wind Estate A/S
Nye regler
Energistyrelsen oplyser i en pressemeddelelse af åben dør-ordningen stilles i bero, da den kan være i strid med EU-retten. Myndighederne vurderer, at ordningen kan være i strid med statsstøttereglerne.
Åben dør-ordningen er et alternativ til de statslige udbud og dermed støttefri. Den har eksisteret siden 1999, hvor reglerne i 2022 blev ændret. Det betød, at havvindmølleparkerne skulle ligge indenfor 15 kilometer fra kysten.
Selvom Wind Estates projekt ved Kadetbanke lever op til reglerne, sættes sagsbehandlingen alligevel i bero.
”Kadetbanke-projektet ligger inden for 15 km og følger egentlig alle intentioner og regler,” siger Erik Abraham.
Ærgrelse hos kommunen
Hos Vordingborg Kommune ærgrer formanden for klima- og teknikudvalget Anders J. Andersen over, at ordningen sættes i bero. Kommunen har en målsætning om at være klimaneutral i 2030, og det kan ikke lade sig gøre uden åben dør-ordningen.
”Vi har ikke brug for flere bump på vejen. I stedet for at træde på bremsen skal der speedes op. Det er det helt forkerte,” lyder det fra Anders J. Andersen.
Desuden frygter klima- og teknikformanden, at beslutningen kan have konsekvenser for de Power to X-virksomheder, der har planer om at etablere sig i Vordingborg Kommune.
”Der sker jo en eksplosion i strømforbruget i forbindelse med etableringen af PtX-virksomheder. Og derfor er havvindmøllerne og grøn el fundamentet for den grønne omstilling,” siger Anders J. Andersen.
Den betragtning deler direktøren for Wind Estate Erik Abraham.
”Vi havde store forhåbninger om at lave noget med spændende med de kommende PtX-aktører. Så beslutningen kommer også til at berøre dem. Det er utrolig ærgerligt, særligt for sådan nogle projekter. På alle fronter er det jo bare en uheldig sag og utrolig dumt,” siger han.
“Vi har ikke brug for flere bump på vejen. I stedet for at træde på bremsen skal der speedes op.”
Udvalgsformand for Klima- og Teknikudvalget, Anders J. Andersen | Vordingborg Kommune
Kritik fra flere fronter
Beslutningen om at sætte åben dør-ordningen i bero møder desuden kritik fra flere nøgleaktører i den grønne omstilling. Blandt andre mener direktør i brintbranchen Tejs Laustsen Jensen, at der skal findes en hurtig løsning.
”Ellers får det potentielt stort indvirkning på den danske brint- og Power-to-X-sektor, hvor vi har brug for store mængder vedvarende energi til at kunne producere brint og brintbaserede brændsler, som f.eks. ammoniak og metanol,” siger Tejs Laustsen Jensen i en pressemeddelelse.
Dansk Industris topchef Lars Sandahl Sørensen kalder det for potentielt den største forhindring for den grønne omstillings realisering.
”Der er tale om en decideret katastrofe og potentielt den største forhindring for den grønne omstillings realisering i Danmark,” siger Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse, og fortsætter:
”Det udfordrer alvorligt vores danske klimamålsætninger, og gør det ikke muligt for Danmark at være et foregangsland på det her område, hvis ikke vi får løst det her problem hurtigst muligt.”
Bidrag til kommunen
Etableringen af havvindmølleparken ved Kadetbanke ville ikke blot bidrage med grøn strøm. Der ville også komme ekstra midler i Vordingborg Kommunes grønne pulje. De kystnære vindmølleprojekter skal nemlig bidrage til kommunens grønne pulje med 165.000 kroner per megawatt. Den grønne pulje kan
Kadetbanke vil derfor tilføre 82 millioner kroner til den grønne pulje i Vordingborg Kommune, når den er i drift.
Desuden skal Kadet Banke højst sandsynligt serviceres fra Klintholm Havn, hvilket vil betyde mange nye værdifulde arbejdspladser i kommunen.
”Sejlafstanden er meget kort, og vi har allerede i dag en moderne og velfungerende vindmølleservicehavn i Klintholm. Vi håber at ministeriet hurtigt kommer frem til en løsning, så vi kan fortsætte det grønne spor i Vordingborg Kommune,” siger Thorsten Gregersen der er erhvervsudviklingschef hos Business Vordingborg, er ansvarlig for udviklingen af Klintholm Havn som servicehavn for havvindmølleparker i Østersøen.
Grøn pulje – Vordingborg Kommune
Midlerne fra puljen skal gå til grønne og almennyttige projekter og initiativer i nærhed til de områder, hvor der enten er eller kommer til at være vedvarende energianlæg. Indtil videre består puljen af penge indbetalt af opstillerne af solceller i Barmosen, men der planlægges også for flere anlæg ved Ørslev, Høvdingsgård og Køng Mose. Puljen kommer altså til at vokse i takt med at flere anlæg bliver sluttet til nettet.
En lignende pulje har før været varetaget af Energistyrelsen, men som noget nyt er det nu kommunerne selv, der skal varetage opgaven.
Opstillere af vedvarende energianlæg skal indbetale:
- 125.000 kr. pr. MW ved landvindmøller
- 165.000 kr. pr. MW ved havvindmøller
- 40.000 kr. pr. MW ved solcelleanlæg
- 92.000 kr. pr. MW ved vandkraftværker