Grøn omstilling giver job boom

af | 16. dec 2021 | Arbejdskraft, Erhvervsnyheder, Grøn omstilling, Power-To-X

Der er et regulært jobboom i vente i de kommende år, når den grønne omstilling af hele samfundet for alvor kommer i gang. Det viser en prognose, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet. Der skal bruges 400.000 årsværk frem mod 2030, hvis vi skal i mål med 70 % reduktionen af CO2 udledningen.

Sofie Holme fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Sofie Holme er senioranalytiker hos Arbejderbeværelsens Erhvervsråd AE, og hun står bag analysen. Vordingborg Erhverv har interviewet Sofie Holme om analysen.

“Der skal bruges cirka 400.000 årsværk frem mod 2030 hvis vi skal i mål med den grønne omstilling. Omkring halvdelen skal være faglærte dvs vi skal have flere elektrikere, flere VVSere, flere smede… alle typer håndværkere i gang med at renovere huse, få sat vindmøller op og alle de ting, der nu skal ske,” siger Sofie Holme, senioranalytiker AE.

Der bliver voldsom efterspørgsel på både faglært og ufaglært arbejdskraft de kommende år, og det sker på et tidspunkt hvor der i forvejen er mangel på faglærte elektrikere og smede. Men det er ikke en midlertidig jobfest, der er sat i gang. Når vindmøllerne er sat op og varmepumperne installeret, så skal de serviceres.

“Når vi en gang har fået sat alle de vindmøller op og installeret varmepumper så skal de jo serviceres. Vi regner med at det er 4.500 job der kommer til at skulle bruges ekstra udover det vi allerede bruger i dag på den opgave,” siger Sofie Holme.

 

Vores seneste analyse viser at vi kommer til at mangle 99.000 faglærte frem mod 2030 og det er faktisk før store dele af den grønne omstilling.

Sofie Holme

Senioranalytiker, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Den grønne omstilling bliver voldsomt udfordret af mangel på kvalificeret arbejdskraft. AEs analyse viser at der kommer til at mangle op imod 99.000 faglærte.

“Så vi kommer til at mangle folk til at sætte vindmøller op, til at servicere dem og til at udskifte alle fyr og alt det andet der skal gøres. Så der skal gøres noget. I 2030 – hvis vores analyse står til troende – kommer vi til at mangle 99.000 faglærte – dvs. at der kommer til at være ting, der ikke bliver gjort medmindre man finder dem magisk et andet sted. Det er det samme med den grønne omstilling, at hvis du ikke har en elektriker kan du ikke få opstillet ladestandere til elbiler, så det kommer til at forsinke omstillingen hvis vi ikke har de rette kompetencer,” lyder advarslen fra Sofie Holme.

Læs også 

[visual-link-preview encoded=”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″]

Fokus på uddannelse

For at klare den store efterspørgsel på faglærte til at arbejde med den grønne omstilling er det nødvendigt at der bliver uddannet flere smede og elektrikere. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger på at der skal sættes en ekstra indsats i gang overfor de unge, så de vælger erhvervsuddannelserne.

“Vi skal især have de unge til at vælge erhvervsuddannelserne. Vi har en målsætning om 25 procent og den ligger lige nu på 20 procent. Dvs. at det er 5 procent vi kommer til at mangle i anden ende hvis vi ikke får uddannet flere. Vi skal have de unge til at vælge det – det skal være mere attraktivt. De unge skal vide hvad de går ind til for eksempel at de bliver en del af den grønne omstilling,” siger Sofie Holme.

 

Denne artikel er skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Søren Knudsen

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev