Energieffektivisering nødvendig efter eksplosion i gas og elpriser

af | 25. aug 2022 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling

Energieffektivisering bliver en nødvendighed. Erhvervslivet i Danmark har udsigt til en ekstraregning på 41 milliarder kroner i år på grund af den ekstremt høje el- og gaspriser. Det viser en beregning, som Dansk Industri har lavet på baggrund af det foreløbige årsgennemsnit på el- og gaspriser. Og det kan potentielt blive endnu dyrere, advarer branchedirektør Troels Ranis fra DI Energi.

Troels Ranis

(Troels Ranis fra Dansk Industri var for nylig på besøg på Vordingborg Havn. Her i selskab med havnedirektør Jan Jaap Cramer og Bolette Christensen)

Danske virksomheders omkostninger til el- og gas er steget med raketfart i år.

Holder priserne på el- og gas sig på det gennemsnitlige niveau for 2022 vil den samlede merregning for virksomhederne løbe op i svimlede 41 milliarder kroner.

Det er set i forhold til det seneste normalår (2019), hvor corona ikke førte til en unormal lav efterspørgsel på el og gas.

“Det er virkelig noget, der kan mærkes i virksomhederne, for det er ikke kun energien, der er blevet dyrere – det er forsyningerne også, samtidigt med at inflationen presser. Priserne har nået et niveau, der gør, at omkostningerne slår bredt igennem i erhvervslivet,” siger branchedirektør Troels Ranis fra DI Energi.

Bolette Christensen, direktør for Business Vordingborg deler synspunktet.

Virksomhedernes grundomkostninger til energi har nået et niveau, hvor det i væsentlig grad påvirker de samlede omkostninger.

“Virksomheder har mulighed for at søge om tilskud fra Erhvervspuljen til en række tiltag, der kan effektivisere energiforbruget.”

Direktør Bolette Christensen | Business Vordingborg

“Grøn omstilling til billigere og klimavenlige energiløsninger samt tiltag, der kan reducere energiforbruget, er den eneste løsning i den kritiske situation lige nu,” siger Bolette Christensen.

Bolette Christensen opfordrer alle virksomheder i Vordingborg kommune til at undersøge alle tilstedeværende muligheder for at energieffektivisere, spare på el og gassen.

Bolette Christensen Business Vordingborg

“Grøn omstilling til billigere og klimavenlige energiløsninger samt tiltag, der kan reducere energiforbruget, er den eneste løsning i den kritiske situation lige nu.”

Direktør Bolette Christensen | Business Vordingborg

Søg tilskud til energieffektivisering

I den sammenhæng er det vigtigt at gøre virksomhederne opmærksom på at den såkaldte Erhvervspulje til energieffektiviseringen som f.eks omlægning fra olie/gas til varmepumper eller skift til LED belysning.

“Virksomheder har mulighed for at søge om tilskud fra Erhvervspuljen til en række tiltag, der kan effektivisere energiforbruget. Tilskuddet dækker op til 50 pct. af omkostningerne afhængigt af virksomhedens størrelse. Det kan være alt fra tekniske installationer til klimaskærmsforbedringer, men det er de projekter, der kan fremvise mest CO2-reduktion per tilskudskrone, der bliver prioriteret,” siger Bolette Christensen.

Bolette Christensen grøn omstilling

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til energieffektivisering og ansøgning til Erhvervspuljen? Kontakt erhvervskonsulent Trine Alette Panton for at høre mere om mulighederne.

T: +45 21 90 09 96
E: tap@businessvordingborg.dk

Fakta om Erhvervspuljen:

Erhvervspuljen er rettet mod erhvervsvirksomheders energiforbrug. Erhvervspuljen er en tilskudspulje til energieffektivisering i virksomheder, der skal sikre grøn omstilling og effektivisering af virksomhedernes energiforbrug – såvel energi til industriprocesser som øvrigt energiforbrug.

Puljen er på i alt ca. 3,9 mia. kr. og løber fra 2020 til 2029.

Det kan f.eks. være tilskud til at udskifte den gamle olie- eller gaskedel med en varmepumpe, der kører på grøn strøm.

Der kan også søges tilskud til bl.a.

  • Etablering af varmegenvinding
  • Forbedring af klimaskærm
  • Energioptimering af procesanlæg

Der er 200 mio. kr. i puljen , og puljen lukker for ansøgninger den 13. september. Der åbnes for ansøgniknger 30. august.

Læs mere her om hvordan du søger

Hør Steffen Steffensen, koncerndirektør i Liselund Fontænen fortælle om hvordan de har sparet på energien i deres virksomheder.

[visual-link-preview encoded=”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”]

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev