Erhvervsforening kræver bedre aftale

af | 27. jan 2022 | Arbejdskraft, Erhvervsnyheder, Internationalt

Fredag præsenterede regeringen en aftale med De Radikale, SF og Dansk Folkeparti, der skulle være første del af reformaftalen ”Danmark kan mere”. Dog viser det sig at centrale elementer i aftalen står så spinkelt, at reformen ikke kan gennemføres i sin nuværende form. Manglende arbejdskraft bør have større fokus.

Mand bærer på betob blokke

De blå partier, som tæller Venstre, Konservative, LA og Nye Borgerlige, vil nemlig ikke bakke op om udspillet til en lavere dimitendsats for dagpengemodtagere eller nedsættelsen af beløbsgrænsen på arbejdskraft uden for EU.

Det skulle ellers have forstærket arbejdsstyrken, nu hvor danske virksomheder skriger på arbejdskraft.

Men ifølge formand for Vordingborg Erhvervsforening Willi Becke har de blå partier ret i deres kritik af reformen.

“Det bliver simpelthen nødt til at være en bedre aftale,” lyder meldingen fra erhvervsforeningen.

Aftalen mellem regeringen De Radikale regeringen og SF handler blandt andet om at sætte beløbsgrænsen ned, så det ikke længere er et krav, at arbejdskraft uden for EU skal modtage minimum 448.000 kroner om året. Ifølge den nye aftale skal det sættes ned til 375.000 kroner i en periode på to år, og det mener hverken de blå partier eller Willi Becke er nok.

“Vi har jo overenskomstmæssige mindste lønninger og så længe vi honorerer det, så er det godt nok, forklarer formanden. Ifølge de blå partier skal beløbsgrænsen permanent sættes ned til 360.000 kroner, og skal kun gælde for personer fra specifikke lande,” siger formanden for Vordingborg Erhvervsforening.

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoxNjEzNiwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMTYxMzYgLSBOeSBoamVtbWVzaWRlIG3DpWxyZXR0ZXQgam9iIHRpbCB1a3JhaW5lcmUiLCJ1cmwiOiIiLCJpbWFnZV9pZCI6MCwiaW1hZ2VfdXJsIjoiIiwidGl0bGUiOiJMw4ZTIE9HU8OFOiBOeSBoamVtbWVzaWRlIG3DpWxyZXR0ZXQgam9iIHRpbCB1a3JhaW5lcmUiLCJzdW1tYXJ5IjoiIiwidGVtcGxhdGUiOiJ0ZXN0In0=”]

Formand for Vordingborg Erhvervsforening Willi Becke taler om manglende arbejdskraft

Formand for Vordingborg Erhvervsforening Willi Becke.

Arbejdskraft fra Ukraine

Udover at være formand for Vordingborg Erhvervsforening er Willi Becke direktør i virksomheden Malermester Willi Becke ApS, der ligger i Vordingborg. Virksomheden har før hentet arbejdskraft i Polen, men det er efterhånden blevet for svært.

Malervirksomheden i Vordingborg kan nemlig se, at der nu er stort potentiale i at hente den manglende arbejdskraft fra Ukraine.

“Dem kan vi bare ikke få ind. Det er væsentlig mere bøvlet, og til den beløbsgrænse kan det ikke lad sig gøre,” forklarer Willi Becke.

Formanden for Vordingborg Erhvervsforening fortæller desuden, at regeringens tiltag indtil videre ikke har haft stor effekt for sin egen malervirksomhed. Det har blandt andet været den ekstra indsats for langtidsledige, Willi Becke ikke har set effekten af.

“Det er en sød tanke, at få dem ud på arbejdsmarkedet. Men det løser ikke den akutte udfordring, vi står med nu.”

“Vi vil meget gerne kunne komme ud over EU’s grænser, og at det administrativt kunne være lige så simpelt som at ansætte EU-borgere.”

Formand Willi Becke | Vordingborg Erhvervsforening

Reform

Nedsættelsen af beløbsgrænsen skal ifølge aftalen mellem regeringen, De Radikale og SF, være en midlertidig ordning, der løber over periode på to år. Hvis der opnås mere end 10.000 beskæftigede gennem ordningen, skal den ifølge aftalepartierne drøftes en ophævelse af ordningen.

Opholds- og arbejdstilladelser opnået gennem ordningen kan have en varighed på fem år.

Partierne lægger desuden op til at sænke dimitendsatsen, som er dagpenge til nyuddannede ledige, til 9514 kroner for ikkeforsørgere under 30 år.

Reformen skulle samlet set styrke den strukturelle beskæftigelse med ca. 12.000 personer og, ifølge Finansminister Nicolai Wammen, gøre det danske arbejdsmarked stærkere.

“Med aftalen gør vi det danske arbejdsmarked endnu mere robust til gavn for danske lønmodtagere og virksomheder. Reformerne giver ikke bare flere hænder, de bliver også dygtigere, fordi vi bl.a. er enige om at investere i uddannelse,” siger finansministeren i en pressemeddelelse.

Derudover lægger aftalen op til at elafgiften sættes ned, mens beskæftigelsesfradraget sættes op. Pensionister får desuden større incitament til at arbejde, da modregning i egen eller ægtefælles pension bliver fjernet.

Kasper Buur - Presse- og kommunikationskonsulent

Skrevet af Kasper Buur

Presse- og kommunikationskonsulent

T: +45 51 93 58 29
E: kb@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev