Unge iværksættere fokuserer på bæredygtighed

af | 15. sep 2022 | Erhvervsnyheder, Iværksætteri

Jeppe og mikkel er to unge iværksættere

Friheden ved at være egen arbejdsgiver tiltaler flere end aldrig før. Tal fra Danmarks Statistik viser, at gennem de seneste ti år er andelen af 18-29-årige iværksættere steget med næsten 24 procent. Faktisk har der aldrig før været så mange unge iværksættere, som der var i 2020.

I Vordingborg har Jeppe Mariager-Lam sammen med Mikkel Nicolas Preiss i år stiftet Smartbrønd. Virksomheden laver digital overvågning af skybrudssystemer. Projektet er stadig i opstartsfasen, men de to iværksættere har gået med idéen i flere år.

Jeppe Mariager-Lam arbejder ved siden af som selvstændig konsulent og skriver sig derved ind i statistikken over unge, der fravælger fast arbejde til fordel for iværksætterlivet.

”Jeg kan godt lide den frihed, der er forbundet med at være selvstændig og iværksætter. Det med at arbejde hjemmefra og selv kunne tilrettelægge arbejdstider. Når det går godt, så er det pissefedt,” siger iværksætteren.

“Vi har en unge-generation, der vil gøre en forskel, når det kommer til at passe på planeten.”

Klar tendens

Danmarks Statistiks opgørelse viser, at I 2010 udgjorde unge 16 pct. af iværksætterne, mens andelen steg til 21 pct. i 2020.

Den tendens bekræfter Christina Melgaard, der er projektleder hos innovationslaboratoriet Corolab i Roskilde. Her mødes iværksættere med virksomheder, uddannelsesinstitutioner og offentlige institutioner om at udvikle innovative og bæredygtige produkter og løsninger.

”Jeg tror, der er kommet mange unge iværksættere på grund af Løvens Hule, der viser et glamourøst iværksætterliv. Men jeg tror også, vi har en unge-generation, der vil gøre en forskel, når det kommer til at passe på planeten”, forklarer Christina Melgaard.

Før sommer rettede Jeppe Mariager-Lam henvedelse til Business Vordingborg sammen med Smartbrønds anden stifter.

Her fik de vejledning og sparring fra erhvervsudviklingschef Thorsten Gregersen og erhvervsudviklingskonsulent Johnny Meyer om, hvordan de kunne udvikle deres idé og få Smartbrønd til at vokse.

Specifikt havde de fået en forespørgsel fra investor, der gerne ville købe en del af Smartbrønd. De var i tvivl om det var det rigtige at gøre.

“Man skal passe ikke at afgive for meget af sin virksomhed på et tidligt stadie i virksomhedens udvikling. Her kunne vi vejlede og hjælpe Smartbrønd på vej til at blive mere afklaret i forhold til, hvilken type investor, der passer til deres idé,” forklarer Johnny Meyer.

Smartbrønd-iværksætterne tog desuden imod en spireplads hos Business Vordingborg. Her kan nyudklækkede selvstændige gratis få en kontorplads. I forbindelse med spirepladsen vil man indgå i et seks måneders forløb hos Business Vordingborg, som vejleder og giver sparring på din forretningsidé.

“Lige nu bliver det lukket ud i kloaksystemet konstant.”

Iværksætter og udviikler Jeppe Mariager-Lam | Smartbrønd

Bæredygtigt projekt

Det var også derfor Jeppe Mariager-Lam kastede sig ud i Smartbrønds projektet. Han ville lave et produkt, der kunne gøre en forskel for klimaet.

Smartbrønds system muliggør monitorering af byernes skybrudssikring. Lige nu kan de ikke overvåges, så man ved ikke, om sikringen af over- eller underdimensioneret. Derfor ved man heller ikke, hvor meget vand, der samles i skybrudssikringen, og om det kan bruges til andet.

Det ændrer Smartbrønd på. Derved kan byerne i højere grad bruge vandet i stedet for at lede det ud i kloakkerne.

”Så kan man kontrollere mere specifikt. Lige nu bliver det lukket ud i kloaksystemet konstant. Men hvis man kunne tilbageholde det i stedet for at lukke det ud, kunne man bruge det til at vande med i stedet for postevand,” forklarer Jeppe Mariager-Lam.

unge iværksættere christina melgaard

Flest mandlige iværksættere

Tre ud af fire unge iværksættere er mænd, og der er stor forskel på, hvilke brancher kvindelige og mandlige iværksættere starter virksomhed indenfor, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Unge mænd startede flest tømrer- og bygningssnedkervirksomheder i perioden, mens flest virksomheder startet af unge kvinder var inden for skønheds- og hudpleje.

Christina Melgaard fra Corolab oplever at iværksættere inden for bygge- og anlæg også er bæredygtigt anlagt.

”Tømreren kan helt klart også være en bæredygtig iværksætter. Der findes jo en masse materialer som har et mindre CO2-aftryk end konventionelle materialer. Der er også et stort potentiale for genbrug inden for byggebranchen,” forklarer Corolab-projektlederen.

unge iværksættere oplæg

Spæde start

Ifølge Jeppe Mariager-Lam er Smartbrønd stadig i den tidlige opstartsfase. Der mangler stadig investeringer og udvikling af teknologi.

Derfor kan det være nervepirrende som unge iværksættere at være på det stadie.

”Når det går dårligt, ville man ønske, at man bare havde en stabil indtægt”, fortæller Jeppe Mariager-Lam.

Men han fortsætter som iværksætter og selvstændig fordi, han tror på sit produkt.

”Når vi først har investeringerne på plads og gjort produktet stabilt, så skal vi ud i hele Europa”, lyder det fra Jeppe Mariager.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev