Byggeomkostninger fortsætter himmelflugten

af | 8. mar 2022 | Bygge og Anlæg, Erhvervsnyheder

Hvis man synes, at det er blevet dyrere at bygge ny bolig, så er der ikke noget at sige til det. Hvis man kigger på det nyeste byggeomkostningsindeks kan man nemt se, at byggeomkostninger kun kender en vej for tiden – og det er op.

Skruemaskine

Det er blevet 6,7 procent dyrere at få opført ny bolig i forhold til samme periode året før, viser det aktuelle byggeomkostningsindeks fra Danmarks Statistik.

Seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at materialeomkostningerne i løbet af 2021 steg med 8,3 procent. Arbejdsomkostningerne steg med 2,8 procent.

Alene i sidste kvartal af 2021 fik prisen op at bygge ny bolig et godt nøk opad. Fra tredje til fjerde kvartal af 2021 steg de samlede omkostninger ved at bygge en ny bolig med 1,9 pct. Det var primært stigende priser på materialer, der gjorde det dyrere at bygge hus.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Byggeomkostningsindekset viser, at byggeomkostninger stiger stødt.

Byggeomkostninger stiger kraftigt

Det er prisen på byggematerialer indenfor tømrer- og snedkerarbejde, der trækker prisen op. Her er omkostningerne på et år stedet med hele 11,6 pct.

Samlet set steg omkostningerne til materialer med 8,3 pct. det seneste år, mens arbejdsomkostningerne i samme periode steg med 2,8 pct.

Udover prisen på materialer er lønnen også steget i byggebranchen, og det er især jord- og betonarbejde samt betonelementarbejde, hvor omkonstningen til arbejdskraft er steget mest og har gjort det dyrere at bygge huse. De steg henholdsvis med 4 pct. og 3,7 pct.

Ser man på årsudviklingen i omkostningerne for de to typer byggeri, der ligger bag det samlede byggeomkostningsindeks for boliger, oplevede begge byggerier stigninger på både materialeomkostninger og arbejdsomkostninger.

Således steg omkostninger til materialer for enfamiliehuse og etagebyggeri med hhv. 8,5 pct. og 7,9 pct., mens arbejdsomkostningerne steg mere moderat med 2,7 pct. for enfamiliehuse og 2,8 pct. for etagebyggeri.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev