Det første Uffe Skaaning Lind snakker om, når man møder ham, er gin, destilleringsmetoder og sanke-ture i den mønske natur. Det er heller ikke så mærkeligt, for han er nemlig medejer og medstifter af det mønske destilleri Isle of Møn Spirits sammen med hustruen Sara Skaaning Lind.
”Vi lancerede vores første gin i Fanefjord-pavillonen langt, langt ude, væk fra lands lov og ret, og tænkte, der kommer måske et par journalister, hvis vi er heldige, og måske nogle lokale, som er nysgerrige. Der mødte 400 mennesker op,” fortæller Uffe Skaaning Lind fra sit destilleri på Vestmøn.
Siden åbningen i 2016 har der været fuld tryk på kobberkedlerne hos den mønske ginproducent.
Og det er der stadig. Isle of Møn Spirits har netop landet en eksportaftale med Domestique Wine, som er importør og forhandler i Washington DC. De første flasker er landet i hos Domestique Wine, som udover en fysisk butik, har webshop der kan levere til 42 ud af USAs 50 stater.
”Det er stadig en lille smule uvirkeligt for os. Men det er fedt og en fantastisk mulighed for os. Og det er også en blåstempling af vores produkt, at en stor importør vil sælge det. Vi regner også med at det vil skabe øget efterspørgsel herhjemme,” siger Uffe Skaaning Lind.
Eksportaftalen til USA lyder på 600 flasker i kvartalet det første år stigende til 1200 flasker i kvartalet i år to, mens det i år tre af aftalen bliver 1200 flasker om måneden. Og det vil betyde meget for Isle of Møn Spirits salg.
”Umiddelbart så vil det fordoble vores årlige ginproduktion. Og det kan vi sagtens honorere. Det er helt fint.”
Grunden til efterspørgslen fra udlandet skal ifølge Uffe Skaaning Lind findes ved destilleriets lokalitet.
“
“Danmark er populært. Det håber jeg selvfølgelig aldrig, at Danmark holder op med at være, men det kører selvfølgelig lidt op og ned.”
Uffe Skaaning Lind | Medejer og medstifter, Isle of Møn Spirits
Lille destilleri
Det lille gin-destilleri ligger i Fanefjord på Vestmøn, hvor de producerer 12.000 flasker Møn Gin og Snaps om året på deres tre 30 liters kobberkedler.
Alle urterne, som Isle of Møn Spirits bruger i deres spiritus, er håndplukket på Møn.
”Vi er stort set de eneste i verden, der indsamler urter på den måde.”
Isle of Møn Spirits har en aftale med naturstyrelsen om, at de må plukke enebær på Møn to dage i september. Resten af året vil de fredede sommerfugle og orkidéer blive forstyrret for meget. Under de to dage inviterer destilleriet frivillige til at hjælpe med indsamlingen, der som belønning får en flaske gin.
”Det er det, vi gerne vil. Det med at alle vores urter skal komme fra Møn, tvinger os ud i naturen, så vi får skønne oplevelser, motion og frisk luft,” lyder det fra Uffe Skaaning Lind.
Gin-producenten åbnede destilleriet samtidigt med det mønske biosfære-projekt, der handler om at være og leve i den mønske natur.
”Vi får tit tilbudt citronmelisse fra Kalvehave eller fra Bogø, og det må vi sige nej til. Det skal være fra Møn. Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, men det er nu engang konceptet,” forklarer Uffe Skaaning Lind.
Populær produktion
Lige nu mærker Isle of Møn Spirits, at produkter, der er produceret lokalt, oplever stor popularitet både i Danmark og internationalt. Det betyder, at der er sket en voldsom stigning i lokaltproduceret gin. Da det mønske destilleri åbnede var der seks gin-producenter.
”Nu er der mellem 50 og 60 danske producenter af gin. Og det gør jo også, at lige så snart vi kommer uden for Møn, så holder vores produkt op med at være interessant,” fortæller Uffe Skaaning Lind.
Derfor er det ifølge destillatøren en gave, at Isle of Møn Spirits er på vej til udlandet. Fordi her er det nok, at produktet er fra Danmark.
Tidligere har Isle of Møn Spirits ikke deltaget i internationale konkurrencer, da deres produkter ikke var tilgængelige internationalt. Men i kraft af den kommende eksport-aftale, vil ejerne i Isle of Møn Spirits begive sig ud i netop dette territorie.
”Hvis vi får eksekvereret vores USA-eventyr, vil det give rigtig god mening for os at deltage i San Francisco Spirits Awards eller International Spirits and Wine Competition,” forklarer Uffe Skaaning Lind og fortsætter:
”Hvis vi vinder noget, kan vi sætte en label på vores flaske med verdens bedste. Så kan det både give mening herhjemme og i USA.”
“
“Vi ville se, om det kunne lade sig gøre at lave et bæredygtigt spiritusbrand, som var baseret udelukkende på lokale ingredienser.”
Uffe Skaaning Lind | Medejer og medstifter, Isle of Møn Spirits
Er det muligt?
Den mønske ginproducent opstod på grund af nysgerrighed.
”Vi ville se, om det kunne lade sig gøre at lave et bæredygtigt spiritusbrand, som var baseret udelukkende på lokale ingredienser,” siger Uffe Skaaning Lind og forklarer, at Isle of Møn Spirits var blandt de første i Danmark, som lavede gin ud fra den metode.
Nærmest alle urter man normalt bruger til at lave gin vokser slet ikke i Danmark. Derfor har Uffe og Sara Skaaning Lind fundet alternative urter, der vokser i den mønske natur. For eksempel bruger det mønske destilleri ukrudtsplanten gråbynke i stedet for peber, der er en klassisk gin-ingrediens.
Efter indsamling lægges urterne opblødes urterne i alkohol, hvorefter de destilleres på destilleriets kobberkedler. Til sidst blandes de forskellige destillerede urter til den færdige Møn Gin.
Den unikke tilgang til urterne er ifølge ejeren af Isle of Møn Spirits grundlaget for destilleriets succes. Derudover er konstellationen også en faktor, der tæller i regnskabet.
”Jeg tror, at hvis det bare havde været mig, der havde fået den her idé, så havde jeg ikke eksekveret den. Og hvis det bare havde været Sara, der havde fået den her idé, så havde hun heller ikke fået at eksekveret den. Det er vores samspil, vores pingpong og vores måde at skubbe hinanden i gang på,” siger Uffe Skaaning Lind.
Inspirerer til iværksætteri på Møn
Flere lokale på Vestmøn er blevet inspirerede af Isle of Møn Spirits.
”Der er flere, som vi har, jeg vil ikke sige hjulpet i gang, men rådgivet. Og det inspirerer jo også lidt. Det her med at se nogen der lykkes med en ting, der virker fuldstændig vanvittigt,” forklarer Uffe Skaaning Lind.
Ifølge den mønske destillatør, har han forsøgt sprede blandt de iværksætterlystne på Møn, at det tager tid at skabe en forretning.
”Det kan godt være, at det skal bygges op over meget længere tid, end folk håber. Der er ikke nogen, der skaber en succesfuld iværksættervirksomhed på et år. Det tager tid, måske endda ti år,” siger Uffe Skaaning Lind og uddyber:
”Det er bedre at starte op i det små og se, om man kan, uden at skulle sætte sig i kæmpestor gæld med store biler og kæmpe maskiner, der skal til for at køre den virksomhed.”