Hans Christensen er en mand med en mission og en klar holdning. Inden vi kommer tilbage til hvad missionen og holdning er skal vi lige have på plads hvem har er og hvad han laver. Han er ejer og direktør for Haarup Maskinfabrik i Silkeborg. En virksomhed med mere end 100 ansatte, og de producerer udstyr til betonfabrikker. Altså en industrivirksomhed med stort energiforbrug og forbrug af klimabelastende råvarer som stål.
[visual-link-preview encoded=”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”]
Men Hans Christensen besluttede for 8 år siden at gøre noget ved virksomhedens klimabelastning og energiforbrug.
”Jeg var træt af at der ikke blevet handlet på al snakken om klimabelastning og vi satte os derfor et klart mål i 2016. Vi ville stoppe med at bruge fossil energi i vores virksomhed og vi gav os selv 5 år til at nå målet,” siger Hans Christensen.
Han deltog som oplægsholder på energimødet arrangeret af Business Vordingborg og kunne fortælle de fremmødte erhvervsfolk en ret utrolig og inspirerende historie om den totale grønne omstilling af Haarup Maskinfabrik.
”Det var ikke svært at komme i gang. Vi gik en tur rundt i bygningen og fandt synderne i vores energiforbrug. Det var olie, gas og el. Vi valgte gængse teknologier og fremgangsmåder som energibesparelser, elektrificering og grøn elektricitet. Vi fik god hjælp af vores lokale VVS-firma, den lokale el-installatør og en solenergi installatør og så gik vi i gang,” siger Hans Christensen.
Der blev afsat 20 % af virksomhedens overskud før skat hvert år til at gennemføre omstillingen. Og målet er nået og det tog ikke fem år at nå derhen.
Resultatet i dag er en industrivirksomhed med energiforbrug, der er grøn hele vejen rundt. I hvert fald i alt som foregår i eget hus.
Der spares hvert år 420.000 kg CO2e årligt eller det der svarer til CO2 udledningen fra 185 biler på fossilt brændstof. Gas og olie er røget ud af virksomheden, energiforbruget er reduceret og strømmen laver de selv og den er grøn.
“I dag vil mange sætte gang i omstillingen fordi de er tvunget til det fordi det er blevet for dyrt at bruge fossil energi.”
Ejer og direktør Hans Christensen | Haarup Maskinfabrik A/S
Eget solkraftværk
Hjertet i omstillingen er at Haarup Maskinfabrik selv producerer størstedelen af den elektricitet, de skal bruge. Solceller på taget kombineret med batterier gør en kæmpe forskel.
Solceller på taget leverer strøm til virksomheden, batterier opsamler strøm til at dække natforbruget, opvarmning klares af varmepumper og varmevekslere.
Lys er LED belysning, transport på fabrikken klares af eldrevne gaffeltrucks og varebil på el. Alle firmabiler er Teslaer og medarbejderne kan gratis oplade deres biler mens de er på job.
“Nu er spørgsmålet så om det nytter noget. Svaret er et stort ja og det er ikke svært. Det gavner på bundlinjen og vi sparer mange penge.”
Ejer og direktør Hans Christensen | Haarup Maskinfabrik A/S
Montørbiler er stadig virksomhedens sorte samvittighed, da de kører på diesel. Men de er skiftet til HVO diesel (bio-diesel).
Bygningerne er blevet isoleret, vinduer udskiftet eller forbedret. Porte er blevet optimeret med varmeblæsere, der forhindrer den varme luft i at strømme ud når porten åbnes om vinteren.
”Vi har taget alle de store ting nu og nu er vi så i gang med de små ting som alle de apparater, der står på standby. Det giver også en del, ” siger Hans Haarup.
Solcellerne og batterierne giver Haarup Maskinfabrik egen grøn strøm i 8 måneder af året. Når der købes elektricitet fra nettet, er det vindmøllestrøm, som virksomheden køber. Og når de producerer mere el end de kan bruge på fabrikken, sælger de den til elnettet, og det har især her i 2022 været en god forretning.
”Klima og penge er to sider af samme sag lige nu. Vi satte gang i den grønne energiomstilling ud fra en holdning om at vi ville en forandring og gøre noget ved klimaet. I dag vil mange sætte gang i omstillingen fordi de er tvunget til det fordi det er blevet for dyrt at bruge fossil energi,” siger Hans Christensen.
Haarup Maskinfabrik har siden 2016 investeret 17 millioner kroner i den grønne energiomstilling af produktionen. Det giver et afkast på investeringen på mere end 20 % i 2022.
Hans Christensen kunne under sin præsentation på mødet fremvise det kontante resultat, der viser en besparelse på 3,5 millioner kroner i driftsomkostninger efter afskrivninger. Alene besparelsen på indkøb af gas og el er 3,3 millioner kroner.
”Nu er spørgsmålet så om det nytter noget. Svaret er et stort ja og det er ikke svært. Det gavner på bundlinjen og vi sparer mange penge. Det kommer også til at nytte på klimaet og det vi har gjort, kommer til at brede sig nu for virksomhederne har ikke råd til at lade være,” siger Hans Haarup.
Næste store mål er allerede sat for Hans Christensen og Haarup Maskinfabrik.
”Nu har vi ryddet op i eget hus, men vi er i en branche der belaster klimaet med stor CO2 udledning. Beton, stål og transport er de store klimasyndere. Derfor vil vi reducere CO2 aftrykket fra indkøbt stål og transport med 80% i perioden 2021-2028,” siger Hans Christensen, direktør Haarup Maskinfabrik.
Vigtig læring
Husk TRE ting
- Grøn teknologi findes
- Det giver økonomisk mening
- Det er ikke svært
Fakta om grøn strøm
- 4500 m2 solpaneler
- Årlig produktion ca. 1.050.000 kWh
- 943 kWh batterikapacitet
- 2680 kW luft-til-vand varmepumper
- Årligt afkast 2020: 7%
- Årligt afkast 2022: 20%
Skrevet af Søren Knudsen
Presse- og kommunikationsrådgiver
T: +45 20 40 95 92