Vordingborg Kommune er helt i top på liste over grøn energi

af | 24. mar 2023 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling

BeGreens solkraftværk er med til at skaffe Vordingborg Kommune en flot placering på klimabarometer

Med 27 MW etablerede solceller i 2022 placerer Vordingborg Kommune sig i top 10 over de kommuner i Danmark, hvor der er etableret mest vedvarende energi på land det seneste år. Det viser Green Power Denmarks klimabarometer for 2022.

Vordingborg Kommune lægger sig på en solid 2. plads på klimabarometer i Region Sjælland og 7. pladsen for hele landet. Resultatet glæder borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed.

”Placeringen er vi meget glade for og stolte over. Det viser, at rammerne vi sætter for etablering af vedvarende energi fungerer. Vi ville gerne have ligget højere, men der er begrænsning på, hvor meget elnettet kan modtage. Det sender også et signal til virksomhederne om, at der er god adgang til grøn energi i vores kommune,” siger borgmesteren.

Den flotte placering på klimabarometeret er på baggrund af grønne virksomheders etablering af solcelleparker i kommunen. I efteråret 2022 åbnede den danske soludvikler BeGreen for el-produktion gennnem deres solcellepark i Barmosen, og den nye solcellepark vejer tungt i barometerregnskabet.

Vordingborg Kommune har en ambition om at være selvforsynende med elektricitet. Allerede nu producerer solcelleanlæg og landvindmøller nok elektricitet til, at det modsvarer borgernes forbrug.

”Men vi ser ind i et stadigt stigende el-forbrug, i forbindelse med strømforbrugende Power to X-virksomheder, skift til varmepumper og at flere kører i elbil. Derfor er det essentielt at etableringen af nye solcelleparker fortsætter,” lyder det fra Mikael Smed.

Direktør i Business Vordingborg Bolette Christensen er også glad for kommunens gode placering på klimabarometeret.

“Det er en stærk prioritering af vedvarende energi fra kommunen, der ikke kun er til gavn for klimaet. Det kan også være med til at tiltrække virksomheder med et stort strømbehov, såsom Power to X-virksomheder. En direkte forbindelse fra solcelle- eller vindmølleparker til PtX-anlæg kan agere som supplement og derved aflaste elnettet. Derfor er det vigtigt, at Vordingborg Kommune fortsætter de gode takter og udbygger den vedvarende energi i området yderligere.”

“Vores anlæg kommer til at lave 128 millioner KwH om året og det svarer til 38.000 husstandes årlige strømforbrug.”

Anders Dolmer | Managing partner, BeGreen

Borgmester i Vordingborg Kommune er stolt over den flotte placering på klimabarometer

Stort kraftværk

I løbet af 2022 blev der i Danmark gennemført den største udvidelse af solcellekapaciteten nogensinde. Samlet set blev der opført 386 MW solcellekapacitet, skriver Green Power Denmark i forbindelse med udgivelsen af det aktuelle klimabarometer. Størstedelen af disse solceller blev opført som markanlæg.

Fredag den 4. november satte energiselskabet BeGreen gang i produktionen af grøn strøm fra det nyanlagte solkraftværk i Vordingborg Kommune.

123 hektar eller det der svarer til 250 fodboldbaner tidligere søbund er i disse uger ved at blive omdannet til et af fremtidens kraftværker, hvor råstoffet er solens stråler. Meter efter meter i endeløse lange række står der solcellepaneler, der når hele anlægget er færdigt til efteråret bliver Danmarks største af sin art.

Det er det Haslev baserede energiselskab BeGreen, der står bag byggeriet.

“Vi bygger et bæredygtigt kraftværk, hvor vi ikke belaster klimaet, når vi producerer strøm. Vores anlæg kommer til at lave 128 millioner KwH om året og det svarer til 38.000 husstandes årlige strømforbrug,” siger Anders Dolmer, managing partner i BeGreen.

Anders Dolmer BeGreen

“Solen står jo nærmest op i nord om sommeren her på disse breddegrader, og derfor giver øst-vest placeringen elproduktion fra tidlig morgen til sen aften.”

Anders Dolmer | Managing Partner, BeGreen A/S

En ny grøn energisektor

Perspektivet er kæmpestort for solenergi. Det er en hel ny grøn energisektor med store kraftværker, der vokser frem med stor hast. BeGreens kommende solkraftværk i Barmosen bliver det de selv kalder for et mellemstort anlæg sammenlignet med andre solcelleanlæg. Forskellen er bare at der er tale om et såkaldt øst-vestanlæg, og der er det Danmarks største og eneste solproduktionsanlæg, der vender øst-vest. Normalt er solceller placeret i nord-sydlig retning.

“Solen står jo nærmest op i nord om sommeren her på disse breddegrader, og derfor giver øst-vest placeringen elproduktion fra tidlig morgen til sen aften. Det gør at når danskerne har allermest brug for strøm om morgenen og aftenen, der får vi maksimal produktion i vores anlæg her,” siger Anders Dolmer.

Den grønne strøm bliver leveret til det offentlige elnet, og det er en kombination af danske forbrugere plus Facebooks datacenter i Odense, der modtager strømmen.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev