Grøn omstilling giver gyldne muligheder

af | 7. jan 2022 | Business Vordingborg, Erhvervsnyheder, Grøn omstilling, Iværksætteri

Nytårskronik af direktør Bolette Christensen

Alt kommer til at handle om grøn omstilling i 2022 og årene frem.

Grønt brændstof til fly og skibe. Lastbiler, der kører på brint.

Power-to-X bliver en realitet og vi ved nu hvad X’et dækker over. Det er metanol og brint produceret af strøm fra vind og sol.

Alt skal elektrificeres og udledningen af CO2 skal drastisk reduceres på få år.

Det er en udfordring, som vi i fællesskab skal arbejde med i 2022 – og det er en gylden mulighed for vores erhvervsliv til at skabe vækst og udvikling.

Vordingborg Kommune er lige midt i det hele, tæt på motorvejen og tæt på vandet med to yderst velplacerede havne.

Vores strategisk gode placering er afgørende for erhvervsudviklingen. Den kommende Femern forbindelse giver os et stort potentiale fordi vores område ligger godt placeret til at drage fordel af den faste forbindelse til Tyskland og de nordiske lande.

Vordingborg Havn og Klintholm Havn bliver centrale i den kommende grønne omstilling og de kolossale vækstmuligheder for at skabe nye virksomheder, som den grønne omstilling skaber.

CTV ligger til kaj

Men hvordan angriber vi 2022 og fortsætter det offensive arbejde for at skabe vækst?

“Nøgleordene i vores indsats bliver tiltrække, udvikle og vækste.”

Tiltrække nye virksomheder, udvikle nye virksomheder og vækste eksisterende virksomheder.

Vi har i løbet af 2021 udarbejdet et ideoplæg til en samlet erhvervsmasterplan for Vordingborg kommune. Det har vi gjort for Vordingborg Erhvervsforening og Vordingborg Kommune.

Erhvervsmasterplanen er et ambitiøst og gennemarbejdet ideoplæg, der kortlægger et stort potentiale for udvikling og vækst i kommunen samt hvilke store udfordringer, der venter de kommende år, hvis vi ikke gør noget nu.

Den grønne omstilling fremhæves i erhvervsmasterplanen som en fremtrædende gamechanger for den fremtidige erhvervsudvikling.

Det står nu øverst på den erhvervspolitiske dagsorden at komme videre med det arbejde og få omsat ideoplægget til konkrete handlinger.

Jeg og resten af Vordingborg Erhverv ser frem til samarbejdet med den nyvalgte kommunalbestyrelse og det nye §17.4 Erhvervsudvalg.

Grøn vækst med stort potentiale

Den grønne omstilling bliver meget konkret i 2022 for os alle.

Såvel Hendes Majestæt Dronning Margrethe som Statsminister Mette Frederiksen gjorde det i deres nytårstaler klart, at den grønne omstilling er den absolut vigtigste udfordring og opgave for os alle i 2022.

“Nye grønne brændstoffer til fly, skibe og lastbiler er fremtiden og efterspørgslen vil eksplodere i de kommende år.”

Vi bliver frontløber i vores område, når Vordingborg Biofuel etablerer sig på Vordingborg Havn og bygger et af verdens største anlæg til produktion af metanol ved hjælp af halm, der kan fyldes i tanken på skibe, fly og lastbiler.

Det betyder i første omgang 25 nye arbejdspladser og en samlet investering på 1,5 milliarder kroner.

Der er meget store perspektiver i den grønne omstilling, og ikke mindst udvikling og produktion af det vi har lært at kende som Power-to-X – nye typer af grønne brændstoffer.

Hvis vi sidste år troede at der var god tid til at komme i gang med den grønne omstilling, så har de seneste måneder vist os at det haster med at komme i gang. Der er trykket på startknappen og nu gælder det om at få sat fart på.

Alle kommuner vil gøre sig til i den kommende tid for at tiltrække nye virksomheder indenfor den grønne omstilling. Derfor bliver det strategisk afgørende  at den nye kommunalbestyrelse  er klar til at  træffe de nødvendige beslutninger for at kunne rumme de nye grønne virksomheder.

Grøn omstilling er nødvendig

Den grønne omstilling er bydende nødvendig i alle dele af vores samfund – både privat og i erhvervslivet skal vi for alvor i gang med den grønne omstilling.

Først step er ofte at stille sig selv spørgsmålet:

“Hvor grøn er min virksomhed?”

Det kan give de fleste sved på panden og kriller i maven over den store opgave der venter os alle.

Men det er samtidigt en gamechanger for erhvervslivet med stort potentiale til både at udvikle sig og til at vækste i de kommende år.

Det er godt for klimaet, det er godt for beskæftigelsen og det er god business.

Klintholm Havn er et konkret eksempel på det store vækstpotentiale, der er i den grønne omstilling.

Skandinaviens største havvindmøllepark blev indviet i september af Kronprins Frederik og de 72 havvindmøller på Kriegers Flak producerer nu grøn strøm til 600.000 husstande.

Svenske Vattenfall og Tyske EnBW bruger Klintholm Havn som servicehavn, og det har i løbet af 2021 givet job til lokale borgere og opgaver for lokale virksomheder.

Mandskabshotellet på havnen er taget i brug og havnen summer hver dag af stadigt mere aktivitet.

Og der kommer endnu mere aktivitet for der skal yderligere fart på den grønne omstilling har et flertal i Folketinget besluttet, og der skal derfor etableres yderligere to havvindmølleparker i de kommende år.

Vi har længe arbejdet målrettet for at sikre at mindst en af de nye havvindmølleparker som Folketinget skal beslutte i løbet af 2022 skal bygges på Kriegers Flak og for at sikre, at Klintholm Havn også bliver servicehavn for de nye havmølleparker i Østersøen.

2022 bliver et år, hvor vi skal arbejde intensivt med at tiltrække nye virksomheder til kommunen.

Vordingborg Erhverv skal arbejde med erhvervsudvikling af virksomhederne og vi skal give en professionel og ambitiøs erhvervsservice.

“Vi skal især have revitaliseret iværksætter indsatsen.”

Der er så meget grøde i erhvervslivet lige nu med utallige muligheder for at skabe nye virksomheder med vækstpotentiale. Visionerne og ambitionerne i den grønne omstilling betyder, at vi med et forstærket fokus på start af nye virksomheder kan være med til at skabe og udvikle bæredygtige virksomheder i Vordingborg kommune.

2022 bliver et stærkt vækst år.

Bolette Christensen grøn omstilling

Godt nytår,

Bolette Christensen

Direktør, Vordingborg Erhverv

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev