Ny havnekaj er altafgørende for PtX-virksomhederne

af | 8. jun 2023 | Erhvervsnyheder, Power-To-X, Vordingborg Havn

Når de to Power to X-anlæg på Masnedø er i drift, vil der blive produceret mange millioner liter brændstof og biogas, der skal udskibes fra havnen i Vordingborg. Men der mangler infrastruktur til påfyldning af skibe, og det skal en ny multipier på Vordingborg Havn løse.

Den nye multipier blev i sidste uge sendt 8 uger i offentlig høring, inden en ny lokalplan kan vedtages.

”Den er vigtig, for Power to X-virksomhederne skal afskibe deres produkter med skib. Og derfor skal vi bygge den her pier, for vi kan ikke håndtere de nye produkter og nye råvarer, som skal ind til deres produktion på den eksisterende havn. Derfor har vi brug for mere kapacitet,” forklarer direktør for Vordingborg Havn Jan-Jaap Cramer.

Havnedirektøren forklarer desuden, at både den nye multipier og de nye Power to X-virksomheder, vil have stor indvirkning på Vordingborg Havns godsomsætning.

”Hvis alt falder i hak, så vil der være en pæn stigning i godsomsætningen igen. Og der vil også være flere ansatte både på de virksomheder, der ligger på havnen og i selve havnen. Vi snakker potentielt flere hundrede arbejdspladser,” lyder det fra Jan-Jaap Cramer.

“Det er helt essentielt for vores forretningsmodel, at multipieren anlægges. Ellers bliver det vanskeligt for os, at eksportere vores produkt.”

Martin Nielsen, plant manager | Arcadia eFuels

Martin Nielsen, plantmanager for Arcadia eFuels Vordingborg taler om Vordingborg Havns nye multipier

Store virksomheder på vej

Én af de virksomheder som kommer til at skulle bruge den nye multipier er Arcadia eFuels. De planlægger at etablere storskala power-to-X produktionsanlæg på Vordingborg Havn, hvor målet er at producere CO2 neutralt flybrændstof, der skal eksporteres til hele verden.

Derfor får de brug for infrastruktur på havnen, der muliggør påfyldning af deres brændstof, så det kan udskibes. De muligheder findes ikke på Vordingborg Havn nu.

”Det er helt essentielt for vores forretningsmodel, at multipieren anlægges. Ellers bliver det vanskeligt for os, at eksportere vores produkt,” siger Martin Nielsen, plantmanager for Arcadia eFuels i Vordingborg.

Godt år for Vordingborg Havn

Siden 2016 er det kun gået én vej for udviklingen af Vordingborg Havn. Godsomsætningen satte i 2022 rekord med 1.238.000 tons bestående af korn, foderstoffer, gødning og import af råstoffer. Havnearealet er desuden udvidet og sejlrenden er blevet bredere, hvilket giver plads til større skibe og øgede forretningsmuligheder, blandt andet i forbindelse med Power to X-virksomhederne Arcadia eFuels og Vordingborg Biofuel.

Faktisk er godsomsætningen på Vordingborg Havn femdoblet de seneste ti år.

”Det er rart at godsomsætningen stiger. Det er det, vi havde forventet og håbet på. Og vi er også forpligtede til at øge godsomsætningen med den udvikling, der har været på havnen. Men det er selvfølgelig dejligt, at det faktisk lykkedes, og at det kan realiseres i vores område,” siger Jan-Jaap Cramer.

Bestyrelsesformand for Vordingborg Havn, Daniel Irvold, glæder sig også over den positive udvikling og den fortsatte efterspørgsel.

”Den grønne omstilling manifesterer sig helt konkret, og inden for en overskuelig fremtid, vil vi se de to nye havnevirksomheder, Arcadia eFuels og Vordingborg Biofuel, skyde op på den nye udvidelse, som helt konkret vil betyde en markant stigning af godsomsætningen i de kommende år,” udtaler Daniel Irvorld.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev