Så meget bidrager virksomhederne med i Vordingborg kommune

af | 16. dec 2021 | Arbejdskraft, Erhvervsnyheder, Grøn omstilling, Vækst

De private virksomheder i Vordingborg kommune havde samlet i 2020 9.000 arbejdspladser og det gav skatteindtægter for 1,7 milliarder kroner i kommunens kasser. Beløbet er beregnet ud fra skatter af virksomhedernes lønudbetalinger, overskud og investeringer med videre.

Morten Granzau Nielsen

Det viser en ny analyse, som Dansk Industri har offentliggjort for at dokumentere, hvor meget de private virksomheder bidrager til kommunernes samlede velfærd.

Dansk Industri har udregnet i kroner og ører, hvor meget virksomhederne og deres medarbejdere i hver kommune i 2020 bidrog til dansk velfærd.

”I alle Danmarks kommuner bidrager virksomhederne betragteligt til vores fælles velfærd. Det viser tallene tydeligt. Erhvervslivet leverer grundlaget for Danmarks høje offentlige service. Og samtidig er den infrastruktur, sygepleje, dagpasning, politi, ældrepleje m.m. – som det offentlige leverer til – til gengæld helt afgørende for virksomhederne. Det er den gode cirkel, vi har i Danmark, og som er så vigtig for vores succes, siger underdirektør i DI Morten Granzau Nielsen.

Vordingborg kommune placerer sig på en 9. plads ud af Regions Sjællands 12 kommuner. Virksomhederne i Kalundborg kommune har det største bidrag til den kommunale velfærd med 4,6 milliarder kroner mens Stevns Kommune har det laveste på 650 millioner kroner.

Bolette Christensen er direktør for Business Vordingborg og hun er enig i analysen fra Dansk Industri.

“Analysen viser tydeligt at jo bedre det går i de private virksomheder jo flere penge kommer der i kassen til at betale for den fælles velfærd og udvikle kommunen. Derfor er det vigtigt at vi arbejder målrettet på at tiltrække flere virksomheder til kommunen i de kommende år,” siger Bolette Christensen.

Bidrager med 560 mia. kr.

Private virksomheder i hele Danmark bidrog med knap 560 mia. kr. til dansk velfærd. For det beløb har man kunnet finansiere hele sundhedsvæsenet i et år hårdt præget af corona, al uddannelse i Danmark, ældreplejen inkl. udgifterne til folkepension og samtlige politiets udgifter. Det svarede til hver anden krone, som det offentlige bruger.

Vordingborg Kommunes private virksomheder gav skatteindtægter for 1,7 milliarder kroner, og det svarer ifølge Dansk Industri til at kommunen hvert år kan betale for at have 800 sygeplejersker og 1000 pædagoger ansat, betale SU til 6.300 personer og anlægge 50 km cykelsti.

”Tallene for virksomhedernes bidrag til velfærden understreger, hvor vigtigt det er, at virksomhederne får gode forhold. Jo bedre kommunal erhvervsvenlighed, jo mere vækst i virksomhederne og jo flere penge til velfærd. Derfor er det utrolig vigtigt, at politikerne – både på landsplan og i kommunerne – tænker i gode forhold til virksomhederne; pengene går til vores alles velfærd,” siger Morten Granzau Nielsen.

Analysen har DI udarbejdet på grundlag af oplysninger fra Danmarks Statistik.

Sådan placerer kommunerne i Region Sjælland sig

Kalundborg Kommune

4,6 mia

Slagelse Kommune

3,5 mia

Holbæk Kommune

3,3 mia

Næstved Kommune

3,2 mia

Guldborgsund Kommune

2,3 mia

Ringsted Kommune

2,2 mia

Lolland Kommune

1,9 mia

Faxe Kommune

1,8 mia

Vordingborg Kommune

1,7 mia

Sorø Kommune

1,4 mia

Odsherred Kommune

1,3 mia

Stevns Kommune

0,65 mia

Tiltrækning af nye virksomheder er en del af ideoplægget til Erhvervsmasterplan 2030, som Vordingborg Erhvervsforening og Vordingborg Kommune har udarbejdet i fællesskab.

Læs mere om det i Ideoplægget til Erhvervsmasterplanen.

Download Ideoplægget til Erhvervsmasterplan 2030 her

Download analysen fra IRIS her

Download præsentation af Ideoplægget til Erhvervsmasterplanen her 

Erhvervsmasterplan 2030

Denne artikel er skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Søren Knudsen

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev