Borgmester på besøg hos innovativ eksportvirksomhed

af | 7. nov 2023 | Erhvervsnyheder

Det er i år 40 år siden Ingolf Jacobsen stiftede virksomheden Cabelcon i Ørslev. Virksomheden, som i dag er ejet den internationale koncern Amphenol, har oplevet både op og nedture gennem de mange år.

Alt det kunne direktør i Amphenol Cabelcon, Amy Andersen, fortælle borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed da han mandag, sammen med kommunaldirektør Kristina Koch Sloth og direktør i Business Vordingborg, Helene Urth, var på besøg hos Amphenol Cabelcon.

”Det er dejligt at mærke, at der er en interesse for, hvad vi laver. Og så er det altid sjovt at få lov at vise os frem, fordi jeg synes, vi har en god virksomhed her, nogle fantastiske medarbejdere og en god fabrik,” siger Amy Andersen.

Udover at se hele produktionsanlægget, hvor Amphenol Cabelcon producerer konnektorer til blandt andet bredbåndsnet, kabel-tv og mobilnet, blev gæsterne præsenteret for virksomhedens udviklingsafdeling.

Her bliver nye konnektorer og lignende produkter udtænkt, for udvikling og innovation er dybt inkorporeret i Cabelcons DNA. Her eksperimenteres med materialevalg og idegrundlag for fremtidige produkter. I år fik virksomheden en andenplads som årets innovative arbejdsplads.

”Jeg bliver helt stolt over, at deres anerkendte udviklingsafdeling ligger i Vordingborg Kommune. Det giver spændende arbejdspladser til vores område, og Cabelcon kan tilbyde mange forskellige jobs. Dels er der ufaglærte jobfunktioner, mens der også er en række faglærte maskinarbejdere. Og så er der selvfølgelig hele den administrative del. Det er en alsidig virksomhed, og det er rigtig vigtigt, at man har sådan en virksomhed i en kommune,” siger Mikael Smed.

“Når man kigger på statistikkerne, så er virksomhederne i Vordingborg Kommune ikke gode til at eksportere. Heldigvis har vi nogle virksomheder, som Cabelcon, som har det meste af deres handel som eksport.”

Mikael Smed | Borgmester, Vordingborg Kommune

Storeksporterende virksomhed

Amphenol Cabelcon har 70 ansatte og omsætter for ca. 200 millioner kroner årligt. De eksporterer primært deres konnektorer til Europa, hvor 95 procent af virksomhedens omsætning kommer fra eksport.

”Når man kigger på statistikkerne, så er virksomhederne i Vordingborg Kommune ikke gode til at eksportere. Heldigvis har vi nogle virksomheder, som Cabelcon, som har det meste af deres handel som eksport. Cabelcon er en af dem, som henter penge udefra og på den måde er med til at berige vores område,” siger Mikael Smed.

Nytiltrådte direktør i Business Vordingborg, Helene Urth, var på sit første virksomhedsbesøg med borgmester Mikael Smed og kommunaldirektør Kristina Koch Sloth.

”Det var spændende at opleve, hvordan det er at være SMV-virksomhed i Vordingborg og storset udelukkende leve af eksport. Det er vigtigt at have den slags virksomheder i en kommune, fordi det er med til at gøre kommunens økonomi mere robust,” lyder det fra Business Vordingborg-direktøren.

Cabelcon fik besøg af borgmester Mikael Smed, kommunaldirektør Kristina Sloth og direktør i Business Vordingborg Helene Urth.

International koncern

Der er sket en del siden 1983, hvor Ingolf Jacobsen stiftede virksomheden. I årene som er gået, har virksomheden skiftet ejer tre gange. Først i 1994 hvor den tids største producent af konnektorer, amerikanske Gilbert Engineering, købte Cabelcon og begge siden hen blev indlemmet i Corning Inc.

I 2021 overtog den internationale koncern Amphenol virksomheden i Vordingborg. Amphenol har 140 virksomheder i porteføljen.

Amphenol Cabelcons direktør Amy Andersen overtog posten fra Peter Rasmussen, som forlod virksomheden sidste år. Amy Andersen har været ansat i Cabelcon siden 2008 senest som CFO.

”Jeg nåede lige at snuse til, hvordan det gamle Cabelcon fungerede. Så det er spændende at få lov til at være med til at prøve at banke støvet af igen,” siger Amy Andersen.

Efter overtagelsen fra Amphenol er der stadig stor optimisme at spore hos medarbejderne og ledelsen i Cabelcon, hvor virksomheden, ifølge direktøren, er ved at finde tilbage til rødderne.

”Selvom tiden med Corning var præget af en topstyret organisation, så var det også en tid i en koncern, som vi var stolte over at tilhøre. Vi havde en kæmpe organisation i ryggen, som støttede op om flere funktioner. Skiftet til Amphenol har klart været en omvæltning, hvor vi næsten fra den ene dag til den anden var tilbage til at være en mindre og selvstændig virksomhed, som selv sørger for alle funktioner,” forklarer Amy Andersen om skiftet til den nuværende ejer.

“For mig er det vigtigt, at jeg er i øjenhøjde med vores medarbejdere, og at vi kan samarbejde. Der er respekt omkring hinanden, og vi bidrager alle på hver vores måde.”

Amy Andersen | Direktør, Amphenol Cabelcon

Direktør i Cabelcon Amy Andersen

Samarbejde med kommune

Ifølge direktør Amy Andersen har Cabelcon altid haft et godt samarbejde med jobcenter og teknik- og miljøafdelingen i Vordingborg Kommune.

Der var dog et enkelt punkt, hvor Amy Andersen havde et ønske til Mikael Smed og kommunens administration. I Ørslev oplever Cabelcon-direktøren, at der ofte er trafikale vanskeligheder i området, hvor der blandt andet også kører meget tung trafik.

”Specielt om vinteren, så kan det være lidt svært at komme herfra. Det ville være dejligt, hvis det var noget, man kunne få gjort noget ved,” siger Amy Andersen.

Det var en problemstilling, som Mikael Smed allerede var opmærksom på.

”Der er noget i Ørslev by og i erhvervsområdet, vi skal have kigget på, hvordan vi får løst. Vi er i gang med at udvikle erhvervsområdet, og der er nye virksomheder på vej ind. Derfor er vi er nødt til at forholde os til, at Ugledigevej ikke er dimensioneret til det, der foregår i dag,” siger Mikael Smed.

Lange ansættelser

På besøget fik Mikael Smed, Kristina Koch Sloth og Helene Urth mulighed for at hilse på et udpluk af Amphenol Cabelcons ansatte. Over 30 procent af virksomhedens medarbejdere har været ansat i mere end tyve år. Amy Andersen forklarer, at der en særlig kultur i virksomheden.

”For mig er det vigtigt, at jeg er i øjenhøjde med vores medarbejdere, og at vi kan samarbejde. Der er respekt omkring hinanden, og vi bidrager alle på hver vores måde. Vi har en personaleforening, som også arbejder med arrangementer og lignende. Vi har desuden en ledelse, som tager godt hånd om medarbejderne og lader dem få medindflydelse. Alle input er velkomne. Og hvis der er noget, at nogen har behov for at tale om, så kan de sige til. Det afspejler sig lidt i, at der alligevel er så mange, som har været her i lang tid,” fortæller Amy Andersen.

Amphenol Cabelcon arbejder altid på at afsøge nye potentielle markeder, hvor der er efterspørgsel efter konnektorer til blandt andet bredbåndsnet, kabel-tv og mobilnet. Derudover arbejder de konstant på udvikling af nye produkter, der kan give øget omsætning for virksomheden.

Uanset vækstplaner og -potentiale er der ingen planer om at flytte fra Ørslev.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev