Folkemøde Møn-debat beskrev PtX potentiale

af | 12. sep 2023 | Erhvervsnyheder

Til dette års Folkemøde Møn skulle energiselskaberne Arcadia eFuels, Vordingborg Biofuel, BeGreen, og Nature Energy fortælle om deres bidrag til Vordingborg Kommune, hvorefter tilhørerne skulle udvælge, hvem der gjorde det bedst.

Debatten blev arrangeret af Kathrine Olldag, som sidder i bestyrelsen for Folkemøde Møn og er chefkonsulent i Dansk Industri. De deltagende energiselskaber skulle finde gode argumenter frem, hvem der var bedste til lokal involvering og til at bidrage til lokalsamfundet.

Under debatten kunne Arcadia eFuels, som skal producere CO2 neutralt flybrændstof gennem det første storskala anlæg i Nordeuropa, fortælle om det de kommer til at bidrage med. Anlægget kommer til at ligge på Masnedø, og Martin Nielsen, der er plantmanager for det kommende anlæg, forklarede at virksomheden vil bidrage med 80 højteknologiske arbejdspladser.

”Det kan være folk, der er gode til at køre et petrokemisk anlæg, eller har kørt på en sukkerfabrik, eller er ude i Nordsøen og har kørt en oliebordplatform eller andet. Det kunne også være et farmaceutisk anlæg, ved f.eks. Novo Nordisk eller lignende. Hvis nogen er i lokalområdet, har vi brug for dem,” sagde Martin Nielsen efter debatten og pointerede at virksomheden desuden vil bidrage med skattekroner i kommunekassen.

Det var dog ikke Arcadia eFuels, der løb med titlen som publikumsfavorit. Det var Nature Energy, som har et biogasanlæg i Køng. Anlægget leverer 20 millioner kubikmeter grøn og bæredygtig biogas til gasnettet gennem anlægget i Køng.

Biogasandelen i naturgasnettet er i de seneste 10 år hævet fra 3-4 procent til 30 procent i dag.

Der er ansat 20 mand på anlægget, der kører i døgndrift.

“Vi tror, der kommer rigtig mange interesserede i 2026-2027 fra både konkurrenter, men også organisationer, der vil se et kerosin eller et grønt flybrændstofanlæg i drift her, så der vil blive rigtig meget interesse.”

Plant Manager Martin Nielsen | Arcadia eFuels

International interesse

Udover skattekroner og arbejdspladser, mener Martin Nielsen, at Arcadia eFuels kommer til at bidrage med international interesse for Vordingborg Kommune, når efuels-anlægget står klar i 2026.

”Vi tror, der kommer rigtig mange interesserede i 2026-2027 fra både konkurrenter, men også organisationer, der vil se et kerosin eller et grønt flybrændstofanlæg i drift her, så der vil blive rigtig meget interesse,”

”Forhåbentligvis kommer der også et hotel meget snart, for vi tror, der kommer meget stor international interesse.

Plantmanageren for Arcadia eFuels i Vordingborg håber også, at PtX-anlægget på Masnedø vil bringe yderligere energivirksomheder til området, så det kan blive til et vaskeægte grønt energihub.

”Der kunne jo komme andre lignende anlæg i området.”

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev