Grønne uddannelser er en forudsætning for grøn omstilling

af | 17. aug 2022 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling, Power-To-X, Vordingborg Havn

Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) besøgte mandag Vordingborg Havn på Masnedø. Besøget havde fokus på den grønne omstilling og den nye grønne energiindustri der er i fuld gang i hele landet og i særdeleshed på Vordingborg Havn. Grønne uddannelser skal uddanne arbejdskraft til denne industri.

Pernille Rosenkrantz-Theil besøg på Vordingborg Havn

Den grønne omstilling i erhvervslivet kræver nemlig et meget større fokus på de grønne uddannelser, og de bør ligge ude i provinsen. Sådan lød budskabet under ministerbesøget.

Den grønne omstilling er nemlig ikke kun noget, der finder sted i hovedstaden. Den er i gang ude i provinsen, og det er Vordingborg et godt eksempel på.

Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil havde taget turen til Vordingborg Havn for at høre om de mange aktiviteter og tiltag, der er på havnen i forbindelse med grønne virksomheder samt om de uddannelsesinitiativer Region Sjælland arbejder på i forbindelse med den grønne omstilling samt drøfte ønsket om at etablere en klimaerhvervsskole i regionen.

Med på besøget var Vordingborgs borgmester Mikael Smed, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Vordingborg Kredsen Brian Bressendorff, Peter Stabell direktør for Vordingborg Biofuel, Hoteldirektør og investor Christian Petersen, rådgiver for Klimaerhvervsskolen i Region Sjælland Lars Kunov og direktør ved EUC Sjælland John Norman.

“Hvis man som ungt menneske mener den grønne omstilling alvorligt, så vil det mest oplagte være at søge ind på nogen af de uddannelser, der kommer til at få så stor betydning for det område.”

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil | Socialdemokratet

Peter Stabell og Pernille Rosenkrantz-Theil

Vordingborg Havn spiller en rolle i den grønne omstilling

På Vordingborg Havn er der indgået aftale med virksomheden Arcadia eFuels, der skal producere CO2 neutralt flybrændstof og Vordingborg Biofuel der med verdens største grønne metanol anlæg med halm fra landbruget som råstof skal producerer metanol til skibsbrændstof.

Peter Stabell, direktør for Vordingborg Biofuel, fortalte om virksomhedens planer på den nye havneudvidelsen. Her vil man lave verdens største biogasanlæg, der villekunne dække 5-8 procent af Danmarks samlede gasforbrug og vil derfor kunne være en væsentlig spiller i forhold til energikrisen og bestræbelserne på at blive fri af den russiske gas. Biogassen skal også bruges til produktion af metanol til skibe.

De nye virksomheder på Vordingborg Havn arbejder med de teknologier, som forventes at blive en stor del af fremtidens energiforsyning.

En så omfattende omstilling kræver nye kompetencer og uddannelser, og derfor er der stor fokus på at få skabt lokale uddannelsesmuligheder med fokus på de grønne teknologier. Det vil i stigende grad blive en forudsætning for regionens succes i fremtiden, lød vurderingen under mandagens besøg.

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoxMjkzNSwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMTI5MzUgLSBWb3JkaW5nYm9yZyBCaW9mdWVsIGxhdmVyIGhhbG0gb20gdGlsIGdyw7hudCBicsOmbmRzdG9mIiwidXJsIjoiIiwiaW1hZ2VfaWQiOjAsImltYWdlX3VybCI6IiIsInRpdGxlIjoiTMOGUyBPR1PDhTogVm9yZGluZ2JvcmcgQmlvZnVlbCBsYXZlciBoYWxtIG9tIHRpbCBncsO4bnQgYnLDpm5kc3RvZiIsInN1bW1hcnkiOiIiLCJ0ZW1wbGF0ZSI6InRlc3QifQ==”]

Vordingborg Biofuel biometanol produktionsanlæg bliver en stor del af den grønne omstilling

Grøn omstilling på uddannelser skal ske i partnerskaber

Region Sjælland bakker op om idéen med at koble den grønne omstilling og erhvervsskoler. Og der er allerede nu lavet et stort forarbejde for at sikre et samarbejde på tværs af kommuner og uddannelsesinstitutioner.

“Vi ønsker at alle vores erhvervsskoler regionen bliver en del af udviklingen, derfor har de 17 kommuner i Region Sjælland og de fem erhvervsskoler i regionen indgået aftale om et partnerskab. Med alle fem erhvervsskoler vil klimaerhvervsskolepartnerskabet kunne bidrage til en bred uddannelsesdækning, understøtte at flere unge får en erhvervsuddannelse, og at regionens mange faglærte og ufaglærte borgere får adgang til relevant efter- og videreuddannelse,” siger direktør ved EUC Sjælland John Norman.

De fem erhvervsskoler er EUC Sjælland, Zealand Business College, Roskilde Tekniske Skole, CELF og Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser.

“Vi ønsker at alle vores erhvervsskoler i regionen bliver en del af udviklingen.”

Opfordring til unge

Børne-og Undervisningsministeren har derfor en klar opfordring til de unge, der står og skal vælge en fremtidig uddannelse. I et interview med dagbladet Sjællandske siger hun efter besøget:

“Hvis man som ungt menneske mener den grønne omstilling alvorligt, så vil det mest oplagte være at søge ind på nogen af de uddannelser, der kommer til at få så stor betydning for det område: Maskinmestre, automatikteknikere, procesteknikere, elektrikere, blikkenslagere, smede og så videre, forklarer hun og tilføjer, at der skal mere fokus på at gøre uddannelser “grønne”, så det også bliver tydeligere for de unge, hvor vigtige de rent faktisk er for klimaindsatsen.”

Ubdervisningsminister bes
Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev