Surfing på Møn er en god forretning

af | 10. feb 2022 | Erhvervsnyheder, Iværksætteri, Turisme, Vordingborg Erhverv nyheder

Østmøn er primært kendt for den majestætiske klint for enden af øen. Højdedraget af kridt og øens uforlignelige UNESCO Biosfære natur trækker tusindvis af turister mod kanten af Danmark hvert eneste år. Det ville paret bag Møn Surf gøre noget ved.

Det var hverken kalk, kridt eller sjælden fauna og flora, der for alvor tiltrak Kesia Cohans opmærksomhed, da hun i 2017 besøgte øen som turist. Det var det turkise vand, som lå for foden af klinten, der fascinerede hende. Nærmere bestemt var det potentialet, bølgerne rummede, der stod klart for nordmanden.

Stedet er perfekt til alle former for surf, om det vind-, wave-, eller kitesurfing eller Stand Up Paddling. Alt efter vejret, kan forholdene være til gavn for den ene eller anden aktivitet.

Derfor besluttede Kesia Cohan sig for at gøre Møn til det uudnyttede surfparadis, der lå og ventede. Sammen med sin amerikanske mand Patrick Cohan åbnede hun en surfskole i Klintholm Havn.

Derved blev Møn Surf skabt.

Interessen viste sig at være stor, allerede det første år surfskolen eksisterede. I 2021 udvidede parret virksomheden, så ud over at lære surfteknikker fra sig, skulle de også sælge kaffe, våddragter og andet grej i en lille butik i Klintholm havn. Og forretningsudvidelsen har vist sig at være ganske fornuftig.

“Vi femdoblede omsætningen fra 2020 til 2021. Så det er ret vildt,” siger medejeren af Møn Surf.

“Jeg forelskede mig i øen og tænkte: det eneste der egentlig mangler, for at det her er et perfekt sted, det er en surfskole.”

Medejer Kesia Cohan | Møn Surf

Ejere af Møn Surf Patrick og Kesia Cohan

Møn Surf ejes af Patrick (th.) og Kesia Cohan (tv.).

Erfarne undervisere

De to surfaficionadoer som ejer Møn Surf mødte hinanden på en strand i Mexico. Her var de begge i fuld gang med at dyrke sporten og undervise. Det var to brændende passioner, der mødtes og slog gnister.

Parforholdet udviklede sig til virksomhedspartnerskab. Før det mønske surfeventyr startede havde Kesia og Patrick Cohan et rejsebureau sammen. De arrangerede surfrejser i blandt andet Brasilien og Mexico, hvor de lavede surfcamps og undervisning primært til nordmænd.

Kesia Cohan ved klitterne på Østmøn

Kesia Cohan er medejer af Møn Surf

“Det var en fantastisk måde at rejse på, fordi vi aldrig var turister. Vores gæster var med i en måneds tid, og bagefter blev vi der og arbejdede for lokale surfskoler,” forklarer Patrick Cohan.

Rejsebureauet eksisterede i mange år, men parret så sig nødsaget til at finde et varigt og solidt surfspot. En tilføjelse til familien Cohan resulterede i at Kesia og Patrick Cohan måtte gentænke tilværelsen.

“Jeg savner at rejse rundt i hele verden, men jeg har accepteret, at det er en del af fortiden. Nu handler det om at bygge en tryg base for vores tre-årige søn, og skabe et nyt slags eventyr her på Møn,” lyder det fra Patrick Cohan.

Det nye forretningseventyr åbner nye muligheder, mener den surfglade amerikaner:

“Vi kan opbygge en filosofi og en læringsplatform, så det kan nå ud til endnu flere, der kan få glæde af at surfe.”

“Hvis der ikke havde været det behov for en surfskole, som vi troede, så skulle vi ud at finde dem. Og så ville vi ikke været nået dertil, hvor vi er i dag så hurtigt.”

Medejer Kesia Cohan | Møn Surf

Kunderne kommer

Da surfskolen åbnede i 2020 viste det sig, at efterspørgslen for mønsk surfundervisning var stor. Parret arbejdede hårdt med mange ting, men kunderne kom nærmest af sig selv.

Det resulterede i at begge surfskoleejere måtte frasige sig deres job, og dermed gå fuld tid i skolen den første sommer.

“Det har været helt overvældende. Det havde vi ikke forventet, vi havde forventet det ville gå mere stille og roligt,” forklarer Kesia Cohan.

Surfvibe

Succesen fra 2020 betød at Møn Surf i 2021 manifesterede sig fysisk i form af en lille butik i Klintholm Havn.

“Hvis vi nu virkelig skulle give den gas, så skulle vi også have et sted til et surfcenter, hvor folk kan hænge ud og få en surfvibe,” siger Kesia Cohan.

Da Kesia og Patrick Cohan kom til Klintholm Havn med deres koncept og idé til en surfskole og butik blev det modtaget med skeptisk entusiasme.

“Det er fint at have modbevist dem, der var skeptiske. Men selvom de var skeptiske, har de hele tiden heppet på os og villet os det bedste,” siger Patrick Cohan.

“Vi er blevet taget så godt imod. Både af de lokale og turisterne. Vi kan virkelig mærke, at det er noget der har manglet. Det var virkelig fedt at få bekræftet, at det ikke bare var en skør idé,” tilføjer Kesia Cohan.

Noget at gå op i

Det danske vejr byder på et varieret arsenal af vind- og vandforhold. Ifølge de to ejere af Møn Surf betyder det, at næsten hver eneste dag i Danmark leverer perfekte surf-forhold. Hvis vinden er svag, og vandet er fladt, er det ideelt til Stand Up Paddleboarding, hvor man står på et surfbræt og padler. Hvorimod hvis vinden er stærk, kan dragen hives frem og fæstnes til en gang kite-surfing.

“Jeg kan bedste lide den stærke vind og de høje bølger, der kan være ved Klintholm Havn. Men området byder også på mildere forhold, der er gode til folk, der lige er begyndt,” forklarer Patrick Cohan.

Medejer af Møn Surf Patrick Cohan

Medejer af Møn Surf Patrick Cohan

Faktisk er vinteren også perfekt til de fleste former for surfing. Derfor er én af Møn Surfs missioner at smide tykt neopren på danskerne og åbne deres øjne for de mange muligheder havet byder på, når vejret ikke længere lægger op til solslikning på stranden.

“Det kunne godt gavne danskerne at have flere sjove ting hele året. Vinteren er kedelig og grå og trist, mens om sommeren er alle ud og har det megafedt. Men hvorfor ikke benytte sig af det helt oplagte, som er rundt omkring os, og få et federe og bedre liv,” fortæller Kesia.

Det ville selvfølgelig også udvide virksomhedens sæson, hvis flere ville surfe året rundt.

“Jo flere der vil hoppe i fuldt vinterudstyr med handsker og sko, des mere kan vi undervise,” forklarer Patrick Cohan.

Fremtid

De næste store skridt for Møn Surf er allerede ved at forlade støbeskeen. Til sommer åbner en ny afdeling i Marielyst, der skal udvide forretningen yderligere.

“Der er allerede en flot butik, der ligger i hjertet af Marielyst,” fortæller Kesia Cohan.

Vinden fremover ser dog ikke ud til at være helt uproblematisk for surfskolen. Hvis forretningen skal vedhold sin styrke og ride videre på den solide bølge, bliver butikken i Klintholm Havn nødt til at vokse. Lige nu består butikken af et charmerende lille skur forklædt som stråtækt hytte, og den ligger på kommunens grund. Aftalen med kommunen udløber om et år, og herefter håber surfparret på at finde en lokation i Klintholm Havn, der kan sikre surfskolens tilstedeværelse i årene fremover.

“Klintholm Havn er i virkelig stor udvikling, når det gælder vindmølleprojekter. Så der er ikke så mange steder, hvor vi kan bygge et surfcenter.”

Medejer Kesia Cohan | Møn Surf

Desuden forklarer Kesia Cohan, at de allerede nu har udnyttet det potentiale, der er i den lille butik.

“Vi er fuldstændig afhængige af godt vejr for at holde åbent. Og vi kan ikke regne med, at vi altid har så god en sommer som 2021. Uden bedre faciliteter kan vi ikke øge vores omsætning.”

Selvom der har været udfordringer, fortryder hverken Kesia eller Patrick Cohan, at de har begivet sig ud på det nye virksomhedseventyr. Kesia Cohan har dog en opfordring, hvis man står med god virksomhedsidé:

“Du skal virkelig ville det. Du skal være klar til at lægge alt andet til side for at opnå, det du vil. Selvom kunderne kommer, og du har en god idé, så er det stadig rigtig meget arbejde, der ligger bag, før det bliver en god forretning.”

Møn Surf åbner for surfundervisning den niende april.  Den gode kaffe og surfudstyret kan købes til Sankt Hans i Klintholm Havn, mens butikken i Marielyst åbner til påske.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev