Grøn tilskudspulje kan give stor værdi

af | 3. feb 2022 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling

“Fremtiden skal være grøn og bæredygtig!” – Sådan lyder meldingen fra både politikere og forbrugere. Regeringen har et mål om at reducere Danmarks CO2 udledning med 70 procent, og det økologiske marked har længe oplevet stor vækst. En ny grøn tilskudspulje skal være med til, at få os tættere på målet.

Grøn tilskudspulje

Mange har små- og mellemstore virksomheder har dog svært ved for alvor at komme i gang med den grønne omstilling. Sådan lyder det fra Erhvervshus Sjælland, der faciliterer en grøn tilskudspulje fra Virksomhedsprogrammet. Den hedder SMV:Grøn og har ansøgningsfrist den 18. februar.

Det er ikke første gang omstillingspuljen uddeles. I slutningen af 2021 søgte den vordingborgensiske virksomhed Green by Noah puljen.

Virksomheden er ejet af Gitte Noah Roed, og sælger og producerer miljømærkede interiørprodukter online til private og forhandlere. Produkterne bliver udelukkende produceret i Europa.

Pengene fra den grønne omstillingspulje skal Green by Noah bruge på at få den certificering, der hedder Global Organic Textile Standard, GOTS. Det vil, ifølge Gitte Noah Roed, gøre virksomheden stærkere.

“Det kommer til at betyde meget for vores markedsføring. Og så synes jeg man skylder forbrugerne gennemsigtighed og at der er klarhed om, hvordan sådan nogle ting bliver produceret. Det kan de jo få ved sådanne miljøcertificeringer.”

Ejer Gitte Noah Roed | Green by Noah

Ejer af Green By Noah Gitte Noah Roed

Gitte Noah Roed ejer virksomheden Green by Noah.

Tilskudsvoucher

En grøn tilskudspulje fra Virksomhedsprogrammet henvender sig både til nybegyndere og mere erfarne virksomheder inden for miljø og bæredygtighed. SMV:Grøn består nemlig af puljer, der kan søges.

Her er de to puljer:

I voucher 1 kan en virksomhed søge 50.000 kr til rådgivning, 50.000 kr til investering i udstyr, maskiner og certificeringer og 40.000 kr til kompetenceløft. Altså samlet set op til 140.000 kr i den lille voucher.

I voucher 2 kan en virksomhed søge 150.000 kr til rådgivning, 150.000 kr til investering i udstyr, maskiner og certificeringer og 60.000 til kompetenceløft. Dvs op til 360.000 kr i alt i den store voucher.

For at opnår tilskud kræver det dog, at virksomheden selv også bidrager med enten timer eller økonomisk.

Hvis tilskuddet bliver benyttet til rådgivning, kan virksomheden vælge mellem at medfinansiere kontant eller med timer) eller kompetenceudvikling, kan virksomhedens bidrag lægges som medarbejdertimer.

Hvad pengene kan bruges til, er ifølge Erhvervshus Sjælland ​meget bredt, så længde det bidrager til virksomhedens grønne omstilling og udvikling af nye grønne og bæredygtige forretningsmodeller.

Grønt eksistensvilkår

Siden etableringen af virksomheden af virksomheden i 2019 har bæredygtighed og miljø været essentielt i Green by Noah.

“Det er vi jo nødt til, hvis vi skal give noget videre til de næste generationer. Vi har jo ikke noget valg,” forklarer den grønne virksomhedsejer.

SMV:Grøn kan ansøges online. Konsulenterne hos Erhvervshus Sjælland sidder klar til at sparre med ansøgningen og kan hjælpe med ​at afklare virksomheders grønne potentialer.

Gitte har desuden en klar opfordring til små og mellemstore virksomheder, der overvejer, om de skal kaste sig ud i den grønne omstilling.

“Man skal bare i gang med det. Der sidder mange i forbindelse med de der puljer, og man kan få hjælp til ansøgningen. Det er ikke så besværligt, som man måske kan tro.”

Ejer Gitte Noah Roed | Green by Noah

Gennemsigtighed

Green by Noah får gennem SMV:Grøn en rådgiver til at hjælpe og kompetenceudvikle medarbejderne i virksomheden. For at kunne blive certificeret skal virksomheden beskrive, hvordan de følger standarden.

“Så kan vores kunderne se, at vi tager miljø og bæredygtighed alvorligt. Certificeringen kræver, at vi sørger for en miljømæssig og socialt ansvarlig produktion gennem hele forsyningskæden. Det skal både være produceret på en miljørigtig måde, og der skal tages et socialt ansvar. Vi skal sikre, at dem der producerer produkterne, får en ordentlig løn og har ordentlige arbejdsforhold,” siger Gitte Noah Roed.

Global Organic Textile Standard gør bæredygtighed mere transparent over for forbrugerne.

“Når man er godt certificeret, får man et licensnummer, så der altid er mulighed for at se hvem der er producent og dermed har ansvaret for at leve op til de miljømæssige og sociale kriterier som er i standarden,”  siger ejeren af Green by Noah.

Desuden forventer Gitte Noah Roed, at kunderne i fremtiden bliver mere opmærksomme på certificeringer som Global Organic Textile Standard, som fokuserer på hele værdikæden af tekstilproduktion.

“Nu er der sådan noget som Oeko-Tex, men den sikrer jo kun, at de kemikalier der er brugt, ikke er sundhedsskadelige for mennesker. Men det har ikke noget med socialt ansvar at gøre.”

Kasper Buur - Presse- og kommunikationskonsulent

Skrevet af Kasper Buur

Presse- og kommunikationskonsulent

T: +45 51 93 58 29
E: kb@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev