Samtidig med størstedelen af bygge- og anlægsbranchen skriger på kvalificeret arbejdskraft, er et lys blevet tændt i mørket. Antallet af 9. og 10. klasser der søger en erhvervsuddannelse inden for byggeri, teknologi og transport som førsteprioritet er steget til et rekordhøjt niveau. Rekordmange ansøgere til byggeri og tekniske fag glæder DI.
I 2020 var der 67 elever fra 9. og 10. klasse, der havde byggeri, teknologi og transport som førsteprioritet. Det er i år steget med 20 procent. Det vil sige at der i 2022 var 84 elever fra 9. og 10. klasse, der havde byggeri, teknologi og transport som førsteprioritet.
Det vækker glæde hos Kenneth Henriksen, der er medejer og tømrermester hos Pribo Huset.
“Det er rigtig godt og vigtigt, at der kommer flere ind i byggefaget. Vi står virkelig og mangler hænder,” siger han og fortæller, at de også oplever et stigende antal lærepladsansøgninger.
Generelt er der også sket en stigning generelt i søgningen til erhvervsuddannelserne. I 2022 søgte 25 procent af 9. og 10. klasseselever i Vordingborg Kommune en erhvervsuddannelse. I 2020 var det 19,4 procent.
“Det er glædeligt, at så mange af Vordingborg Kommunes unge gerne vil starte på en erhvervsuddannelse. Vores lokale erhvervsliv kalder på faglært arbejdskraft, og det er derfor afgørende, at flere vælger at starte på en erhvervsuddannelse,” siger Nicolaj W. Reichel i en pressemeddelelse. Han er formand for Uddannelses- og Beskæftigelsesudvalget.
“Der er en masse små bygge- og anlægsvirksomheder, der slet ikke tager nogle lærlinge ind.”
Tømremester Kenneth Henriksen | Pribo Huset ApS
[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoxMjQyNCwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMTI0MjQgLSBTYWdzYmVoYW5kbGluZ3N0aWQgYnJhZ3QgbmVkIiwidXJsIjoiIiwiaW1hZ2VfaWQiOjAsImltYWdlX3VybCI6IiIsInRpdGxlIjoiTMOGUyBPR1PDhTogU2Fnc2JlaGFuZGxpbmdzdGlkIGJyYWd0IG5lZCIsInN1bW1hcnkiOiIiLCJ0ZW1wbGF0ZSI6InRlc3QifQ==”]
Lærlingepladsproblematikken
Erhvervsuddannelser til byggeri og de tekniske fag er grundet i, at eleverne en stor del af skoletiden skal være hos en virksomhed i en læreplads. Derfor er eleverne afhængige af at virksomheder tilbyder relevante elevpladser, for at de kan færdiggøre deres uddannelse.
“Lokale lærepladser er nemlig afgørende for både de unge, men også for vores kommune som helhed. Hvis vi formår at fastholde de unge i Vordingborg under deres studietid, så er der større sandsynlighed for, at de efter endt uddannelse også har lyst at arbejde og bo i Vordingborg,” lyder det fra Nikolaj Reichel i en pressemeddelelse.
Og her kan det vise sig, at det stigende antal ansøgere til byggeri og tekniske fag kan ramme en udfordring. For selvom antallet af lærepladser er steget med 5,5 procent det seneste år, kan det være det ikke er nok. Pribo Huset har altid taget lærlinge ind, og lige nu har de seks lærlinge.
“Det er dem, vi maksimalt kan have. Vi kan ikke tage flere ind, end de seks ad gangen vi har. Men der er en masse små bygge- og anlægsvirksomheder, der slet ikke tager nogle lærlinge ind,” siger Kenneth Henriksen.
Det er de virksomheder kommunen nu opfordrer til at melde sig på banen.
“For at kunne understøtte elevernes vej fra uddannelse til arbejde er det vigtigt, at vores lokale virksomheder er parate til at oprette lærepladser til dem. Lærepladser er derfor også en central del af de drøftelser, som vi har med de lokale aktører på vores besøg rundt i kommunen,” forklarer Nikolaj Reichel.
Skrevet af Kasper Buur
Presse- og kommunikationskonsulent
T: +45 51 93 58 29