Markant dyrere at købe strøm

af | 14. okt 2022 | Bygge og Anlæg, Erhvervsnyheder, Grøn omstilling

Alles fokus er rettet på elforbruget. Både i privaten og hos virksomhederne er det blevet en folkesport at tjekke hvornår strømmen er billigst og flytte forbruget hen til de tidspunkter. Det kan ejer og direktør Hans Christensen fra Haarup Maskinfabrik i Silkeborg tale med om. De bruger årligt 700.000 KWh strøm, og hver dag bruger han tid på at tjekke hvornår strømmen er billigst og dyrest – for det er blevet markant dyrere at købe strøm.

Det er blevet markant dyrere at købe strøm for Hans Christensen fra Haarup Maskinfabrik

”Vi har batterier tilknyttet vores solcelle anlæg, og når strømmen er billig, sørger vi får at få ladet batterierne op, hvis vi mangler strøm. Så bruger vi den billige strøm, når elprisen er højest. Jeg har regnet på det og det giver mig en timeløn på 16.000 kroner for den indsats, så det er da i den grad indsatsen værd,” siger Hans Christensen.

Energirådgiver Henrik Holm-Hansen nikker genkendende til dette, og han har som energirådgiver i Andel Energi haft et meget travlt efterår. Han gav på Business Vordingborgs møde om de høje energipriser gode råd til hvordan virksomhederne kan reducere energiforbruget.

”Det er vigtigt at skaffe et overblik og kortlægge strømforbruget i virksomheden. En forudsætning for at reducere energiforbruget er at man ved hvad man bruger af strøm til hvad. For eksempel gå en tur i virksomheden efter lukketid og se hvad der er tændt og som faktisk kunne være slukket,” siger Henrik Holm-Hansen fra Andel Energi.

Antallet af henvendelser fra virksomheder til Andel Energi om energirådgivning er steget betydeligt det seneste år.

“Der er mulighed for at reducere energiforbruget alene ved at finde ud af hvad man reelt bruger strømmen til og samtidigt involvere medarbejderne i at skabe energibesparelser.”

Key Account Manager Henrik Holm-Hansen | Andel Energi

Henrik Holm-Hansen: dyrere at købe strøm

Elforbrug falder

Det store fokus på elpriserne og på at reducere energiforbruget i såvel virksomheder som i de private hjem ses tydeligt i de nyeste data fra Energinet, der udkom i uge 41.

Det samlede elforbrug i Vordingborg kommune er faldet med knap 8 % i september 2022 sammenlignet med samme måned 2021. Det viser nye data fra Energinet over det samlede elforbrug i Vordingborg kommune. På landsplan er elforbruget tilsvarende faldet med 7,8 % i samme periode.

Det private forbrug er faldet med 18 % i september mens det for erhvervskunder er faldet med 4 %. På landsplan lykkedes det for virksomheder at nedbringe elforbruget med 6 %.

Men selvom forbruget er faldende, så stiger virksomhedernes omkostninger til el med rekord hast. De rå elpriser steg med mere end 50 % i første halvår af 2022 sammenlignet med andet halvår af 2021. Det viser Energistyrelsens nyeste statistik over elpriserne for erhverv.

Første halvår 2022 har været præget af stigende gennemsnitspriser for strøm for alle erhvervsforbrugere. De mindste erhvervsforbrugere betalte 52,8 % mere i første halvår 2022 end i andet halvår 2021 svarende til en merpris på 44,32 øre/kWh, mens de største erhvervsforbrugere betalte 40,6 % eller 34,31 øre/kWh mere for elektriciteten.

Normalt har langt de fleste virksomheder fastpris aftaler med el-leverandøren, så de kender deres omkostninger 12 måneder frem. Det er slut nu for størstedelen af virksomhederne, der må købe deres strøm til variabel pris.

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoyMTUzOCwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMjE1MzggLSBCaXNjYSBrYWxkZXIgZW5lcmdpc2l0dWF0aW9uZW4gYnJ1dGFsIiwidXJsIjoiIiwiaW1hZ2VfaWQiOjAsImltYWdlX3VybCI6IiIsInRpdGxlIjoiTMOGUyBPR1PDhTogQmlzY2Ega2FsZGVyIGVuZXJnaXNpdHVhdGlvbmVuIGJydXRhbCIsInN1bW1hcnkiOiIiLCJ0ZW1wbGF0ZSI6InRlc3QifQ==”]

Christian Ellekær: dyrere at købe strøm

Christian Ellekær fra Andel Energi oplyste på energimødet onsdag, der var arrangeret af Business Vordingborg, at Andel Energi har suspenderet muligheden for virksomhederne at købe el via fastprisaftaler. For Andel Energi er det også blevet dyrere at købe strøm.

”Vi taber penge på det fordi priserne på el og gas er steget så meget og hurtigt. Derfor bliver ingen fastprisaftaler fornyet, men de eksisterende aftaler kører videre indtil udløb ved årsskiftet,” siger Christian Ellekær.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev