Klar til at erobre verden

af | 2. dec 2021 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling, Industri

Bogø virksomhed klar til at erobre verden

Ucomposites har ramt en guldåre og er klar til at rykke videre ud i den store verden og etablere fabrikker i Portugal og USA.

Ucomposites ligger på Bogø i Vordingborg Kommune – langt ude på landet vil de fleste sige og der hvor kragerne for længst er er vendt om og erstattet af måger. Der er nemlig vandudsigt fra fabrikken, der ligger der på Ålborgvej.

Ucomposites - exteriør

Det er her verdens førende virksomhed indenfor genanvendelse af glasfiberaffald fra produktionen af vindmøllevinger ligger.

Som de eneste i verden har Ucomposites knækket koden, og genanvender glasfiberaffald og gør det til nyt produkt, der anvendes i bilindustrien.

Genanvender glasfiberaffald

Hvis ikke Ucomposites havde opfundet teknologien til at genanvende glasfiberaffaldet fra vindmølleproduktionen ville affaldet være endt som deponi – det vil med andre ord sige som affald, der blev gravet ned i jorden. Fordi man ellers ikke ved hvordan man kommer af med det.

Chief Executive & founder hos Ucomposites Jakob Grymer Tholstrup

Det ved Jakob Grymer Tholstrup, der står bag virksomheden, der siden 2013 har ligget på Bogø. I dag er virksomheden klar til at udvide – både på matriklen på Bogø og i resten af verden. Han er grundlægger af Ucomposites.

”Vi er klar til internationalisering nu og vil gå efter at starte ny produktion i Portugal og i USA,” siger Jakob Grymer Tholstrup, direktør for Ucomposites.

Virksomheden har i dag 30 ansatte, og eksporterer produkter til det meste af verden. Den modtager glasfiberaffald fra hele Europa, som bliver forarbejdet til nyt materiale på fabrikken på Bogø, der derefter eksporteres til bilfabrikker mange steder i verden.

Næsten alt hvad Ucomposites producerer eksporteres.

”En stor del af vindmølleproduktionen er desværre flyttet ud af Danmark, og derfor er vi nødt til at importere glasfiberaffaldet fra udlandet. Nu er er nået dertil, at der er grundlag for at vi etablerer fabrikker i udlandet, så vi undgår at transportere det frem og tilbage gennem Europa. Samt at være tættere på kunderne,” siger Jakob Grymer Tholstrup.

2021 bedste år nogensinde

2021 tegner til at blive det bedste år i Ucomposites historie, selvom manglen på mikrochips i bilindustrien også har ramt virksomheden efter sommerferien og sat tempoet på ordretilgangen lidt ned.

Virksomheden har under alle omstændigheder fået vokseværk, og vil bygge en ny lagerhal.

Den har de for kort tid siden fået ja til af Vordingborg Kommune, der på kommunalbestyrelsens møde i slutningen af november godkendte den nye lokalplan for området, der giver grønt lys til at bygge den nye lagerhal.

Løser globalt affaldsproblem

Ucomposites arbejder med at løse problemet med affald i vindmølleindustrien.

Ucomposites glasfiberaffald

Normalt ville glasfiberaffaldet havne i et deponi, men virksomheden kan som de eneste i verden genanvende det.

Hvor det i dag er glasfiberaffald fra produktionen af vinger, der genbruges, så venter der i fremtiden et endnu større affaldsproblem, der skal løses i vindmøllebranchen.

Udtjente vindmøllevinger, der hvis ikke der gøres andet, skal graves ned i affaldsdepoter.

Men Ucomposites arbejder på sagen og håber på også at kunne løse det affaldsproblem.

”De kommende år skal der tages et rigtigt stort antal vindmøllevinger ned verden over, og vi arbejder intensivt med at udvikle en metode, der kan løse hvordan man genanvender de brugte vindmøllevinger i stedet for som nu at de bliver gravet ned,” siger Jakob Grymer Tholstrup.

Medvind for Ucomposites

Der er medvind for Ucomposites i øjeblikket, hvor alt der rimer på bæredygtighed og grøn omstilling har en stor værdi og er blevet en vigtig parameter hos virksomhedens kunder.

”Det har været en lang rejse og det har været superhårdt i mange år at nå hertil. Det er ikke bare lige at lave en sådan virksomhed, og nu er det sjovt. Det vigtigste er at blive ved med at tro på det man har gang i og holde fast – der skal en kæmpe stædighed til. Hvis man bliver ved med det længe nok er der også en chance for at man lykkes til sidst,” siger Jakob Grymer Tholstrup.

Og det gjorde de så ude på Aalborgvej på Bogø. Virksomheden modtog som anerkendelse for den store indsats og de flotte resultater der er skabt Den Grønne Pris 2021 i Vordingborg Kommune.

Fakta om Ucomposites:

Ucomposites produktionsfaciliteter

Ucomposites udleder 60 kg CO2 ved frembringelse af 1 ton genanvendt glasfiber, set i forhold til at man i glasfiberindustrien udleder 1,9 tons CO2 ved produktion af 1 ton jomfrueligt glasfiber.

Der er dermed en meget stor miljømæssig gevinst ved at bilindustrien anvender genanvendt glasfiber fremfor at anvende jomfrueligt glasfiber.

Ucomposites er en genanvendelsesvirksomhed, der genanvender glasfiberaffald og laver det om til fibre, der kan bruges i produkter i bilindustrien. Næsten al produktion går til eksport.

Ucomposites er en genanvendelsesvirksomhed, der genanvender glasfiberaffald og laver det om til fibre, der kan bruges i produkter i bilindustrien. Al produktion går til eksport.

 

Se video om Ucomposites og hvordan de laver glasfiberaffald om til nyt materiale.

Denne artikel er skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Søren Knudsen

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev