Fra sælger til tømrer

af | 26. nov 2020 | Bygge og Anlæg, Erhvervsnyheder

Følg en lærling fra byggebranchen gennem hele uddannelsen fra start til slut. I sommers tog vi afsked med Peter E. Olsen, som blev færdigudlært som vvs’er hos P.E. Larsen VVS. I dag siger vi goddag til Frederik Bache, som er tømrerlærling hos tømrer- og snedkerfirmaet Mester Madsen A/S i Bårse. Et firma, som er kendt for deres mange, rigtig dygtige lærlinge.

 

En stjerne bliver skabt

I denne “følg en lærling” mødte vi 21-årige Frederik for første gang i tirsdags ved siden af den gamle stationsbygning i Præstø. Frederik har nemlig været med til at bygge den store stjerne, som skal pynte i Præstø hele juletiden. Tegnearbejdet, dimensioneringen og udskæring af stjernen er foregået på EUC, hvor Frederik er i gang med grundforløb 2. I tirsdags skulle stjernen samles, pyntes med lyskæder og sættes op. Anders Madsen, stifter og medejer af Mester Madsen A/S, styrede arbejdet med opsætning af stjernen.

Det lå ikke lige til højrebenet, at Frederik skulle være tømrer. Hans far er godt nok håndværker, så helt ukendt er branchen jo ikke. Men resten af familien beskæftiger sig med helt andre ting. Eksempelvis er en af Frederiks bedstefædre tidligere oberst og privatsekretær for prins Joakim. Han blev endda dekoreret med en sølvmedalje ”The Board of the Nordic Blue Berets Medal of Honor”.

Frederik går højt op i, at familien skal være stolt af det, han laver. Derfor tog han en studentereksamen og arbejdede derefter som sælger hos et alarmfirma. Dengang ville han nemlig være en supersælger.

 

Stillesidning er ikke spidskompetencen

Men Frederik har krudt i røven, og der skulle ske noget andet. Hans arbejde skulle være mere praktisk. Samtidig havde han et ønske om at bygge ting, hvor han kunne se fremskridt og resultater af dagens arbejde. Sælger-titlen blev derfor udskiftet til tømrer.

”Min alder er for mig et plus”, siger Frederik og fortsætter: ”Nu er jeg afklaret med, hvad jeg vil, og jeg tager tingene mere alvorligt. Det havde jeg nok ikke gjort, hvis jeg som 16-årig var kommet i lære”.

På grundforløb 2 har Frederik brugt megen tid på at arbejde med Autocad, som er et program, hvor der både tegnes og dimensioneres. Hver anden dag går med teoretisk undervisning, og de øvrige dage bruges på praktiske opgaver. Frederik har bl.a. lavet et skraldeskur, bukke og en skammel. Skamlen er egentlig snedkerarbejde, men eleverne skal have muligheden for at opleve forskellen mellem tømrerarbejde og snedkerarbejde. ”Det går meget bedre med karaktererne nu, end da jeg gik på gymnasiet” siger Frederik med et smil.

Vigtigere end karaktererne er dog, at min bedstefar er stolt af mig – og det er han”, fortæller Frederik.

Den 13. januar 2021 starter Frederik sin første praktikperiode hos Mester Madsen A/S. Vi glæder os til foråret, hvor vi vil fortælle om, hvordan det går og hvad Frederik har fået af udfordrende opgaver.

Denne artikel er skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Søren Knudsen

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev