Stor udvidelse af VE arealer på vej

af | 14. dec 2022 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling, Power-To-X

Vordingborg Kommune vil gennem udvidelse af VE arealer forøge produktionen af grøn strøm. Det er Solkraftværket i Barmosen et godt eksempel på.

Vordingborg Kommune sætter nu gang i en proces, der skal sikre en stor udvidelse af VE arealer og dermed en forøgelse af produktionen af grøn strøm i kommunen. Formålet er at finde og udpege nye områder i kommunen, hvor der kan produceres grøn strøm fra solceller og vindmøller svarende til 300 GWh om året.

Det betyder, at projektet fra European Energy med de yderligere 5 vindmøller og 50 hektar solceller oveni i de allerede godkendte 50 hektar jord i Barmosen til solceller bliver politisk behandlet i 2023.

Ansøgningen fra European Energy indgår i en samlet proces for nye vedvarende energianlæg i Vordingborg Kommune. Der vil i 2023 blive planlagt yderligere 300 GWh ny vedvarende energiproduktion.

Produktionen skal ske i form af solcelle anlæg og landvindmøller.

Det fremgår af et udkast til en Strategisk Energiplan, der i begyndelsen af december blev sendt i høring af Vordingborg Kommune.

“Vi er meget ambitiøse på den grønne omstilling og det kræver plads til såvel solceller som vindmøller.”

Anders J. Andersen | Klimaudvalgsformand, Vordingborg Kommune

Dronefoto af det område på Vordingborg Havn hvor Arcadia eFuels skal producere CO2 neutralt brændstof

(Her på den nye udvidelse af Vordingborg Havn skal der bygges to store produktionsanlæg, der skal producere grønt brændstof. Det er Arcadia eFuels og Vordingborg Biofuel, der begge skal bruge store mængder grøn strøm)

Vil sikre grøn strøm til PtX

Allerede i 2023 er Vordingborg kommune selvforsynende med grøn strøm, men på grund af den omfattende elektrificering af blandt andet transport og i særdeleshed de store Power-To-X virksomheder på Vordingborg Havn skal produktionen forøget betragteligt – så kommunen også i 2030 er selvforsynende med grøn strøm.

Og netop den planlagte Power-To-X produktion på Vordingborg Havn vil i fremtiden kræve store mængder grøn strøm. Behovet for mere vedvarende elproduktion fra solceller og vindmøller kommer fra øget elektrificering på transportområdet samt produktion af biobrændstoffer med Power-to-X.

Derfor vil der være behov for udbygning af VE-elproduktion svarende til 300.000 MWh ud over de allerede planlagte solcelleanlæg i Vordingborg kommune. Udvidelsen svarer til produktionen fra 30 store vindmøller eller 300 hektar solceller.

Barmosen

(Det er på området her ved Snertingegaard Gods, at European Energy planlægger at anlægge et testcenter for AgriPV)

8-dobling af på 10 år

Hvis det lykkes at realisere ambitionen om en udvidelse af VE arealer, vil produktionen af vedvarende energi i Vordingborg Kommune blive 8-doblet i 2030 i forhold til 2020. Det vil ud over at dække det lokale behov også bidrage til de nationale ambitioner om øget elproduktion på land.

”Vi er meget ambitiøse på den grønne omstilling og det kræver plads til såvel solceller som vindmøller. Vi skal svælge os i grøn elektricitet. Det er hele fundamentet for den grønne omstilling og de erhvervsmuligheder den giver,” siger Anders J. Andersen, formand for Klima- og teknikudvalget i Vordingborg Kommune.

Anders J. Andersen Vordingborg Kommune

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev