Dunkelflaute sender elprisen i vejret

af | 7. okt 2022 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling

Energianalytiker Kristian Rune Poulsen er en travl mand. Han er ansat i energiselskabernes interesseorganisation Green Power Denmark, og er en af landets mest vidende eksperter på energi og priser.

Kristian Rune Poulsen

Kristian Rune Poulsen har dog fundet tid til at komme til Vordingborg 12. oktober i DGI-huset for at holde oplæg for virksomheder i Vordingborg kommune om de høje energipriser og hvad vi kan forvente den kommende vinter. Og det er ikke al for gode nyheder, der er i vente.

”Det er begrænset hvor meget værre det kan blive. Russerne har svært ved at ramme os yderligere, da de allerede har skruet betydeligt ned for gasleverancerne til Europa. Det er vejret vi skal bekymre os om, siger Kristian Rune Poulsen i et interview med Business Vordingborg.

Krigen i Ukraine har udløst massive prisstigninger på gas og deraf følgende høje elpriser. Europa vil ikke længere have russisk gas, og russerne har skruet markant ned for gasleverancerne. Det har samtidigt medført stigende efterspørgsel på kul og olie.

”Vi mangler rigtig meget gas i Europa og vi kan ikke skaffe tilsvarende gasmængder andre steder. Lagrene er fyldt godt op frem til den kommende vinter og vi er så godt forberedte som vi kan være. Men vi ser fortsat frem til ret høje gaspriser, men nok ikke så høje som vi så i august,” siger Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark.

“Det er særligt vejrfænomenet med det tyske navn Dunkelflaute, der er det værste mareridt for udviklingen på energipriserne.”

Energianalytiker Kristian Rune Poulsen | Green Power Denmark

Dunkelflaute

Værste mareridt

Vejret den kommende vinter er den største usikkerhedsfaktor lige nu ifølge energianalytikeren. Hvis det bliver en kold, mørk og vindstille vinter, vil det sende energipriserne yderligere i vejret.

Det er særligt vejrfænomenet med det tyske navn Dunkelflaute, der er det værste mareridt for udviklingen på energipriserne.

Dunkelflaute er en vejrsituation, hvor en højtryk har parkeret sig hen over Europa og giver koldt, overskyet og stille vejr. Det betyder en lang periode uden sol og vind over et stort område. Her leveres ingen grøn energi fra sol og vind.

”Så er der kun de fossile energikilder tilbage, og det presser prisen i vejret fordi gasprisen er så høj. Gaslagrene bliver reduceret og det er usikkert om der kan skaffes gas nok til at fylde lagrene frem mod næste vinter i 23-24,” siger Kristian Rune Poulsen.

Den usikre situation kan betyde at virksomheder i den forestående vinter kan komme til at mangle gas og må lukke ned for dele af produktionen.

“Vi mangler rigtig meget gas i Europa og vi kan ikke skaffe tilsvarende gasmængder andre steder.”

Energianalytiker Kristian Rune Poulsen | Green Power Denmark

Store udsving i elpris

Forbrugerne og virksomhederne oplever store udsving i elprisen og det skyldes i høj grad vejret.

”Vi kommer til at oplever flere perioder med meget lave priser, som vi for eksempel oplever lige nu her i oktober på grund af det klare og lune vejr med megen vind. Grøn strøm er billig strøm,” siger Kristian Rune Poulsen.

Ifølge Green Power Denmark kan vi forvente et prisniveau hen over vinteren på 3 til 4 kroner per KWh for den rene el – dvs. før diverse afgifter og moms. Kristian Rune Poulsen forventer dog, at elprisen bliver lidt lavere end det meget høje niveau vi oplevede i august.

Sådan vil det være de kommende to vintre med meget høje energipriser. Først i løbet af 2024 vil vi ifølge energianalytikeren opleve en markant forbedring og lavere elpriser.

Tilmeld dig mødet om de høje energipriser

d. 12. oktober kl. 15 til 17

i DGI Huset i Vordingborg

Slut med fastprisaftaler for virksomheder

Christian Ellekær er account manager for erhvervskunder hos Andel Energi og han deltager også på mødet i DGI Huset.

”Vi har på grund af den store usikkerhed og stigningerne på elpriser suspenderet al salg af fastpris aftaler til virksomheder. Før verden gik af lave var knapt 70% af alle elaftaler med virksomheder fastprisaftaler og resten var variable. Sådan er det ikke mere, og det giver større usikkerhed for erhvervskunderne,” siger Christian Ellekær fra Andel Energi.

Christian Ellekær Andel Energi

Verden er kaotisk nu og den forudsigelighed virksomhederne var vant til er afløst af kaos, npår det kommer til elpriser.

”I en 7 dages periode kan spotprisen på el i gennemsnit variere fra 16 øre per KWh til 180 øre per KWh. Så det er et meget følsomt og svingende marked, og der giver mange udfordringer for virksomhederne,” siger Christian Ellekær.

For at illustrere hvor meget dyrere elektriciteten er blevet for virksomhederne så betalte virksomheder der indtil 31.12 2021 havde en fastprisaftale 30 øre per KWn i ren elpris og den er nu i gennemsnit steget til 160 øre per KWh.

Det er en stigning på 433 % – altså mere end en firedobling af elprisen.

Henrik Holm-Hansen er energirådgiver i Andel Energi, og han mærker tydeligt at energiomkostningerne i virksomhederne er løbet løbsk.

Henrik Holm-Hansen Andel Energi

”Vi får rigtig mange henvendelser fra virksomheder, der gerne vil have rådgivning til hvad de kan gøre for at reducere energiregningen. Der er blevet rigtig travlt med at rådgive om hvordan virksomheder kan reducere energiforbruget,” siger Henrik Holm-Hansen.

Du kan møde Christian Ellekær og Henrik Holm-Hansen på det højaktuelle møde om energipriser, som Business Vordingborg holder 12. oktober i DGI-Huset.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev